Actueel

Een plan voor de wachtlijst

19 april 2019 Blog

“Er moest iets gebeuren, want op deze manier hield ik het niet meer vol,” vertelt een vrouw die regelmatig vriendinnen van haar dochters te logeren heeft. “Het gaat al heel lang niet goed bij hen. De moeder van de drie meisjes heeft ernstige psychische klachten, de vader is al jaren uit beeld. Als moeder wordt opgenomen, springen wij en andere ouders uit de buurt bij. Dat doen we graag voor de meisjes, maar het onverwachte maakt het zwaar.”

Lees verder

Daar níet?

12 april 2019 Blog

Deze week mocht ik een training geven over ‘eigen kracht’ aan hulpverleners van enkele jeugdteams. In trainingen vindt altijd een interessante uitwisseling plaats. De deelnemers hebben mooie voorbeelden waar ze de verbinding leggen naar het netwerk van de gezinnen en waar ze regie daar laten. Vooraf denken ze na over het begrip eigen kracht. Over wat het betekent voor hun eigen handelen om de regie bij ouders te laten en uit te gaan van de eigen kracht van hen en van hun familie en vrienden.

Lees verder

Wie zijn er bij een gesprek?

5 april 2019 Blog

Het betrekken van mensen uit het dagelijks leven van iemand heeft op veel momenten meerwaarde. Een collega werd gebeld door een medewerker van een jeugdteam. Hij wilde overleggen over de mogelijkheid van een Eigen Kracht-conferentie voor een cliënte. “Hij had zorgen over deze moeder van zes kinderen. Ze kon de opvoeding en alle stress thuis al langere tijd niet goed aan en nu één van de kinderen op school dreigde uit te vallen, werd het haar echt teveel,” vertelt mijn collega die als regiomanager werkt.

Lees verder

Zelf besluiten nemen

29 maart 2019 Blog

Het maken van een plan met mensen die het belangrijk vinden dat het je goed gaat, bevordert eigen regie. Een plan voelt passender. Je hebt invloed op wat er in je plan staat en hoe je het gaat uitvoeren. Door samen af te spreken wie wat doet als er iets verandert of als de oplossingen niet voldoende werken, voorkom je verrassingen als het toch anders gaat dan je samen bedenkt. Zelf besluiten nemen kan moeilijk zijn, maar geeft ook zelfvertrouwen.

Lees verder

Contact met beide families

22 maart 2019 Blog

Als iets duidelijk wordt bij Eigen Kracht-conferenties is het wel hoe blij kinderen zijn als na een echtscheiding een plan wordt gemaakt met beide families samen. Geen contact meer met één van de ouders kan heel pijnlijk zijn. Ook geen contact meer met opa en oma, ooms en tantes, neefjes en nichtjes, kennissen of anderen van die ene ‘kant’ is voor kinderen niet altijd te begrijpen. Een Eigen Kracht-coördinator houdt daar dan ook rekening mee bij het stellen van vragen over wie er kunnen meedenken over een plan.

Lees verder

Rust en veiligheid

15 maart 2019 Blog

“Voor ons ging het vooral over rust krijgen,” zegt een vrouw over de vraag van de Eigen Kracht-conferentie van haar gezin. Ze was door de politie gewezen op deze mogelijkheid om een plan te maken, nadat ze aangifte deed van bedreiging door haar ex-man. Zowel zij als haar kinderen waren erg bang voor de agressie van de man. De politie benadrukte dat er meer nodig was dan hun maatregelen. De vrouw: “Er was meer aan de hand. Door de spanning maakte ik ruzie met iedereen."

Lees verder

Eenvoud maakt verschil

8 maart 2019 Blog

“Het is goed om me weer bewust te zijn van wat vragen doen,” vertelt een trainingsdeelnemer. De training gaat over werken met het familiegroepsplan. De deelnemers komen van verschillende organisaties of werken zelfstandig. De trainer vertelt hoe de deelnemers hun eigen voorbeelden inbrengen om mee te oefenen: “Iedereen heeft in zijn werk te maken met deze thema’s: regie bij de mensen laten, niet overnemen, verbindingen met netwerk.”

Lees verder

Steun voor pleeggezin

1 maart 2019 Blog

Als er grote zorgen zijn over een kind, kan opvoeden voor ouders te zwaar worden. Dat geldt ook wanneer een kind in een pleeggezin woont. Het ging al een tijd niet zo goed met een meisje van 12 jaar, dat sinds ze anderhalf was in een pleeggezin woont. “Ze zat niet lekker in haar vel, was erg druk, luisterde slecht en wilde niet praten. Op school waren al vroeg problemen. Drie keer is ze van school veranderd. Nu dreigde dat weer te gebeuren.

Lees verder

Een nieuw leven

22 februari 2019 Blog

De University of Melbourne deed voor de Verenigde Naties literatuuronderzoek naar ‘Alternatives to Coercion in Mental Health Settings’. In het rapport is een prominente plaats ingeruimd voor de onderzoeken van o.a. Gert Schout, Gideon de Jong en Ellen Meijer naar Eigen Kracht-conferenties in de (verplichte) geestelijke gezondheidszorg (ggz). Conferenties in de ggz leveren altijd bijzondere plannen op. Omdat de hoofdpersonen vaak in een zeer moeilijke situatie zitten (o.a. dakloosheid, verslaving), betekent een gedragen plan meestal een nieuw leven.

Lees verder

Tijd om uit te wisselen

15 februari 2019 Blog

“Ik merk steeds hoe belangrijk het is om een plek te hebben waar je met elkaar ervaringen kunt delen,” vertelt een collega deze week over een kringbijeenkomst die hij gehouden heeft op een ROC (regionaal opleidingscentrum). Tijdens burgerschapslessen biedt de school de leerlingen allerlei workshops aan. Mijn collega begeleidt een workshop waar de jongeren in een kring ervaringen uitwisselen over dingen die belangrijk voor hen zijn.

Lees verder