"Ze heeft de kinderen gevraagd om haar meer te leren over het gebruik van de computer. De jongens vinden dit erg leuk en ook de moeder lijkt ervan te genieten."

Gedwongen loslaten

Hoewel hulpverleners in deze tijden veel creatieve oplossingen bedenken om hun cliënten toch bij te staan, is er ook veel dat ze niet kunnen doen door de fysieke afstand. Dit leidt tot zorgen, maar tegelijkertijd tot bijzondere ontdekkingen. Zo vertelde een medewerker van een wijkteam deze week: “Nu wij er niet kunnen zijn om de ondersteuning te bieden die ze gewend zijn, merk ik dat families meer zelf gaan doen. Het lijkt er op dat familieleden door de omstandigheden meer naar elkaar omkijken en dat ze met elkaar meer eigen besluiten nemen. Dat gaat in veel gevallen eigenlijk best goed.”

Tips
Ze vertelt over één van de families die ze al enkele jaren begeleidt: “Een gezin van een moeder met twee puberzonen en haar volwassen dochter met haar zoontje. De persoonlijke begeleiding in huis is daar altijd erg nodig, met praktische tips. Daarnaast zijn de moeder en een van de jongens in behandeling. We doen nu wel digitale ondersteuning, maar de behandeling en de aanwezigheid zijn er niet. Bij onze digitale afspraak deze week bleek dat er nu ineens contact is met de opa van de kinderen en met twee tantes. Die hadden gebeld omdat ze zich zorgen maakten nu de jongens de hele dag thuis zijn. De moeder vertelde dat ze uren via Facetime had gepraat met haar schoonzus. Ze wisten eigenlijk niet meer waarover ze ooit ruzie hadden gehad. De schoonzus had verteld over haar eigen zoon in zijn puberteit en goede tips gegeven.”

Initiatief
“Doordat de moeder zich meer gesteund voelt door familie en merkt dat ik minder kan doen, neemt ze initiatieven die ze in de jaren hiervoor nooit heeft genomen. Ze heeft zelf gebeld met de mentor van een van de jongens om te overleggen over het thuis leren van de jongens. Vervolgens heeft ze de kinderen gevraagd om haar meer te leren over het gebruik van de computer. De jongens vinden dit erg leuk en ook de moeder lijkt ervan te genieten. Zo doen ze ineens meer samen. Dit is een van mijn gezinnen, maar ik zie dit bij meerdere gezinnen. Doordat ik gedwongen wat meer moet loslaten, gebeurt er van alles in de families. Dit stapje terug heeft ook echt goede kanten.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.