Actueel

Regionale verschillen

26 november 2021 Blog

Nederland is klein, maar toch zien we grote regionale verschillen. “Ik merkte dat ik uitging van mijn manier van doen, wat in deze situatie niet werkte,” vertelde een collega. Zij woont in een stad in het westen van het land en coachte een Eigen Kracht-coördinator die een Eigen Kracht-bijeenkomst organiseerde in een klein dorpje in het zuiden. “We waren gebeld door de politie, die in dat dorp steeds meldingen van overlast kreeg over een bepaalde familie. Dan werden ook zorgen uitgesproken over mogelijk geweld.

Lees verder

Familiegroepsplan bij de gemeenteraad

19 november 2021 Blog

“Ik had nog nooit van een familiegroepsplan gehoord, tot ik werd uitgenodigd voor een Eigen Kracht-conferentie voor mijn neefje en nichtje,” vertelt een tante. “Ik wist dat het niet zo goed ging in het gezin van mijn broer, maar niet dat het zo slecht ging. Mijn broer was zijn baan kwijtgeraakt. Ik merkte dat hij vaker dronk, maar ik had geen idee dat hij daardoor agressief was geworden. Zo erg zelfs dat er een melding was gedaan voor kindermishandeling.

Lees verder

Training ‘Werken met het familiegroepsplan’

19 november 2021 Agenda

Begin 2021 zijn er weer trainingen op open inschrijving gepland rondom het familiegroepsplan. De online trainingen worden via ZOOM aangeboden en zijn net als de fysieke trainingen een combinatie van theorie en onderling oefenen en uitwisselen.

Lees verder

Uithuisplaatsingen voorkomen

12 november 2021 Blog

Op 11 november '21 verscheen in EW Magazine een artikel van Gerlof Leistra onder de titel ‘Het belang van opvang in eigen kring bij een uithuisplaatsing’. Dit naar aanleiding van de vele recente berichten over uithuisplaatsingen van kinderen. In het artikel delen wij ervaringen over het belang van het groter maken van kringen rond kinderen bij zorgen: hoe kan het toch dat er zoveel kinderen uit huis worden geplaatst zonder dat mensen die om de kinderen geven de kans hebben gekregen om mee te denken over een plan?

Lees verder

Van conflict naar insluiten

5 november 2021 Blog

“Als mensen worden uitgesloten, is daar moeilijk iets aan te doen,” zei een wijkteammedewerker in een training. “In dat proces raken ze de verbinding kwijt en komen de verschillende groepen steeds verder van elkaar te staan. Ik wil dat proces doorbreken, maar weet niet hoe.” Ik vertelde als voorbeeld over een situatie in een wijk waar een gezin woonde dat nauwelijks contact had met anderen. Eerst onttrokken ze zich alleen, maar later veroorzaakten ze overlast.

Lees verder

Kinderen die meedenken over een plan

29 oktober 2021 Blog

“Ik vind het een goed idee en ik zorg dat je de namen eind van de week krijgt,” zei een moeder week na week tegen een Eigen Kracht-coördinator. Een betrokken behandelaar van deze moeder had een Eigen Kracht-conferentie voorgesteld. De moeder wilde dat wel. Ze was in behandeling voor psychische klachten en er waren zorgen over haar en haar kinderen. Het eerste gesprek was met beide ouders. De Eigen Kracht-coördinator: “Ze waren heel open en vertelden dat het niet goed ging."

Lees verder

Professional vanuit je hart

28 oktober 2021 Nieuws

Bestuurder Hedda van Lieshout werd uitgenodigd voor de podcast 'Professional vanuit je hart' van Mascha Struijk. Het resultaat is een tweedelige (!) podcast die gaat over kinderen en jongeren en de mensen om hen heen en over in eigen regie samen een plan maken. Met de serie wil Struijk bijdragen aan een beweging in de jeugdhulp, waarin professionals met liefde en lef de beste hulp aan jongeren en gezinnen bieden.

Lees verder

Plan om wachttijd te overbruggen

25 oktober 2021 Nieuws

Een overbruggingsplan maken met behulp van een Eigen Kracht-conferentie is mogelijk voor mensen met suïcidale gedachten en voor familie, vrienden en andere naasten. Zo kan er een plan op maat komen om de wachttijd tot de juiste behandeling te overbruggen en elkaar daarbij te ondersteunen. De Landelijke Agenda Suïcidepreventie van het ministerie van VWS en 113 onderstreept het belang van samenwerking met naasten in het kader van suïcidepreventie. Hen in beeld krijgen en ondersteuning bieden in het actief meedenken over passende hulpverlening kan letterlijk levens redden.

Lees verder

Podcast jeugdhulp over familiegroepsplan

22 oktober 2021 Blog

Onlangs nodigde Mascha Struijk mij uit voor haar podcast ‘Professional vanuit je hart’. We hadden een boeiend gesprek over onder andere het groter maken van de kring. Ik luister regelmatig naar de inspirerende podcasts van Mascha. Eén van haar podcasts ging over Johnny, die in zijn leven te maken krijgt met veel hulpverleners en Mascha vertelt dit in die podcast stap voor stap. Bij iedere stap dacht ik: “Waarom vraagt deze hulpverlener niet naar de mensen die belangrijk zijn voor Johnny?”

Lees verder

Wereldwijde verhalen over verbindingen

15 oktober 2021 Blog

Vorige week gaven we een aantal presentaties op de Amerikaanse online ‘Kempe conferentie’, een internationale conferentie over jeugdhulp wereldwijd. Met een Engelse collega gaf ik een workshop over ‘Friday Stories’, want sinds een jaar delen zij ook elke vrijdag een verhaal. Ik vertelde over hoe we ruim vier jaar geleden begonnen met de Nederlandse verhalen en dat we sinds een paar maanden ook Europese vrijdagverhalen delen. Er waren ruim 60 deelnemers bij de presentatie en na een half uur ontstond een prachtig gesprek: deelnemers gingen hun eigen verhalen vertellen.

Lees verder