"Eerst moesten allerlei andere zaken worden besproken, als 'mannen onder elkaar'."

Bruggenbouwer tussen culturen

Eigen Kracht-coördinatoren zijn bruggenbouwers in vele opzichten. Meestal in Eigen Kracht-conferenties, maar ook regelmatig op andere manieren. Bijvoorbeeld als ‘cultuur-bruggenbouwer’. Een jeugdbeschermingsorganisatie in het oosten van het land kreeg niet of nauwelijks contact met een traditioneel Marokkaans gezin. Er waren grote zorgen om de veiligheid van de kinderen en een Raadsonderzoek was nodig. De jeugdbeschermer belde ons of om te verkennen of de onafhankelijke positie van de Eigen Kracht-coördinator hier iets kon betekenen.

Tolk
De vader sprak nauwelijks Nederlands. Vaak vertaalden zijn kinderen voor hem, maar dat was in deze situatie geen goed idee. De jeugdbeschermer kreeg geen voet aan de grond. Als hij iets voorstelde, dan knikten de ouders altijd, maar vervolgens werd er niet open gedaan en hielden ze zich niet aan de afspraken. De vraag aan de Eigen Kracht Centrale was of een Eigen Kracht-coördinator als tolk kon fungeren, omdat we coördinatoren hebben die bij elkaar wel honderd talen of dialecten spreken. Maar ook omdat coördinatoren met hun neutraliteit meer kunnen dan alleen vertalen.

Vertalen wat niet wordt gezegd
Het ging hier om wezenlijk contact maken met deze vader, zodat op een goede manier aan de veiligheid van de kinderen gewerkt kon gaan worden. Een Marokkaanse Eigen Kracht-coördinator ging aan de slag. Al snel bleek dat het met name ging om de vertaling van hetgeen níet werd gezegd, in plaats van het vertalen van woorden en zinnen. Het ging over wat vanuit cultuur en traditie wordt gedacht, bedoeld en (niet) gedaan. Zo ontdekte de jeugdbeschermer bijvoorbeeld ook de verschillende betekenissen die het woord ‘ja’ kan hebben.

Aansluiten bij elkaar
“Eerst moesten allerlei andere zaken worden besproken, als ‘mannen onder elkaar’,” vertelt de coördinator. “Daarna kon de vader zijn verhaal doen en kon ik dit overbrengen.” Anderzijds kon de jeugdbeschermer de vader uitleggen wat de consequenties in Nederland zijn van niet meewerken. Zo kwamen ze dichterbij elkaar en ontstond meer vertrouwen. Het resultaat was dat het gezin ging meewerken en de jeugdbeschermer beter kon aansluiten bij wat zij nodig hadden. Op deze manier werd de regie van het gezin en van de jeugdbeschermer versterkt. “Hierdoor konden we samenwerken aan een veiligere situatie voor de kinderen,” zegt de jeugdbeschermer.

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.