Actueel

Vrijwillige mentor door Eigen Kracht-conferentie

20 april 2018 Blog

Ministers de Jonge en Dekker presenteerden deze week hun actieplan Jeugdzorg. Eén van de belangrijke punten is dat ieder kind dat dreigt te ontsporen of uithuisgeplaatst is, een vrijwillige mentor krijgt. Iemand die dichtbij staat, liefst afkomstig uit het sociale netwerk van het kind of een ervaringsdeskundige. Zo’n vrijwillige mentor is bij jeugdigen vaak precies een van de opbrengsten van een Eigen Kracht-conferentie.

Lees verder

Een veilig plan na huiselijk geweld

13 april 2018 Blog

“Als je denkt dat er niets meer kan, lukt het soms toch,” vertelt een Eigen Kracht-coördinator over een Eigen Kracht-conferentie van een vrouw in een Blijf-van-mijn-lijf-huis. De vrouw was hier gekomen met een dochtertje van vijf jaar, nadat de politie had ingegrepen na een melding van huiselijk geweld. Dit was niet de eerste keer en er was al hulpverlening betrokken.

Lees verder

De nadruk op wat goed gaat

6 april 2018 Blog

Er is veel aan de hand in het gezin van een veertienjarig meisje. Haar vader heeft een bipolaire stoornis, haar zusje van elf woont niet meer thuis en zelf heeft ze epilepsie. Doordat ze haar medicijnen onregelmatig slikt, krijgt ze vaker aanvallen. Er zijn zorgen omdat de vader zich terugtrekt en beide ouders moeilijk kunnen omgaan met het gedrag van hun oudste dochter. De school trekt aan de bel bij de jeugdbeschermer. Zij stelt een Eigen Kracht-conferentie voor.

Lees verder

Al tien jaar een vaste denktank

23 maart 2018 Blog

Een gezinsbegeleider werkt al meer dan tien jaar met Eigen Kracht-conferenties. “Voor mijn gevoel sta ik in gezinnen vooral aan de zijlijn, succesjes ontstaan als ouders zelf iets anders gaan doen. Vroeger ging ik in gezinnen waar weinig vooruitgang geboekt werd, zelf aan de slag. Door het werken met Eigen Kracht-conferenties heb ik gemerkt dat juist in de minst zelfredzame gezinnen het meeste mogelijk is.”

Lees verder

Vastgelopen samenwerking herstellen

16 maart 2018 Blog

Een meisje van acht woont sinds drie jaar in een pleeggezin. De jeugdbeschermer wil in opdracht van de kinderrechter een plan maken voor terugplaatsing naar huis. De moeder van het meisje heeft echter aangegeven dat er allang een plan is. Dat heeft zij met familie en vrienden gemaakt, maar niemand heeft er aandacht voor.

Lees verder

Bruggenbouwer tussen culturen

9 maart 2018 Blog

Eigen Kracht-coördinatoren zijn bruggenbouwers in vele opzichten. Meestal in Eigen Kracht-conferenties, maar ook regelmatig op andere manieren. Bijvoorbeeld als ‘cultuur-bruggenbouwer’. Een jeugdbeschermingsorganisatie in het oosten van het land kreeg niet of nauwelijks contact met een traditioneel Marokkaans gezin.

Lees verder

“Je ziet dat mensen om je geven.”

2 maart 2018 Blog

Bij suïcidaliteit zijn een steunend netwerk en gevoel van verbondenheid helpend. Maar het netwerk weet vaak niet wat gaande is of kijkt aan de zijlijn toe en weet niet wat ze kunnen betekenen. Dit verhaal van de onderzoekers laat zien hoe het netwerk een rol kan spelen. In Zuid-Holland loopt een kwalitatief onderzoek naar Eigen Kracht-conferenties bij suïcidale adolescenten. De onderzoekers hebben een artikel gepubliceerd in het Tijdschrift voor Psychiatrie over een van de onderzochte situaties.

Lees verder

Met elkaar zorgen voor de veiligheid

23 februari 2018 Blog

“Wat denkt die gezinsvoogd eigenlijk, dat mijn kleindochters veilig zijn omdat zij één keer in de drie weken een uurtje instructies geeft aan mijn zoon?” De oma aan de telefoon is witheet. Haar zoon staat er na de dood van zijn vrouw alleen voor. Hij heeft een vorm van autisme waardoor alledaagse zaken voor hem niet altijd vanzelfsprekend zijn.

Lees verder

“Als zij…”

16 februari 2018 Blog

Bij een Eigen Kracht-conferentie voor groep, wijk of buurt, begint de Eigen Kracht-coördinator met het spreken van alle betrokkenen. In een buurt betekent dat van deur tot deur aanbellen. De meeste mensen zijn blij dat ze hun verhaal kwijt kunnen en vertellen veel. Mooie verhalen over de buurt, maar vooral zorgen.

Lees verder

Vertrouwen geven maakt verschil

9 februari 2018 Blog

“Een prachtig voorbeeld van vertrouwen geven,” zei mijn collega toen ze vertelde over een Eigen Kracht-conferentie voor vier kinderen. Ze had het over het vertrouwen dat de voogd van de jeugdbeschermingsinstantie gaf aan een familie. In een situatie die niet eenvoudig was en waar de zorgen groot waren.

Lees verder