Actueel

Wereldwijde verhalen over verbindingen

15 oktober 2021 Blog

Vorige week gaven we een aantal presentaties op de Amerikaanse online ‘Kempe conferentie’, een internationale conferentie over jeugdhulp wereldwijd. Met een Engelse collega gaf ik een workshop over ‘Friday Stories’, want sinds een jaar delen zij ook elke vrijdag een verhaal. Ik vertelde over hoe we ruim vier jaar geleden begonnen met de Nederlandse verhalen en dat we sinds een paar maanden ook Europese vrijdagverhalen delen. Er waren ruim 60 deelnemers bij de presentatie en na een half uur ontstond een prachtig gesprek: deelnemers gingen hun eigen verhalen vertellen.

Lees verder

Onverwachte gast op de planbijeenkomst

8 oktober 2021 Blog

“De kring van mensen weet met elkaar wat er nodig is,” vertelt een Eigen Kracht-coördinator. Er moest een plan komen voor twee kinderen van 12 en 9, van wie de ouders gescheiden waren. De kinderen woonden deels bij hun vader en deels bij hun moeder, maar dat liep niet goed. Er waren duidelijke afspraken nodig, want de ouders wilden eigenlijk helemaal geen contact en daardoor ging er veel mis.

Lees verder

Overbelaste mantelzorger

1 oktober 2021 Blog

"We schrokken heel erg toen we hoorden hoe slecht het met hem ging," vertelt een man over zijn broer. Deze broer is vader van drie kleine kinderen en is bij de geboorde van het derde kind, nu drie jaar geleden, gestopt met werken om voor de kinderen te zorgen. Daarnaast zorgt hij voor zijn vader met dementie, die in hetzelfde dorp woont. “Het ging jaren prima,” vertelt hij zelf. “We hadden de taken verdeeld. Het was wel zwaar, maar ik kon het prima aan."

Lees verder

Drang of dwang?

24 september 2021 Blog

“Er werd door jeugdzorg gezegd dat mijn kinderen beter ergens anders konden wonen. Ik was het daar niet mee eens, maar ik dacht dat ik niets te zeggen had,” vertelde een moeder aan de telefoon. “Mijn maatschappelijk werker zei dat ik recht had op het maken van een plan met familie en bekenden, dat er geen uitspraak was van de rechter en dat de hulp vrijwillig was. Ik wil graag alles doen om uithuisplaatsing te voorkomen. Kunnen jullie ons helpen?”

Lees verder

Kind op straat?

17 september 2021 Blog

Toen een moeder de kop ‘Zusjes komen op straat na overlijden moeder’ in de krant las, schrok ze. Ze had al jaren zorgen over haar dochter, die ernstige lichamelijke beperkingen heeft. Nu haar dochter bijna 18 werd, werden die zorgen groter. Mijn collega: “De moeder was vooral bang voor wat er zal gebeuren als haar iets overkomt. Ze zorgt alleen voor haar dochter. Er was nauwelijks contact met de vader, van wie ze al jaren gescheiden is.

Lees verder

Van twee plannen naar één plan

10 september 2021 Blog

We werden gebeld door een man van 31 die sinds een aantal jaar in een instelling woont vanwege schizofrenie. Tot nu toe was de zorg vrijwillig, maar er waren vanuit de instelling grote zorgen waardoor zij een zorgmachtiging hebben aangevraagd in het kader van de Wet verplichte ggz. Om verplichte zorg te voorkomen, heeft de man de gelegenheid een eigen plan van aanpak maken en daarom belde hij ons. Mijn collega: “Hij kreeg twee weken om een plan te maken. We moesten toen nog zorgen voor financiering van een Eigen Kracht-conferentie, dus ik heb direct de gemeente gebeld.

Lees verder

Niet willen horen

3 september 2021 Blog

“Ik vertelde haar iets wat ze niet wilde horen," vertelt een jeugdbeschermer. De moeder van vier kleine kinderen had zes maanden geleden de diagnose ALS gekregen. Ze voelde zich goed, werkte twee dagen per week als secretaresse en had het druk met haar kinderen. Haar man had last van depressies en werd regelmatig opgenomen. Via het schoolmaatschappelijk werk was hulp ingeschakeld, deze hulp was vrijwillig. “De moeder deed het geweldig, maar wij hadden zorgen voor de toekomst.”

Lees verder

Pauze tijdens de voorbereiding

27 augustus 2021 Blog

We werden een tijd geleden gebeld door een medewerker van de thuiszorg. Zij had zorgen over een oudere man bij wie ze werkt. Zijn vrouw was een tijdje daarvoor overleden en hij was steeds vaker in de war. Omdat hij niet alleen thuis wilde zijn, probeerde hij steeds dingen buiten te doen. Maar hij vergat afspraken en dan wist vaak niemand waar hij was. Zijn familie maakte zich zorgen om hem, ook omdat hij vroeger een alcoholverslaving had.

Lees verder

De toekomst overzien

20 augustus 2021 Blog

Een Eigen Kracht-coördinator is twee keer bij een jonge vrouw met een licht-verstandelijke beperking op bezoek geweest. De eerste keer heeft hij uitleg gegeven over het maken van een plan met mensen die belangrijk voor haar zijn. Vandaag zouden ze samen de vraag formuleren voor de planbijeenkomst en een overzicht maken van wie er kunnen meedenken. Maar de vrouw kan geen namen noemen. “Ik heb niemand die kan meedenken, alleen mijn pb’er. Die kent mij al lang en kan goed meedenken.”

Lees verder

Angst voor corona

13 augustus 2021 Blog

“Ik heb twee vaccinaties gehad, maar durf toch niet naar buiten en wil liever geen contact met mensen,” vertelde een vrouw van 76 jaar. Ze belde ons op advies van de medewerker van de thuiszorg, die zich zorgen maakte om haar. “Ze voelde zich vaak eenzaam en ik merkte dat het steeds slechter met haar ging. Ze at heel weinig en was erg broos,” vertelde deze medewerker. Een Eigen Kracht-coördinator maakte een afspraak om te videobellen op een moment dat de thuiszorgmedewerker bij haar was.

Lees verder