Herstelgericht werken in het onderwijs

Wat is herstelgericht werken?
Herstelgericht werken is een bekend begrip in het onderwijs. Vormen van bemiddeling, Eigen Kracht-conferenties als herstel nodig is, dader- slachtoffergesprekken en mediation vallen hieronder. Herstelgericht werken vanuit de visie van Eigen Kracht betekent mensen bij de problemen en oplossingen betrekken in plaats van uitsluiten, verbindingen leggen of herstellen, verantwoordelijkheid bij burgers laten en kringen groter maken. Dit leidt ertoe dat regie bij burgers blijft en professionals en burgers beter samenwerken.

In de training wordt de visie van Eigen Kracht, toegepast op scholen, uiteengezet. Er is ruimte voor vragen, discussie en het oefenen van praktische vaardigheden. U bepaalt hoeveel dagdelen training wenselijk is. Het kan gaan om training van docenten over toepassing in de klas, maar ook training van leidinggevenden over toepassing op alle niveaus van de school.

Trainingsdoel
Het implementeren van de visie van Eigen Kracht in het dagelijks werk van docenten en/of in de werkwijze van de school.

Duur training/studiebelasting
Op maat, afhankelijk van aanvraag. Voor onze trainingen is geen specifieke vooropleiding nodig. We maken iedere training op maat voor de deelnemende groep.

Kosten
€ 795,- per dagdeel, de trainingen zijn BTW-vrij. Prijs is inclusief voorbereiding, reistijd en reiskosten, exclusief locatie en catering.

 

Kim van Haeften, leerkracht basisschool : “Het werken in kringen past goed bij scholen, eigenlijk heb je op school al een kring. Toch merk ik dat we heel weinig gebruik maken van deze kringen als er iets aan de hand is. Als er gepest wordt, als er ruzie is, als een leerling dreigt uit te vallen, dan gaan we als school zelf aan de slag. We nemen leerlingen apart, gaan met ouders praten, etc. Maar we betrekken de leerlingen er niet bij en dat is zonde. De oplossing is niet van hen en blijkt daardoor vaak ook niet goed te werken. Ik merk dat de vraag ‘wat heb je nodig?’ heel goed werkt. Ik ga ervoor, de kring groter maken.”