Actueel

Tijd om uit te wisselen

15 februari 2019 Blog

“Ik merk steeds hoe belangrijk het is om een plek te hebben waar je met elkaar ervaringen kunt delen,” vertelt een collega deze week over een kringbijeenkomst die hij gehouden heeft op een ROC (regionaal opleidingscentrum). Tijdens burgerschapslessen biedt de school de leerlingen allerlei workshops aan. Mijn collega begeleidt een workshop waar de jongeren in een kring ervaringen uitwisselen over dingen die belangrijk voor hen zijn.

Lees verder

Herstel voor de kinderen

8 februari 2019 Blog

Over het algemeen lukt het mensen om in ingewikkelde situaties te denken aan het belang van kinderen. Toch is het ook zo dat mensen dat soms willen, maar dat het toch niet lukt. Er kwam een aanvraag voor een Eigen Kracht-conferentie voor een vader die zijn drie kinderen al een jaar niet had gezien. De ouders waren gescheiden en er was veel boosheid. Praten met elkaar lukte niet en één keer was het zo uit de hand gelopen dat de vader de moeder had geslagen.

Lees verder

Training Werken met familiegroepsplan op 4 maart

6 februari 2019 Agenda

Op maandag 4 maart (Werken met het familiegroepsplan) staat een training gepland. Voor iedereen die meer wil leren over (werken met) het familiegroepsplan. De training levert 6 SKJ-punten op.

Lees verder

Voorwaarden aan de veiligheid

1 februari 2019 Blog

In situaties van (dreigend) gedwongen jeugdbescherming, vragen we de jeugdbeschermer om voorwaarden aan de veiligheid te stellen aan het plan. Familiegroepen maken zo een plan dat voldoet aan hun eigen veiligheidsnorm en aan dat van de jeugdbescherming. Het kan een lastige vraag zijn, omdat de voorwaarden moeten waarborgen dat een plan veilig is en tegelijk ruimte moeten laten voor het maken van een eigen plan door familiegroepen.

Lees verder

Hennepkwekerij op zolder

25 januari 2019 Blog

Deze week sprak ik een medewerker van een Zuid-Hollandse gemeente over een Eigen Kracht-conferentie die daar was georganiseerd rond een dreigende huisuitzetting vanwege een hennepkwekerij op zolder. Hij benoemde de spanning tussen handhaving, wonen en sociaal beleid. In de praktijk blijkt dat de situatie niet altijd zwart-wit is: “Mensen hebben soms geen weerstand tegen mensen uit de drugshandel die hun woning willen gebruiken als hennepkwekerij.”

Lees verder

Professionele afstand

18 januari 2019 Blog

Ik ben moeder, dochter, vrouw, zus, vriendin, tante, collega en ik werk bij de Eigen Kracht Centrale. Bij alles wat ik doe, voel ik al die verschillende rollen. Voor mij betekent dat bijvoorbeeld dat ik nooit vergeet dat ik ‘dochter’ ben. Als iemand belt en zorgen deelt over zijn ouders, dan hoor ik dat als medewerker van de Eigen Kracht Centrale, maar ook als dochter.

Lees verder

Een nieuw begin

11 januari 2019 Blog

De kerstvakantie is voor veel mensen een fijne periode, met feestdagen en tijd voor familie en vrienden. Voor sommige mensen is het contact met familie en vrienden niet goed. “Dat voel je extra als de kerst eraan komt,” aldus de oma van een jongetje van drie jaar. Het ging al lang niet goed tussen de ouders. De moeder had een alcoholverslaving, de vader last van woedeaanvallen. Er was veel ruzie. Na de zoveelste avond vol geschreeuw had iemand in de buurt een melding gemaakt.

Lees verder

Gehoord worden

21 december 2018 Blog

"Uiteindelijk gaat het niet over gelijk krijgen of eigen belang, maar over gehoord worden en een eerlijke behandeling,” concludeert een wijkteamlid uit het zuiden van het land. Hij vroeg een tijdje geleden een Eigen Kracht-conferentie aan voor de bewoners van twee flats in zijn stad. Er was daar veel onrust en in zijn team ontdekten ze dat ze allemaal afzonderlijk van elkaar cliënten in de flats hadden. Bewoners met problemen in eigen gezin, maar ook gezamenlijke problemen.

Lees verder

Op school in Roemenië

14 december 2018 Blog

Vorige week was er een bijeenkomst in Roemenië voor een Europese onderwijsproject waaraan we deelnemen. In dit project werken we met zes landen samen om een bijdrage te leveren aan herstelgericht werken op scholen. In Roemenië bezochten de deelnemers een school in Cluj. Met collega’s uit alle zes landen zaten we met de docenten van de school in een kring ervaringen uit te wisselen.

Lees verder

Vanzelfsprekende ruimte

7 december 2018 Blog

“We wisten dat het ingewikkeld was, maar hebben er toch geen seconde over gedacht om het niet te doen,” vertelt een pleegmoeder deze week over het in huis nemen van het achtjarige oppaskind van haar dochter, inmiddels zeven jaar geleden. “Hij kwam heel vaak bij ons met mijn oudste dochter. Op een dag vertelde hij aan mijn dochter dat het niet goed ging thuis. We hebben geprobeerd hier met de ouders over te praten, maar dat lukte niet goed."

Lees verder