Ingewikkeld gedrag bij mensen en hun netwerk

In contact zijn en in verbinding blijven
Als professional op het gebied van zorg en welzijn bij zowel jeugd als volwassenen heb je met allerlei mensen te maken. Als familie is betrokken meedenker en mede-uitvoerder van een plan, kom je van alles tegen. Mooie en de cliënthelpende contacten, maar ook ingewikkeldheden, weerstand, ja zeggen/nee doen of storend gedrag bij plan- en evaluatiebijeenkomsten.

Lastig gedrag kan verschillende emoties oproepen, zoals irritatie, boosheid, machteloosheid of angst, soms rakend aan ‘oud zeer’. Hoe reageer je vanuit je professionele rol? Wat zou je willen en wat werkt? Kortom: hoe verhoud je je tot ingewikkeldheden, zó, dat de verbinding blijft?

Uiteraard zijn er geen eenduidige antwoorden. Wat wél kan is (verdere) oefening in reflectie op situaties, op jezelf en de ander, om hierdoor meer rust te krijgen, vertrouwen in jezelf,  helpende modellen en een breder scala aan creatieve interventies.

Training
In de training gaat het over ingewikkeld gedrag. De training is een combinatie van theorie, praktijkvoorbeelden, reflectie, uitwisseling en oefening van nieuwe mogelijkheden. Zo kom je tot jouw mix van ‘wat werkt en wat werkt niet’, én wat hierin je eigen krachten en uitdagingen (werkpunten) zijn.

Tijdens de training wordt onder meer ingegaan op:

  • Hoe blijf je in verbinding met jezelf en met de ander?
  • Hoe blijven anderen in verbinding met elkaar?
  • Hoe spreek je mensen aan, zo, dat verbinding blijft en zo mogelijk het storend gedrag stopt?
  • Wat te doen bij een negatieve sfeer bij een groepsgesprek?

Na afloop van deze training

  • Heb je handvatten en hulpmiddelen om effectief om te gaan met gedrag dat je lastig vindt.
  • Heb je kennis van helpende theorieën en modellen.
  • Heb je zicht op je eigen krachten en aandachtspunten hierbij.
  • Heb je geoefend met die situaties die voor jou relevant zijn.
  • Heb je inspiratie opgedaan voor creatieve interventies in de eigen beroepspraktijk.

Doelgroep
Deze training wordt in-company gegeven, waardoor op maat gewerkt kan worden (gekoppeld aan niveau, doelgroep en samen-kracht van teams). Voor deze training is geen specifieke vooropleiding nodig. We maken iedere training op maat voor de deelnemende groep. Maximaal vijftien deelnemers.

Studiebelasting
Drie dagdelen: twee dagdelen training van vier uur en een dagdeel geleide intervisie.

Accreditatie
In overleg mogelijk.

Kosten
€ 795,- per dagdeel, de trainingen zijn BTW-vrij. Prijs is inclusief voorbereiding, reistijd en reiskosten, exclusief locatie en catering.