Actueel

Mijn rol als Eigen Kracht-coördinator

16 augustus 2019 Blog

Eigen Kracht-coördinator Mieneke Muntendam over haar rol tijdens een Eigen Kracht-conferentie: “Ik hoef mijn onafhankelijkheid gelukkig niet te ‘verkopen’. Aan niemand. Ik ben onafhankelijk. Dat weet en voel ik en straal ik uit. Mensen – families, hun eigen kring en professionals – voelen en zien dat ook. Dat geeft mijzelf rust en ruimte en alle mensen waarmee ik te maken heb rond een Eigen Kracht-conferentie ook."

Lees verder

Regels in de weg

9 augustus 2019 Blog

“Soms zitten regels een plan in de weg,” vertelt een collega na een Eigen Kracht-bijeenkomst. Een familie zocht met elkaar een woonoplossing voor een vrouw van 19 jaar. Zij ging op haar 17e met ruzie bij haar moeder weg om te gaan samenwonen met haar vriend. Haar moeder had nog twee kleine kinderen om voor te zorgen. Ruim een jaar was er nauwelijks contact tussen moeder en dochter.

Lees verder

Stap voor stap

2 augustus 2019 Blog

“We hadden het zo goed voorbereid. Er was een plan nodig voor de kinderen, iedereen zou komen. Maar de dag voor de bijeenkomst liet de moeder weten dat zij en haar familie niet zouden komen. Wat nu?” Aan het woord is een Eigen Kracht-coördinator die een Eigen Kracht-conferentie heeft voorbereid voor een familie in het noorden van het land. De ouders van vier kleine kinderen waren gescheiden en hadden nauwelijks contact met elkaar. Er was veel woede en verdriet bij de ouders en families.

Lees verder

Vakantietijd

19 juli 2019 Blog

"Om ons heen maakte iedereen vakantieplannen. Ik probeerde me te bedenken hoe ik de zomerweken door kon komen,” vertelde een moeder die op advies van de fysiotherapeute van haar zoon belde over een Eigen Kracht-conferentie. “Ik ben alleenstaand en heb twee zonen, 13 en 10 jaar. De zoon van 10 heeft een lichamelijke en verstandelijke beperking, dat houdt me gebonden aan huis. We hebben weinig contact met familie. De oudste doet veel activiteiten bij buurthuizen, maar dat stopt in de vakantie."

Lees verder

Dertien jaar later

12 juli 2019 Blog

Vorige week kreeg een collega een bijzondere e-mail. Daarin stond onder meer: “Waarschijnlijk ben ik wel bekend bij jullie, aangezien ik voorkom in het voorlichtingsfilmpje. Nu ben ik 25 en ik ben een boek aan het schrijven. Dit gaat over mijn leven in een zorginstelling. Omdat ik een Eigen Kracht-conferentie heb gehad, komt dat natuurlijk ook voor in mijn boek.”

Lees verder

“Ik wil mijn ervaring delen om anderen te ondersteunen”

12 juli 2019 Blog

Angelique schrijft boek over haar leven in zorginstellingen: “Ik wil mijn ervaring delen om anderen te ondersteunen. Ik woon op een zorgboerderij van stichting Ambiq. Op mijn 12e maakte ik een Eigen Kracht-conferentie mee en toen ik 19 was, heb ik met Eigen Kracht een filmpje gemaakt over hoe het toen met mij ging."

Lees verder

Zelf een plan maken

5 juli 2019 Blog

“We dachten allemaal dat mijn nichtje gewoon aan het puberen was. Ze was al een tijd erg teruggetrokken, viel enorm af, maar haalde voldoendes en was niet té dun. Een gesprek over hoe het met haar ging, liep vaak op ruzie uit. Maar dat vonden we heel normaal bij haar leeftijd. Er ging dan ook een schok door de familie toen school belde dat ze met een ambulance naar het ziekenhuis was gebracht vanwege drugsgebruik.”

Lees verder

Twee plannen

28 juni 2019 Blog

Een alleenstaande moeder met borstkanker was door een maatschappelijk werker gewezen op de mogelijkheid van een Family Group Conference (de internationale naam van Eigen Kracht-conferenties). Deze beroepskracht maakte zich zorgen, omdat er steun nodig was bij de zorg voor haar drie kleine kinderen. De moeder had geen familie in Engeland, dus ze zag het nut van een FGD niet zo in. Desondanks mocht een FGC-coördinator bij haar langskomen. 

Lees verder

“Niet voor hem, wel voor mij”

21 juni 2019 Blog

De moeder van een 17-jarige jongen belde een collega. De jongen was ernstig ziek en onderging zware behandelingen: “Zij kende Eigen Kracht-conferenties via haar werk en wilde weten of wij haar zoon konden helpen. We kwamen erop uit dat zij eerst met haar zoon zou praten over deze mogelijkheid.” Maar hij wilde er niets van weten. “Hij vond de behandeling al zwaar genoeg en kon er niets bij hebben.”

Lees verder

Bloedneus op het schoolplein

14 juni 2019 Blog

Op het schoolplein van een basisschool vond een vechtpartij plaats tussen twee jongens uit groep 6. De ene jongen sloeg de ander een bloedneus en toen waren meer klasgenoten zich ermee gaan bemoeien. De juf van deze groep nam de jongens mee naar binnen, zorgde dat ze rustig werden en ging daarna met hen in gesprek. Ook in de klas heeft ze erover gepraat en de rust leek weer teruggekeerd. Maar de dagen erna merkt ze dat er toch nog onrust is in de klas.

Lees verder