Actueel

“Als zij…”

16 februari 2018 Blog

Bij een Eigen Kracht-conferentie voor groep, wijk of buurt, begint de Eigen Kracht-coördinator met het spreken van alle betrokkenen. In een buurt betekent dat van deur tot deur aanbellen. De meeste mensen zijn blij dat ze hun verhaal kwijt kunnen en vertellen veel. Mooie verhalen over de buurt, maar vooral zorgen.

Lees verder

Vertrouwen geven maakt verschil

9 februari 2018 Blog

“Een prachtig voorbeeld van vertrouwen geven,” zei mijn collega toen ze vertelde over een Eigen Kracht-conferentie voor vier kinderen. Ze had het over het vertrouwen dat de voogd van de jeugdbeschermingsinstantie gaf aan een familie. In een situatie die niet eenvoudig was en waar de zorgen groot waren.

Lees verder

Als er geen familie is

2 februari 2018 Blog

Eigen Kracht-coördinatoren, en ook hulpverleners die een Eigen Kracht-conferentie aan iemand voorstellen, horen vaak de zin “Ik heb niemand” of “Ik wil niemand betrekken bij mijn problemen”. In het merendeel van de Eigen Kracht-conferenties denkt de persoon bij de start geen netwerk te hebben of krijgt de professional die indruk.

Lees verder

Als hulpverlener privé een Eigen Kracht-conferentie meemaken

26 januari 2018 Blog

Sinds 2000 zijn in Nederland al meer dan 10.000 plannen gemaakt met behulp van een Eigen Kracht-conferentie. Dat maakt dat ik ook buiten mijn werk wel eens mensen ontmoet die een Eigen Kracht-conferentie hebben meegemaakt. Of dat een hulpverlener voor het eerst een aanvraag doet omdat hij of zij privé deelnemer is geweest.

Lees verder

Een onverwachte wending

19 januari 2018 Blog

Vaak gebeuren in het proces van een Eigen Kracht-conferentie onverwachte dingen. Een Eigen Kracht-coördinator vertelde een voorbeeld van hoe deelnemers omgingen met zo’n onverwachte wending. De vraag voor de conferentie was een woonplek voor een meisje van 10 jaar. Haar moeder was overleden en ze woonde bij haar vader.

Lees verder

Voeg de kring toe aan het stappenplan

12 januari 2018 Blog

Onlangs verzorgde ik in een training over de meldcode aan vrijwilligers een onderdeel over Eigen Kracht. Het ging over signalen van kindermishandeling of huiselijk geweld die de vrijwilligers in gezinnen kunnen tegenkomen. De deelnemers kregen informatie over het stappenplan in het protocol van de meldcode. Ik voegde daar vervolgens onze ervaring over de kring groter maken, in verbinding blijven of komen en met elkaar een plan maken, aan toe.

Lees verder

Brug tussen leefwereld en systeemwereld

5 januari 2018 Blog

De onafhankelijkheid van de Eigen Kracht-coördinator in een Eigen Kracht-conferentie is essentieel. Deze week hoorde ik over een situatie die dat heel helder illustreert. De moeder van twee kinderen doet een aanvraag, omdat de gezinsvoogd heeft verteld dat de kinderen mogelijk uithuisgeplaatst worden en zij is het daar niet mee eens. Ze wil er niet met de gezinsvoogd over praten.

Lees verder

Een plan na detentie

29 december 2017 Blog

“Ik maak me grote zorgen over mijn zoon,” vertelt een vader. “Hij komt bijna vrij uit de gevangenis, maar hij heeft geen huis meer, is bijna al zijn vrienden kwijtgeraakt en heeft geen werk. Zijn relatie is uit. Dus ik zie steeds voor me hoe het meteen weer mis gaat.” Hij belt met de vraag of het mogelijk is om een Eigen Kracht-conferentie te organiseren.

Lees verder

Hoe gaat het op de lange termijn?

22 december 2017 Blog

We krijgen vaak de vraag hoe het gaat met mensen en families lange tijd na de Eigen Kracht-conferentie. Werken de plannen op lange termijn nog? Blijven de mensen betrokken? Gaat het beter? De rol van de Eigen Kracht Centrale zit erop na de Eigen Kracht-conferentie. De Eigen Kracht-coördinator zorgt dat het plan op papier komt en naar iedereen wordt toegestuurd. Na een week of vier belt hij of zij om te horen hoe het gaat met de uitvoering.

Lees verder

“De maatschappelijk werker is aan zet.”

15 december 2017 Blog

“Gaat er ook wel eens iets mis?”, vraagt een hulpverlener me deze week. “Het is toch niet altijd rozengeur en maneschijn?” Ik heb het er later over met een collega. Nee, niet ieder verhaal is hartverwarmend, maar de meeste toch wel. Zo’n 70% tot 80% van de families met een aanvraag voor een Eigen Kracht-conferentie komen samen met hun mensen en maken een plan.

Lees verder