Het lijkt te gaan om verschillende en botsende belangen, maar eigenlijk hebben alle betrokkenen hetzelfde belang: een veilige en prettige plek voor de kinderen.

Brug tussen leefwereld en systeemwereld

Brug tussen leefwereld en systeemwereld

De onafhankelijkheid van de Eigen Kracht-coördinator in een Eigen Kracht-conferentie is essentieel. Deze week hoorde ik over een situatie die dat heel helder illustreert. De moeder van twee kinderen doet een aanvraag, omdat de gezinsvoogd heeft verteld dat de kinderen mogelijk uithuisgeplaatst worden en zij is het daar niet mee eens. Ze wil er niet met de gezinsvoogd over praten. De Eigen Kracht-coördinator start bij deze moeder, die alleen maar wil dat de kinderen thuis blijven. Vervolgens spreekt hij de gezinsvoogd die aangeeft dat moeder niet meewerkt en dat ze wil ingrijpen.

Geen belang bij de uitkomst van plan
Het lijkt te gaan om verschillende en botsende belangen, maar eigenlijk hebben alle betrokkenen hetzelfde belang: een veilige en prettige plek voor de kinderen. De moeder vertrouwt de professionals echter niet en wil de gezinsvoogd niet bij de conferentie hebben. De gezinsvoogd wil niet komen als moeder haar zorgen niet wil horen. De coördinator wijst steeds opnieuw op het belang van de kinderen, vertelt dat hij niets met de inhoud doet en geen enkel belang heeft bij de uitkomst van het plan.

Onafhankelijkheid maakt verschil
Zijn onafhankelijkheid maakt uiteindelijk het verschil. Voor moeder voelt het veilig om met hem te praten over mensen die voor haar belangrijk zijn. In het belang van de kinderen willen familieleden en vrienden meedenken. Als duidelijk wordt dat er een netwerk is rond de kinderen en dat de coördinator de procesbegeleiding doet, wil de gezinsvoogd ook meewerken. Zo komen op de conferentie de systeemwereld (de gezinsvoogd, die voorwaarden stelt aan het plan) en de leefwereld (familie en vrienden, die houden van de kinderen) samen. Alle betrokkenen zijn belangrijk en iedereen kan er zijn vanuit de eigen rol. De familie blijkt de zorgen van de gezinsvoogd te delen. Omdat haar kring erbij is, durft moeder te vertellen dat ze het inderdaad even niet redt. Haar inzicht in de problemen geeft de gezinsvoogd vertrouwen. De kring maakt een plan met steun voor moeder en kinderen en tijdelijke opvang van de kinderen. De gezinsvoogd keurt het plan goed, omdat er voldoende afspraken in zitten voor veiligheid. “Door mijn onafhankelijke positie kon de gezinsvoogd haar rol innemen en voelde de familie zich veilig om een plan te maken,” aldus de coördinator.

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.