Actueel

Pas op de plaats

25 september 2020 Blog

Een maatschappelijk werker is betrokken bij een jongen (15) die al vijf jaar bij zijn oom en tante woont. De laatste tijd gaat het niet goed in dit netwerkpleeggezin. De jongen pubert flink en heeft veel ruzie met zijn oom en tante en met zijn pleegbroers en -zussen. Hij spijbelt van school en loopt af en toe weg. Na een bezoek besluit de jeugdbeschermer dat het niet meer gaat en hij regelt per direct een crisisplek voor de jongen.  

Lees verder

Openheid ondanks schaamte

18 september 2020 Blog

Een moeder van een meisje (2) vertelt over het moment dat een melding bij Veilig Thuis was gedaan. “Mijn vriend en ik hadden flinke problemen. Na een enorme ruzie brachten we zelf onze dochter naar mijn schoonouders om een tijdje te logeren. Toen was die melding gedaan en startte een onderzoek. Snel daarna kregen we een Eigen Kracht-conferentie aangeboden, want er was een plan nodig."

Lees verder

“Dat kunnen we zelf ook”

11 september 2020 Blog

"Een mooi aanbod, mevrouw, maar we komen er zelf wel uit,” reageerde een vader en opa op het telefoontje van een Eigen Kracht-coördinator. Zijn dochter had op advies van een professional een Eigen Kracht-conferentie aangevraagd. De vrouw had borstkanker met uitzaaiingen in de hersenen. Ze moest af en toe worden opgenomen in het ziekenhuis, soms ook geheel onverwacht door uitvalsverschijnselen. De vrouw woonde alleen met haar vier kinderen en had niet lang meer te leven.

Lees verder

Weer terug

4 september 2020 Blog

Na uitstapjes door de wereld in vakantietijd, krijgt het normale leven weer vorm en keren ook wij met de vrijdagverhalen terug naar Nederland. Ik schrijf ‘normale', maar dit eerste verhaal laat zien dat er vanwege corona in het contact nog vele beperkingen zijn. Een Eigen Kracht-coördinator vertelt over een Eigen Kracht-conferentie die startte in de tijd van de ‘lockdown’. Er was een plan nodig voor een moeder van wie door omstandigheden de vier jongste kinderen uithuisgeplaatst waren.

Lees verder

Rondje wereld: Verenigde Staten

28 augustus 2020 Blog

Sinds de start van Eigen Kracht-conferenties in Nederland is er goed contact met de collega’s van het IIRP (International Institute for Restorative Practices) in de Verenigde Staten. Zij zijn een inspiratiebron voor het herstelgericht werken, met name op scholen. Deze week hadden we contact over het werk in deze tijden van corona en over de onrust in de VS. Mijn Amerikaanse collega: “We werken sinds kort in een schooldistrict in Minneapolis. We konden daar starten om twee redenen..."

Lees verder

Rondje wereld: Israël

21 augustus 2020 Blog

“Vrienden en familie vragen om mee te denken als er iets aan de hand is, blijkt ook in Israël lastig te zijn,” zegt een Eigen Kracht-coördinator. Een aantal jaar geleden vertelde hij persoonlijke contacten van hem in Israël over Eigen Kracht. Dit leidde tot een seminar en vervolgens tot trainingen door mijn collega. Samen zijn ze er meerdere malen geweest en houden contact over de Eigen Kracht-conferenties daar. Deze week delen zij een van die verhalen: “Een echtpaar met kinderen had grote zorgen omdat ze geen werk konden vinden en de hypotheek niet meer konden betalen.”

Lees verder

Rondje wereld: Frankrijk

14 augustus 2020 Blog

“Ik denk aan deze Eigen Kracht-conferentie, omdat het goed laat zien hoe belangrijk het is om vertrouwen te houden en niet op te geven, ook al leek niets mogelijk,” vertelt mijn Franse collega als ik haar vraag een verhaal te delen. “Wij zijn maar een hulpmiddel en de kracht is al aanwezig.” Ze vertelt over een jongetje (8) dat bij zijn vader en stiefmoeder woont, samen met een halfbroertje (3). Er loopt een onderzoek van de Kinderbescherming, omdat er zorgen zijn.

Lees verder

Rondje wereld: Bulgarije

7 augustus 2020 Blog

Het verhaal van deze week komt uit Bulgarije en gaat over Aleksandar van 12 met wie het op school niet goed ging. Zijn ouders zijn gescheiden en hij woont bij zijn moeder en stiefvader. “Hij had recent gehoord dat hij dyslectisch is en dat zou volgens school de reden kunnen zijn van zijn moeilijkheden,” vertelt mijn Bulgaarse collega. “Er was gevochten op school waarbij Aleksandar een klasgenoot flink had geschopt."

Lees verder

Rondje wereld: Japan

31 juli 2020 Blog

Hikikomori betekent ‘sociale terugtrekking’. Wikipedia benoemt dit als een Japans fenomeen waarbij een persoon, meestal een jongere, zich sociaal volledig terugtrekt. Mijn collega sprak een groep mensen in Japan over Eigen Kracht-conferenties en vroeg of ze situaties konden bedenken waarin samen een plan maken meerwaarde zou kunnen hebben: “Het duurde even voordat iemand iets zei en toen kwamen er eerst heel algemene voorbeelden. Ineens nam een man het woord.

Lees verder

Rondje wereld: Letland

24 juli 2020 Blog

We startten ons rondje verhalen over Eigen Kracht-conferenties vanuit de hele wereld vorige week in Singapore met het verhaal van Morris. Hij maakte met zijn familie een plan om voor te leggen aan de rechter, waar hij moest voorkomen voor verschillende overtredingen. Afgelopen week heeft de rechter het plan overgenomen, waardoor Morris niet naar een gesloten jeugdinrichting hoeft en met steun van zijn familie op een andere manier verantwoordelijkheid kan nemen voor zijn wandaden. Na deze update reizen we naar Letland, waar we midden in de trainingen zitten ter voorbereiding op het werken met Eigen Kracht-conferenties.

Lees verder