Actueel

Examenklas aan het woord

3 juli 2020 Blog

Onhandelbaar, ongeïnteresseerd, ongemotiveerd, waren enkele typeringen van docenten voor een examenklas. Een klas waarover werd gepraat in de docentenkamer, omdat niemand hen met plezier lesgaf. Een collega ondersteunde deze school om meer herstelgericht te werken en de docenten vroegen hem in gesprek te gaan met de leerlingen. Hij sprak met de docenten en bereidde een gesprek met de klas voor: “Ik zette de stoelen in een kring en nodigde de leerlingen uit om te komen zitten."

Lees verder

Webinar ‘de herstelgerichte school’

29 juni 2020 Nieuws

Gratis webinar op donderdag 9 juli '20 over de ervaringen met herstelgericht werken op scholen binnen het Erasmus+project dat de afgelopen paar jaar in zes Europese landen heeft plaatsgevonden.

Lees verder

Echt luisteren naar jongeren

26 juni 2020 Blog

“Jongeren kunnen zelf prima aangeven wat wel of niet helpend is als het, tijdelijk of langdurig, niet goed gaat. Daar moeten we naar luisteren,” zegt een collega naar aanleiding van een webinar dat hij deze week volgde. In een filmpje vertelden jongeren over hun ervaringen in de jeugd-ggz. “Ze vertellen daarin hoe belangrijk het is om gezien, gehoord en erkend te worden en om niet te worden gestigmatiseerd. Dat het niet om diagnoses gaat, maar om mensen. Dat maatwerk nodig is.

Lees verder

Webinar ‘De herstelgerichte school’

25 juni 2020 Agenda

Lees verder

Acht jaar plan in uitvoering

19 juni 2020 Blog

Na een Eigen Kracht-conferentie gaan mensen zelf verder met hun plan. De taak van de Eigen Kracht-coördinator zit erop. Er is nog contact na ongeveer een maand over hoe het gaat met het plan en onafhankelijke onderzoekers bellen na langere tijd voor onderzoek naar effecten. Vanwege onze rol is het passend dat wij ons terugtrekken, al kan een regiomanager altijd nog gebeld worden als er vragen zijn. Bijzonder is het dan ook dat deze week een man belde die acht jaar geleden een Eigen Kracht-conferentie meemaakte.

Lees verder

Vader is vader

12 juni 2020 Blog

Enige tijd geleden geleden zijn ook onze Tsjechische collega’s begonnen met het delen van verhalen op vrijdag. Vorige week hebben ze een verhaal voor ons vertaald en toegestuurd, dat ik graag deel. Een Tsjechische Eigen Kracht-coördinator werd gebeld door een vrouw voor wie ze jaren eerder een Eigen Kracht-conferentie heeft georganiseerd. De vrouw was toen nog minderjarig en woonde met haar broertje in een kindertehuis. Ze hadden geen contact met hun vader of moeder en ook niet met andere familieleden.

Lees verder

Geweld doorbreken

5 juni 2020 Blog

“Ze is nu veilig en zorgt eindelijk voor zichzelf,” vertelt de moeder van een 31-jarige vrouw. De Eigen Kracht-coördinator belde haar een paar maanden na de Eigen Kracht-conferentie om te vragen hoe het gaat met de uitvoering van het plan. De aanvraag was indertijd gedaan via het Blijf-van-mijn-lijf-huis waar haar dochter tijdelijk woonde in verband met huiselijk geweld door haar ex-partner. Dit geweld was er al jaren en de familie had veel voor haar gedaan.

Lees verder

Toekomst na detentie

29 mei 2020 Blog

Contact leggen met familie en vrienden is voor veel mensen in de gevangenis ingewikkeld, zo vertelt een vrouw over hoe het was toen zij in detentie zat: “Het contact met mijn familie was verbroken sinds mijn veroordeling en dat wilde ik graag herstellen.” Afgelopen week Kreeg de Eigen Kracht Centrale goed nieuws voor (ex-)gedetineerden en hun familie, vrienden en andere bekenden. Dankzij bijdragen van het Kansfonds en het Oranje Fonds worden de komende drie jaar Eigen Kracht-conferenties gefinancierd voor mensen in detentie.

Lees verder

Kansfonds en Oranje Fonds ondersteunen toekomstplannen gedetineerden

25 mei 2020 Nieuws

Dankzij bijdragen van het Kansfonds (€ 20.000 in 2020) en het Oranje Fonds (€ 10.000 in 2020) kunnen de komende drie jaar Eigen Kracht-conferenties georganiseerd worden voor mensen in detentie die het contact met hun sociale netwerk willen herstellen en/of samen met hun naasten een toekomstplan willen maken.

Lees verder

Taalbarrière

22 mei 2020 Blog

“Het was niet echt een Eigen Kracht-conferentie,” zei de Eigen Kracht-coördinator na afloop van een videobijeenkomst tegen mijn collega. “Maar dat was het zeker wel,” zegt mijn collega. “Want een betrokken kring had meegedacht en er waren duidelijke afspraken gemaakt, die een oplossing boden voor de zorgen. En daar gaat het om.” Het was begonnen met een telefoontje vanuit schoolmaatschappelijk werk. Daar waren grote zorgen over twee kinderen, een meisje van 10 en een jongetje van 5 jaar. Zij waren drie jaar geleden met hun moeder uit Ghana gekomen. Alles ging redelijk goed, maar sinds de start van de coronacrisis was er geen contact meer met de kinderen en hun moeder.

Lees verder