Actueel

Gedwongen loslaten

3 april 2020 Blog

Hoewel hulpverleners in deze tijden veel creatieve oplossingen bedenken om hun cliënten toch bij te staan, is er ook veel dat ze niet kunnen doen door de fysieke afstand. Dit leidt tot zorgen, maar tegelijkertijd tot bijzondere ontdekkingen. Zo vertelde een medewerker van een wijkteam deze week: “Nu wij er niet kunnen zijn om de ondersteuning te bieden die ze gewend zijn, merk ik dat families meer zelf gaan doen."

Lees verder

Digitaal versterken

27 maart 2020 Blog

“Juist in deze lastige tijden hebben sommige mensen extra ondersteuning nodig. Terwijl bepaalde steun nu wegvalt. Dat veroorzaakt op veel plekken problemen,” zegt een collega naar aanleiding van vragen die we deze week kregen. “Een jeugdbeschermer belde en vroeg me om mee te denken in een situatie van een gezin. De ouders en drie kinderen zijn thuis door de maatregelen rond het coronavirus. Het gezin krijgt begeleiding om met het gedrag van de kinderen om te gaan. Nu de kinderen de hele dag thuis zijn, lopen de spanningen op."

Lees verder

Aanbod en vraag

20 maart 2020 Blog

"Ik zie om mij heen nu gebeuren wat we ook altijd zien bij de voorbereiding van een Eigen Kracht-conferentie,” vertelde een collega deze week. “Mensen zijn heel bereid om mee te denken en om hulp aan te bieden, maar zelf vragen om hulp en accepteren van hulp is een moeilijke stap. Mijn ouders vallen in ‘de kwetsbare groep’, maar voelen zich prima. Ze vinden dus ook dat ze zelf nog boodschappen kunnen doen en nog koffie kunnen drinken bij buren."

Lees verder

Werkwijze i.v.m. het coronavirus

17 maart 2020 Nieuws

Ook de komende weken kunnen net als altijd Eigen Kracht-conferenties worden aangevraagd. Er zijn vast personen of gezinnen die juist nu een plan nodig hebben en voor wie verbinding met het netwerk van groot belang is. In dit bericht lichten we toe hoe we daar mee omgaan in deze tijd van sociale onthouding. 

Lees verder

Een familiegeheim

13 maart 2020 Blog

“Ik werd gebeld door een grootmoeder, die zich zorgen maakte over haar kleinzoon en voor hem wilde zorgen,” vertelt onze Franse collega tijdens een telefonische afspraak. Het betreft een jongen van 14 jaar die bij de ouders van een vriend was gaan wonen. “De oma vertelde dat haar dochter niet voor de jongen kon zorgen en dat zij hem zelf in huis wilde nemen. Ze maakte zich zorgen over zijn gezondheid, school en de invloed van zijn ouders."

Lees verder

Van preek naar gesprek

6 maart 2020 Blog

“Door anders om te gaan met situaties, is er iets verandert dat verder gaat dan alleen het oplossen van die situaties,” vertelt een collega over een middelbare school. “Als je op een school komt, dan zijn er allerlei zaken die de schoolleiding, medewerkers en leerlingen graag anders zouden willen zien. Ik herken dat en zou het liefst aan de slag gaan met alle onderdelen van een school. Maar in overleg met deze school zijn we begonnen met zaken waar leerlingen en docenten het meest last van hadden. Er werden regelmatig leerlingen de klas uit gestuurd. Dat gebeurde vooral bij bepaalde docenten en bepaalde leerlingen.

Lees verder

Thuisblijven

28 februari 2020 Blog

Wat doe je als veel mensen zich zorgen maken over iemand, maar die persoon van niets wil weten? Dat dacht een collega over na, nadat ze was gebeld door een mevrouw die zich zorgen maakte over haar achterbuurvrouw. Mijn collega: “Haar buurvrouw werd slechter ter been, vergat steeds meer, was somber en had nergens meer zin in. Toen de vrouw hoorde dat ook andere buren zorgen hadden, besloot ze iets te doen. Ze sprak erover met de buurvrouw, maar die vond het onzin.

Lees verder

Plan mislukt?

21 februari 2020 Blog

“Iedereen was heel tevreden over het plan, maar na drie maanden belde de hulpverlener dat het helemaal mislukt was en dat ze toch wilde ingrijpen,” vertelt een collega. Het plan van deze Eigen Kracht-conferentie was voor een vrouw (35) met psychische problemen. Ze was verslaafd geraakt aan alcohol en had mede hierdoor haar werk verloren. Toen ze zich steeds meer in huis opsloot, trokken familieleden aan de bel.

Lees verder

Een sterke schakel

14 februari 2020 Blog

Een netwerk activeren om samen oplossingen te vinden gaat niet altijd vanzelf. Een collega liep daar vorige week tegenaan. “Op advies van een jeugdbeschermer vroegen een vader en dochter een Eigen Kracht-conferentie aan,” vertelt de Eigen Kracht-coördinator. “Nadat ik uitleg had gegeven en hen had gevraagd wie zou kunnen meedenken over oplossingen, stopte het contact. Hun reactie tijdens het gesprek was positief, maar toen ik later de vader belde om te horen wie ik kon bellen, werd er niet opgenomen. Ook de dagen erna niet.”

Lees verder

Vijf jaar na de buurtruzie

7 februari 2020 Blog

Een collega gaat verhuizen. Ze kreeg bezoek van iemand van de woningbouw en raakte in gesprek over de buurt. De man vertelt daarbij dat het al een tijdlang erg goed gaat in de buurt en er weinig overlast is. De collega vertelt over alle problemen van jaren geleden en zegt dat een jaar of vijf geleden een buurtconferentie is geweest rond een kwestie in een van de straten. “Dat weet ik,” zegt de man, “daar was ik bij. Ik was het eerlijk gezegd vergeten, maar nu herinner ik het me.” In die tijd was er van alles aan de hand in die straat, dat was begonnen bij een ruzie tussen twee buren. 

Lees verder