“Ik dacht dat mijn familie me zou verwijten dat ik door mijn scheiding in de problemen ben gekomen."

Armoede en schaamte

“We zien steeds vaker armoede in gezinnen,” vertelt een collega. “Er komen veel vragen via sociale wijkteams. Dat begint met een andere vraag, bijvoorbeeld ziekte van een kind of weinig sociale contacten, maar steeds vaker blijken er financiële problemen te zijn. Mensen praten daar niet over en dat maakt het lastig om de kring groter te maken. Er is veel schaamte. Zo kwam er een vraag van een alleenstaande moeder met drie kleine kinderen. Ze gaf aan dat ze wat hulp nodig had omdat een van de kinderen vaak ziek was en een ander kind problemen had op school.”

Voedselbank
De Eigen Kracht-coördinator: “Toen we in gesprek raakten, bleek dat ze moeilijk rond kon komen en naar de voedselbank ging. Haar familie wist dat niet en verder had ze weinig contacten. Haar ex was in het buitenland, er was geen contact. Toen ik vroeg of er iemand belangrijk was voor haar en de kinderen, zei ze meteen: ‘Mijn zus! De kids zijn gek op haar.‘ Ik mocht haar bellen, maar niets zeggen over geldproblemen. Ik heb gevraagd of de zus erbij kon zijn als ik weer langs zou komen. In dat gesprek begon de moeder over haar zieke dochtertje. De zus zei toen: ‘Maar we willen meer voor je doen, ook met de geldproblemen.’ De moeder was verbaasd, ze dacht dat ze het goed verborgen had. De zus vertelde dat anderen ook wisten dat het niet goed ging, maar dat niemand erover durfde te beginnen.”

Praktisch
Dit was een opluchting voor de moeder: “Ik dacht dat mijn familie me zou verwijten dat ik door mijn scheiding in de problemen ben gekomen. Dat bleek helemaal niet zo.” Toen ze merkte dat mensen wilden meedenken, durfde ze ook twee buurvrouwen te vragen. Uiteindelijk kwamen familie, buren en een vriendin bijeen. Ze spraken hun steun uit, dat was heel emotioneel. Het plan was praktisch: buren gaan drie keer per week voor het gezin koken en regelmatig de kinderen opvangen en meenemen naar een uitje. Ook de broers en schoonzussen gaan meer doen met hun nichtjes. Verder kregen ze kleding en andere spullen aangeboden. De vriendin gaat uitzoeken op welke voorzieningen het gezin recht heeft en gaat wekelijks een ochtend sporten met de moeder. Een buurvrouw past dan op de kinderen. De moeder: “Ik ben zo blij voor de kinderen. En voor mezelf.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.