Actueel

Vanzelfsprekende ruimte

7 december 2018 Blog

“We wisten dat het ingewikkeld was, maar hebben er toch geen seconde over gedacht om het niet te doen,” vertelt een pleegmoeder deze week over het in huis nemen van het achtjarige oppaskind van haar dochter, inmiddels zeven jaar geleden. “Hij kwam heel vaak bij ons met mijn oudste dochter. Op een dag vertelde hij aan mijn dochter dat het niet goed ging thuis. We hebben geprobeerd hier met de ouders over te praten, maar dat lukte niet goed."

Lees verder

Schaamte over schulden

30 november 2018 Blog

Ernstige geldproblemen zijn regelmatig aanleiding voor een Eigen Kracht-conferentie. Er is een plan nodig voor de geldproblemen en vaak is er veel meer aan de hand. Schaamte leidt er soms toe dat de aanvraag echter over iets anders dan geldzorgen gaat. Een collega vertelt: “Een man belde ons op advies van zijn huisarts. Hij had geen werk en kreeg steeds meer lichamelijke klachten. Hij had contact gehad met iemand van het wijkteam...

Lees verder

Herstelde relaties

23 november 2018 Blog

Vorige week organiseerden we onze jaarlijkse studiedag met Eigen Kracht-coördinatoren. Ook daar was de rode draad het delen van verhalen. Eén van de coördinatoren deelde het verhaal van een overbelaste alleenstaande moeder die rust zocht. Ze zat met haar twee kinderen in crisisopvang vanwege huiselijk geweld. In de jaren ervoor was ze door hoge schulden al twee keer haar huis kwijtgeraakt. Ze had een plan nodig om het vol te kunnen houden. Samen met het wijkteam vroeg ze een Eigen Kracht-conferentie aan.

Lees verder

Klassenverschillen bij een familiegroepsplan

16 november 2018 Blog

Een collega trainde de afgelopen weken drie dagen leden van een wijkteam om hen te leren in hun praktijk familiegroepsbijeenkomsten te faciliteren. Mijn collega vertelde me over de waarde voor een team om elkaar eens op een andere manier te ontmoeten. Dat geeft ruimte om samen te reflecteren en ontdekken en om te leren over diverse ‘rollen’ als de kring van mensen om een cliënt wordt vergroot.

Lees verder

Verhalen van ons allemaal

9 november 2018 Blog

Het is bijzonder om wekelijks tijd te nemen om na te denken over een positieve ervaring en die ook te delen. Dat delen leidt tot veel reacties op de verhalen. Per e-mail, telefoon of bij ontmoetingen. Mensen die herkenning vinden, geraakt zijn of geïnspireerd het weekend ingaan. Ik vind het fijn dat mensen de moeite nemen te reageren. Soms vertellen lezers ook hun verhaal. 

Lees verder

Ondersteunen van de hulpverlener

26 oktober 2018 Blog

Als het niet goed gaat met een persoon of gezin, is onze ervaring dat het helpend is om na te denken wie er graag willen dat het goed met hen gaat. Steeds meer hulpverleners vragen hun cliënten naar familie en vrienden, omdat zij ook ervaren dat de persoonlijke kring belangrijk is, naast de professionele hulp die zij bieden. Als iemand aangeeft geen netwerk te hebben of hun familie of bekenden niet (nog meer) lastig te willen vallen, dan kan het moeilijk zijn om door te vragen.

Lees verder

Het netwerk is te groot

19 oktober 2018 Blog

Een groot netwerk met veel betrokken mensen betekent nog niet dat een plan maken met elkaar altijd eenvoudig is. We kregen een vraag voor een Eigen Kracht-conferentie in een klein dorp in het noorden. Familie en hulpverleners hadden grote zorgen om een jongen van dertien jaar. Hij trok zich steeds meer terug, zijn prestaties op school gingen achteruit en hij weigerde hulp.

Lees verder

Voorwaarde voor hulp is zelf beslissen (2)

12 oktober 2018 Blog

Voorwaarde voor hulp is zelf beslissen, zo luidde de titel van de vrijdagnieuwsbrief van 21 september. Ik noemde daarin onderzoek naar ‘keukentafelgesprekken’ en mijn reactie daarop in het NRC. De onderzoekers hebben ook weer op mijn opiniestuk gereageerd in het NRC en op sociale media en platforms als Sociale Vraagstukken woedt een levendige discussie.

Lees verder

Een Europese beweging

5 oktober 2018 Blog

De Eigen Kracht Centrale is nauw verbonden met organisaties in heel Europa die Eigen Kracht-conferenties (of Family Group Conferences, in het Engels) organiseren voor burgers in hun land. Eén keer per jaar komen we bij elkaar om ervaringen en kennis uit te wisselen en samen verder te ontwikkelen. We vormen met elkaar een beweging die staat voor het recht van burgers op het behouden van regie en het maken van een plan, samen met mensen die voor hen belangrijk zijn.

Lees verder

Iedereen heeft wel eens hulp nodig

28 september 2018 Blog

Deze week kwam een van mijn collega’s terug van een groepsreis naar Sardinië. Ze had een mooie tijd gehad, met een leuke groep mensen. Ze vertelde dat ze elkaar op een avond ervaringen vanuit hun werk deelden met elkaar. Toen zij vertelde over haar werk bij de Eigen Kracht Centrale, reageerde een van de anderen verrast: “Ik heb een keer deelgenomen aan een Eigen Kracht-conferentie en daar hebben we nu nog plezier van.”

Lees verder