"Ik kom niet, het wordt ruzie."

Duidelijke taal

“Ik kom bij veel verschillende mensen, maar de manier waarop deze mensen met elkaar spraken, had ik niet eerder meegemaakt,” vertelt een Eigen Kracht-coördinator na een bijeenkomst van gescheiden ouders die met hun kring een plan voor hun zoontje hadden gemaakt. “We waren gebeld door jeugdbescherming, over een vader die kermisexploitant was en veel rondreisde en een moeder die sinds de scheiding in een klein dorp woonde. Er was veel ruzie, er werd uitgewisseld via het kind en er waren zorgen over drankgebruik bij de vader. De ouders wilden meewerken en noemden mensen die belangrijk voor hen waren, dus de kring was gauw gevormd.”

Vloeken
“Maar die kring had zorgen over de bijeenkomst: ‘Het loopt vast uit de hand.’ Dus ik heb goed doorgevraagd naar mensen die rust brengen en gezocht naar bruggenbouwers. De avond voor de bijeenkomst belde de vader: ‘Ik kom niet, het wordt ruzie.’ Ik heb gezegd dat ik erop vertrouw dat zij met elkaar een plan kunnen maken voor het kind en dat ik hem dus verwachtte. En hij kwam toch! Wat ik merkte was dat ik echt hun taal moest spreken, zonder het vloeken dat zij deden, maar met hún woorden en manier van communiceren. Directer dan ik gewend ben en heel duidelijk.”

Samen
“De jeugdbeschermer vertelde in het eerste deel dat als ze op de oude manier doorgaan, zij maatregelen zou nemen. De oma vroeg wat dat betekende. De jeugdbeschermer zei: ‘Dan komt er een onderzoek met als mogelijk resultaat dat jullie zoontje ergens anders gaat wonen.’ Daar schrokken de familieleden van, ze hadden zich dat niet gerealiseerd. Na dit bericht begonnen de ouders tegen elkaar te schreeuwen. Ik ben opgestaan en heb vanuit mijn positie gevraagd: ‘Wat willen jullie: met elkaar een plan maken of anderen laten beslissen?’ Zo gingen ze het besloten deel in. Na anderhalf uur lag er een gedetailleerd plan, inclusief een plan B en C, met daarin ‘Als dit gebeurt, dan doen we dit…’ Ook stond er een datum in om de voortgang te bespreken. De jeugdbeschermer was onder de indruk en keurde het plan goed. De jongen kan bij zijn moeder blijven wonen en het contact met zijn vader is geregeld. De beide oma’s hebben een belangrijke rol in het plan. De ouders gaan hun zoon samen het plan uitleggen, zodat hij voelt dat er nog een ‘samen’ is.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.