Actueel

Pagina 1 / 37

Wanneer starten met een Eigen Kracht-conferentie?

15 september 2023 Blog

“Er zijn vaak misverstanden,” zei mijn collega deze week. “Daardoor worden veel mogelijkheden voor families niet benut.” Ze sprak een tijd geleden een jeugdbeschermer. Deze vrouw vertelde over een gezin waarvoor ze had gedacht aan een Eigen Kracht-conferentie. De ouders waren gescheiden en kwamen er niet uit met de omgangsregeling. Er waren zorgen over de kinderen.

Lees verder

Een gedetailleerde omgangsregeling

8 september 2023 Blog

Een aantal maanden geleden belde een vader die gedetineerd was. Hij zei: “Sinds ik vastzit, zie ik mijn twee kinderen niet meer. Dat snap ik wel, maar ik wil ze graag weer zien als ik vrijkom en de omgangsregeling die er was, werkt niet goed. Kunnen jullie helpen?” Met hulp van de casemanager heeft een Eigen Kracht-coördinator een afspraak gemaakt. Daarna was zijn ex bereid om de Eigen Kracht-coördinator te ontvangen.

Lees verder

Samenzorg

1 september 2023 Blog

Sinds ongeveer vijf jaar is BrabantZorg, een organisatie voor onder meer ouderenzorg, bezig met een andere manier van werken: Samenzorg. Dit betekent dat zij bij de start van zorg het netwerk van een oudere samenbrengen om een plan te maken. De afgelopen jaren hebben wij de eerste twintig teams getraind en vanaf dit jaar trainen zij alle medewerkers.

Lees verder

Rondje Europa: België

25 augustus 2023 Blog

Voor het laatste verhaal van de reis door Europa komen we aan bij onze zuiderburen. Deze week deel ik het verhaal uit België over Dina en Shana. Er was een Eigen Kracht-conferentie georganiseerd voor Dina (19) en haar dochtertje Shana. Aan het begin van de bijeenkomst was de spanning zichtbaar. Dit kwam vooral door de diversiteit van de mensen die aanwezig waren.

Lees verder

Oproep aan de politiek: investeer in informele netwerken!

23 augustus 2023 Nieuws

Vooruitlopend op de Tweede Kamerverkiezingen doet de Eigen Kracht Centrale een dringende oproep aan de politieke partijen om te investeren in informele netwerken. Zo kunnen we met elkaar de zorg toekomstbestendig maken.

Lees verder

Rondje Europa: Bulgarije

18 augustus 2023 Blog

Dit Europese verhaal gaat over Danny uit Bulgarije, een jongen van 9 jaar uit groep 5. Danny woont bij zijn vader en opa en oma, de ouders van zijn vader. De moeder van Danny heeft een nieuw gezin en ziet Danny bijna nooit. Danny praat niet over haar en hij vermijdt contact. Hij beseft dat zij hem heeft verlaten.

Lees verder

Rondje Europa: Duitsland

8 augustus 2023 Blog

In augustus reizen we door Europa: ik deel elke week een verhaal uit een ander Europees land. Vandaag een verhaal uit Duitsland, over Jakob van 9 jaar. Jakob was uithuisgeplaatst nadat zijn stiefvader hem had mishandeld. Zijn moeder had hem niet kunnen helpen, omdat zij op dat moment te veel gedronken had. Er was een melding gedaan.

Lees verder

Rondje Europa: Tsjechië

4 augustus 2023 Blog

De Eigen Kracht Centrale vormt met achttien andere landen een Europees netwerk van ‘Family Group Conferences’ (Eigen Kracht-conferenties) en in al die landen zijn mooie verhalen te vinden over het belang van netwerken, over wat er gebeurt als je familiegroepen in staat stelt om hun eigen plan te maken. Vandaag een verhaal uit Tsjechië.  

Lees verder

Overgang naar nieuwe school

28 juli 2023 Blog

Het ging al een tijd niet goed op school met een jongen van 7 jaar. Hij had twee keer groep 2 gedaan, maar kon nog niet mee met de stof en kwam steeds in conflict met andere kinderen. Dan werd hij heel boos en was moeilijk te stoppen. Er waren gesprekken geweest met ouders en begeleiders en na een onderzoek was het besluit genomen dat hij naar speciaal onderwijs zou gaan.

Lees verder

Stoppen met misdaad

21 juli 2023 Blog

Kortgeleden nam een collega deel aan DJI Rondetafelgesprekken ‘Toegang tot herstel voor alle gedetineerden’ bij Perspectief Herstelbemiddeling. Ongeveer vijftig mensen van penitentiaire inrichtingen, justitiële jeugdinrichtingen, gevangenenzorg, reclassering, Slachtofferhulp, Perspectief Herstelbemiddeling en Eigen Kracht Centrale gingen met elkaar in gesprek over het belang van beschikbaarheid van herstelvoorzieningen. Bart Claes, lector Transmuraal herstelgericht werken Avans Hogeschool, hield een lezing over herstel in detentie. Hij stelde: werken aan herstel en deelnemen aan herstelbemiddeling stimuleert stoppen met misdaad.

Lees verder