Actueel

Deelnemers aan Eigen Kracht-conferentie zeer tevreden

10 mei 2017 Nieuws

Onderzoek van hogeschool Windesheim Flevoland laat zien dat de tevredenheid van deelnemers aan een Eigen Kracht-conferenties onverminderd groot is. De hoofdpersonen hebben na de Eigen Kracht-conferentie meer controle over hun eigen leven, ze vragen meer om raad aan anderen, ze ontvangen meer steun uit hun omgeving, staan positiever in het leven en hebben meer vertrouwen in zichzelf.

Lees verder

Nieuwsbrief februari 2017

1 maart 2017 Nieuwsbrief

Stichting Kringwijs is opgericht om professionals en gemeenten te ondersteunen bij het vormgeven van samenredzaamheid. In enkele regio's is een specifieke vraag naar nieuwe Eigen Kracht-coördinatoren.

Lees verder

Nieuwsbrief december 2016

1 december 2016 Nieuwsbrief

Eigen Kracht-conferentie bij herstel verslaving, familiegroepsplan in de praktijk, een plan en dan..., buitenland, pilot op scholen, kennismaken op congressen.

Lees verder

“Het verbaasde mij hoeveel krediet ik nog had.”

1 december 2016 Blog

Huub Theunissen besloot zich te laten opnemen om van zijn alcoholverslaving af te komen. Terugvallen is voor hem geen optie: door middel van een Eigen Kracht-conferentie wilde hij zijn netwerk vragen om hem daarbij te steunen. Met zijn verhaal wil Huub anderen met een (ex-)verslavingsprobleem aanmoedigen familie en vrienden te betrekken om een verslaving aan te pakken en om terugval te voorkomen.. “Als ik het alleen had moeten doen was het een stuk zwaarder. Laat zien dat je er echt vanaf wilt. Blijvend. Dan is de kans dat zij je willen steunen groter.”

Lees verder

Nieuwe data training ‘Werken met het familiegroepsplan’

1 december 2016 Agenda

Het familiegroepsplan heeft gevolgen voor iedereen die werkzaam is in de jeugdzorg. In de training ‘Werken met het familiegroepsplan’ raak je vertrouwd met dit onderdeel van de Jeugdwet en ervaar je wat die gevolgen zijn voor de dagelijkse praktijk. Zo ontdek je waar je vanuit jouw rol kunt aansluiten.

Lees verder

Onderzoek naar besluitvorming door families

30 mei 2016 Nieuws

Zorgt de inzet van familienetwerkberaden voor een betere bescherming van kinderen en jongeren die onder toezicht gesteld zijn en door welke kenmerken wordt dit beïnvloed? Als je slechts de conclusies leest, lijken de resultaten mager. Wat de onderzoekers echter hebben ontdekt over Eigen Kracht-conferenties, bevestigt wat uit eerder onderzoek naar voren is gekomen.

Lees verder

Wat zegt het WODC-onderzoek over Eigen Kracht-conferenties

27 mei 2016 Nieuws

Op 23 mei 2016 verscheen het onderzoeksrapport ‘De inzet van familienetwerkberaden in de jeugdbescherming’. Daarin worden de resultaten gepresenteerd van het Nederlandse onderzoek dat in de periode 2014 tot begin 2016 in opdracht van het WODC is uitgevoerd door S. Dijkstra e.a. (UvA). Het onderzoek biedt een aantal interessante aanknopingspunten om te kijken naar jeugdbescherming. Tegelijkertijd moet worden geconstateerd dat het kwalitatieve deel zo mager is, dat het niet past om daar ook maar enige conclusie aan te verbinden.

Lees verder

Event van Kramp naar Kracht! op 10 juni 2016

18 mei 2016 Agenda

Het project Vitale Lokale Samenlevingen is op zoek gegaan naar mensen die buiten de gebaande paden grote sociale problemen oplossen, mensen die de krachten in wijken weten aan te boren. Van Kramp naar Kracht biedt een platform en ontmoetingsplaats om uit te wisselen en van elkaar te leren.

Lees verder

Pionier van de 21e eeuw

18 mei 2016 Blog

Dat was lachen. Op 29 april 2003 kreeg ik als vertegenwoordiger van de Eigen Kracht Centrale, op de televisie het predicaat ‘Pionier van de eeuw’. Haha, de eeuw moest nog beginnen. Maar televisiekijkers hadden dat beslist. In een reeks van IKON-uitzendingen waren verschillende vernieuwingen voor de verzorgingsstaat van de eenentwintigste eeuw gepresenteerd. De uitzending over het oplossen van problemen door de verantwoordelijkheid daarvoor aan de mensen zelf terug te geven, werd als beste innovatie omarmd. Het lachen is ons inmiddels een beetje vergaan.

Lees verder

“Ik dacht vooral aan de jongens.”

10 mei 2016 Blog

Eigen Kracht-conferenties worden vaak ingezet in ingewikkelde situaties. Bijvoorbeeld in situaties waar mensen verschillende belangen hebben, kan een conferentie verschil maken. Zoals echtscheidingen waar kinderen bij betrokken zijn. Carina werd door haar dochter gevraagd mee te denken over een ouderschapsplan.

Lees verder