“Hij volgde een timmeropleiding om op termijn, als enige erfgenaam, het familiebedrijf over te nemen.”

Familiebedrijf en familieband

Een Eigen Kracht-conferentie is vaak meer dan het maken van een plan met iedereen die betrokken is bij een situatie. Het gaat ook over herstel en verbindingen tussen mensen. Deze week bezocht een Eigen Kracht-coördinator een familie die een plan wil maken om ondanks grote meningsverschillen met elkaar in verbinding te blijven. “Een zestienjarige jongen besloot tijdens de lockdown te stoppen met school en samen met de vader van een vriendje een IT-beveiligingsbedrijf op te zetten,” vertelt de Eigen Kracht-coördinator. “Hij volgde een timmeropleiding om op termijn, als enige erfgenaam, het familiebedrijf over te nemen.” De familie is geschrokken en boos, want het bedrijf zit al vijf generaties in de familie.

Hoog opgelopen conflict
De jongen is zonder diploma nog ‘kwalificatieplichtig’ en daarom zocht een leerplichtambtenaar contact met de ouders en de jongen. De jongen is van plan, tegen de zin van zijn ouders, verder te leren op het gebied van IT-beveiliging. Het conflict in het gezin en de familie is hoog opgelopen en de jongen logeert nu bij een vriend. De leerplichtambtenaar schakelt het wijkteam in. “De vader van de jongen is woedend,” vertelt de wijkteammedewerker. “Hij wil de jongen dwingen weer naar school te gaan. Zijn moeder wil ondanks de grote meningsverschillen en ondanks dat zij zijn keuze niet steunt, in contact blijven met haar zoon. Ik heb een Eigen Kracht-conferentie voorgesteld, zodat alle betrokkenen met elkaar kunnen delen wat deze situatie met hen doet en samen kunnen nadenken over hoe ze verder willen.”

Gedrag afwijzen, niet persoon
De vader weigert in te gaan op dit voorstel van de wijkteammedewerker, maar de moeder en de jongen willen graag met hun kring nadenken over hoe het verder moet. De Eigen Kracht-coördinator: “De jongen voelt zich afgewezen door zijn familie. Zijn moeder zoekt een manier om duidelijk te maken aan hem en aan de familie dat ze zijn gedrag afwijst, maar niet zijn persoon.” Na overleg met de moeder en met de jongen wordt de vraag voor de planbijeenkomst ‘hoe kunnen we ondanks de grote meningsverschillen verbonden blijven’. In de gesprekken van de coördinator met familieleden wordt duidelijk dat het familiebedrijf voor iedereen heel belangrijk is, maar dat de familieband dat ook is. Bijna twintig mensen zeggen toe om te komen en mee te denken.

tekst: Hedda van Lieshout

 

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.