"De moeder kon het niet aan en lag voortdurend in bed. Daarnaast was er veel gedoe met de vader, met wie het zo slecht ging dat hij werd opgenomen in een instelling."

Uithuisplaatsingen voorkomen

Op 11 november ’21 verscheen in EW Magazine een artikel van Gerlof Leistra onder de titel ‘Het belang van opvang in eigen kring bij een uithuisplaatsing’. Dit naar aanleiding van de vele recente berichten over uithuisplaatsingen van kinderen. In het artikel delen wij ervaringen over het belang van het groter maken van kringen rond kinderen bij zorgen: hoe kan het toch dat er zoveel kinderen uit huis worden geplaatst zonder dat mensen die om de kinderen geven de kans hebben gekregen om mee te denken over een plan? Ook deze week werd op deze manier weer een uithuisplaatsing voorkomen.

Niet veilig
We werden een tijdje geleden gebeld door een jeugdbeschermer: “Ik had grote zorgen over vier kinderen. De ouders waren recent gescheiden en kort na de scheiding was een baby geboren. Er was veel ruzie en na de bevalling ging het helemaal mis. De moeder kon het niet aan en lag voortdurend in bed. Daarnaast was er veel gedoe met de vader, met wie het zo slecht ging dat hij werd opgenomen in een instelling. De situatie was niet veilig voor de kinderen.” De Eigen Kracht-coördinator: “Ik had het eerste gesprek met de moeder en haar zus. De moeder wilde niets. De zus vertelde dat die ochtend de jeugdbeschermer was geweest en dat er serieus gedacht werd aan uithuisplaatsing. Zij was zich rotgeschrokken, ze wist niet dat het zo erg was en had meteen familie gebeld.”

Zeer gedetailleerd
Er werd een datum geprikt voor een planbijeenkomst, maar op dinsdag meldde de jeugdbeschermer dat er vrijdag al een plan moest zijn, om uithuisplaatsing te voorkomen. De coördinator: “Ik ben direct iedereen gaan bellen. De broer van de vader is naar de vader gegaan om zijn punten mee te kunnen nemen. Op vrijdag was de bijeenkomst, met negen mensen.” Er is een zeer gedetailleerd plan gemaakt, met een schema per dag van 6.30 tot 19.30 uur. De jeugdbeschermer heeft het plan goedgekeurd. Ze vertelt: “Wat de doorslag gaf, was allereerst de concreetheid van het plan, van ontbijt tot en met bedtijd, waarbij beide oma’s, twee nichten, oom en tantes taken hebben. Ook de vader wordt betrokken, met hulp van zijn broer. Daarnaast is essentieel dat de moeder nu professionele hulp accepteert en daarbij wordt gesteund door haar zus en een buurvrouw. Ook zijn goede afspraken gemaakt voor evaluatie en voortgang. Deze punten maken dat de kinderen veilig thuis kunnen blijven. Ik heb er vertrouwen in en zowel de kring van familie en vrienden als ik steunen het gezin en houden een vinger aan de pols.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.