“Ik belde zijn moeder en mocht komen, omdat ik niets te maken had met hulpverlening."

Contact herstellen

“Een Eigen Kracht-conferentie zou een gepaste manier zijn om de familiegroep zelf de verantwoordelijkheid te geven om te komen tot een plan van aanpak,” zo stelde de kinderrechter in de zaak van een 14-jarige jongen. De jongen was onder toezicht gesteld en woonde in een instelling. De jeugdbeschermer vond het van belang dat de jongen weer in contact kwam met zijn familie. Het ging niet goed met hem en er was een plan nodig. “Het ging vooral om het herstel van familiebanden,” zegt de jeugdbeschermer. “Na de scheiding van zijn ouders, had de jongen nauwelijks contact met zijn vader. Hij woonde bij zijn moeder, maar dat ging mis toen zij een nieuwe vriend kreeg. Er waren steeds vaker hoogoplopende ruzies en uiteindelijk liep hij weg.”

Broer
“Sinds de uithuisplaatsing was er ook geen contact meer tussen de jongen en zijn moeder. Hij miste haar en ook zijn drie ooms en neven heel erg. Als we daarin konden helpen, dan wilde hij meewerken,” vertelt de Eigen Kracht-coördinator. “Ik belde zijn moeder en mocht komen, omdat ik niets te maken had met hulpverlening. Ze wilde graag weer contact met haar zoon, maar er was veel gebeurd. Ik vroeg wie kon ondersteunen en ze noemde haar broer. Zijn naam was ook genoemd door de jongen. Met hem erbij, konden ze weer met elkaar in gesprek. De moeder wilde graag een nieuwe start maken, haar relatie was verbroken en ze was verhuisd. De jongen wilde ook contact met zijn vader, dus ik belde hem ook. Die zei meteen dat hij niet naar een bijeenkomst wilde komen.”

Uitgesproken
“De vader had wel veel ideeën over wat hij voor zijn zoon kon doen en wat hij zelf nodig had. Hij heeft dit allemaal opgeschreven en zelf gedeeld met zijn zoon en de andere familieleden. Zo ontstond ook weer contact met de vader. Ik heb een herstelbijeenkomst voorgesteld, waar iedereen kon vertellen wat belangrijk was in het contact met elkaar. Maar moeder gaf aan dat ondertussen de zaken al uitgesproken waren en het niet meer nodig was. Andere familieleden waren het met haar eens. De jongen schreef op wat voor hem belangrijk was en deelde dit met alle anderen. Dit werd de basis voor het plan en steeds meer familieleden werden betrokken. Stap voor stap werden de banden hersteld en ging iedereen meedenken en meedoen waardoor een veilig plan kon ontstaan.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.