Actueel

“Niet voor hem, wel voor mij”

21 juni 2019 Blog

De moeder van een 17-jarige jongen belde een collega. De jongen was ernstig ziek en onderging zware behandelingen: “Zij kende Eigen Kracht-conferenties via haar werk en wilde weten of wij haar zoon konden helpen. We kwamen erop uit dat zij eerst met haar zoon zou praten over deze mogelijkheid.” Maar hij wilde er niets van weten. “Hij vond de behandeling al zwaar genoeg en kon er niets bij hebben.”

Lees verder

Bloedneus op het schoolplein

14 juni 2019 Blog

Op het schoolplein van een basisschool vond een vechtpartij plaats tussen twee jongens uit groep 6. De ene jongen sloeg de ander een bloedneus en toen waren meer klasgenoten zich ermee gaan bemoeien. De juf van deze groep nam de jongens mee naar binnen, zorgde dat ze rustig werden en ging daarna met hen in gesprek. Ook in de klas heeft ze erover gepraat en de rust leek weer teruggekeerd. Maar de dagen erna merkt ze dat er toch nog onrust is in de klas.

Lees verder

Een plan in vijf dagen

7 juni 2019 Blog

Een kinderrechter moest een besluit nemen over verlenging van een ondertoezichtstelling van drie kinderen. Daarvoor wilde hij eerst een plan van de ouders en de mensen om hen heen. De kinderen waren twee jaar geleden onder toezicht gesteld, omdat er grote zorgen waren over hun veiligheid. De kinderen waren toen 2, 5 en 6 jaar oud. Er was een gezinsvoogd aangesteld, die hen sindsdien begeleidde. Nu vroeg de rechter om een plan. Dat moest er zijn voor de volgende zitting, een week later.

Lees verder

Een goede buur

31 mei 2019 Blog

“Als ik niet ziek was geworden, hadden we het vast nog lang gered met elkaar,” vertelt de buurvrouw van een alleenstaande moeder en een dochtertje van vijf. Zij en haar man zorgen al jaren voor hun buurmeisje op momenten dat het met haar moeder niet goed gaat. De moeder heeft een bipolaire stoornis en kan soms niet goed voor haar dochter zorgen. Dan vangen de buren zowel dochter als moeder op.

Lees verder

Alleen met plan van het netwerk

24 mei 2019 Blog

Een betrokken netwerk als voorwaarde om weer thuis te kunnen wonen. Dat kwam deze week voorbij. Een jongen (14) woont sinds zijn elfde bij het gezin van een schoolvriendje. Zijn vader heeft psychische problemen en zijn moeder leeft niet meer. Lange tijd gaat het heel goed in het gezin, maar sinds de jongens naar de middelbare school gaan, zijn er spanningen tussen hen. Het beïnvloedt de schoolprestaties van beiden en maakt dat het schoolvriendje zich thuis onprettig voelt. Zijn ouders trekken aan de bel.

Lees verder

Vraag uit de gevangenis

17 mei 2019 Blog

Op het internationale congres van het Amerikaanse International Institute for Restorative Practices gaf de Eigen Kracht Centrale een workshop. Ik geniet van de contacten tussendoor en de vele verhalen over herstel die we delen. Een verhaal van een collega van een van onze buurlanden deel ik graag. “De vraag kwam vanuit een gevangenis,” vertelt deze collega. “Van een man die contact wilde met zijn familie. Hij had hen niet gesproken sinds de veroordeling en wilde in contact komen en blijven, tijdens en na de detentie.”

Lees verder

Gelijkwaardig gesprek

10 mei 2019 Blog

In een wijk was het al lang onrustig. Er was veel angst bij een aantal bewoners, vanwege overlast door andere bewoners. “Het sociale wijkteam had contact met verschillende bewoners in de wijk. Zij wilden vooral dat er rust zou komen,” vertelt een collega die coach is van het sociale wijkteam. “Een teamlid wilde graag met meer bewoners in gesprek, op een gelijkwaardige manier."

Lees verder

Crisis als opa belt

3 mei 2019 Blog

Een team jeugdbeschermers uit het midden van het land volgt een training over het familiegroepsplan. Aan het eind van de ochtend gaat opeens de telefoon van een deelnemer. Crisis! De middag ervoor bezocht deze jeugdbeschermer een gezin van wie de oudste twee kinderen onder toezicht staan. Er waren grote zorgen over de dochter en het gesprek ging over een mogelijke uithuisplaatsing. De ouders waren daar erg van geschrokken en de moeder had na het gesprek met haar ouders gebeld.

Lees verder

Bijzondere ontmoeting

26 april 2019 Blog

Vorige week leidde een storing van de trein tot een leuke ontmoeting op het station. Tijdens het wachten raakte ik in gesprek met een vrouw over de NS en het weer en toen vroeg ze me wat voor werk ik deed. Die vraag is nooit in één woord te beantwoorden. Ik vertelde dat ik werk voor de Eigen Kracht Centrale en wat we dan doen. Meestal leidt dat tot veel vragen, maar deze vrouw zei meteen: “Oh, ik snap dat helemaal.” Vervolgens vertelde ze haar bijzondere verhaal, dat ik, met haar toestemming, graag deel.

Lees verder

Een plan voor de wachtlijst

19 april 2019 Blog

“Er moest iets gebeuren, want op deze manier hield ik het niet meer vol,” vertelt een vrouw die regelmatig vriendinnen van haar dochters te logeren heeft. “Het gaat al heel lang niet goed bij hen. De moeder van de drie meisjes heeft ernstige psychische klachten, de vader is al jaren uit beeld. Als moeder wordt opgenomen, springen wij en andere ouders uit de buurt bij. Dat doen we graag voor de meisjes, maar het onverwachte maakt het zwaar.”

Lees verder