Actueel

Vertrouwen door taal

30 juli 2021 Blog

Een gezinscoach belde ons om te overleggen. Ze was gebeld door een moeder van twee kinderen, die zwanger was van een tweeling. De moeder had aangegeven dat ze het zwaar had en het eigenlijk allemaal niet aankon op dat moment. Dat kwam vooral omdat haar man ernstig ziek was geworden en haar moeder net overleden was. De gezinscoach was bij haar geweest en ze had ook gesproken over de mogelijkheid van een Eigen Kracht-conferentie. De moeder vond het goed dat een Eigen Kracht-coördinator haar zou bellen.

Lees verder

“We zijn familie”

23 juli 2021 Blog

Bij een scheiding gaat een echtpaar uit elkaar, maar vaak ook de beide families. Soms leidt dit tot grote problemen, waar kinderen de dupe van worden. “De ouders van een jongen van 11 jaar kwamen uit twee verschillende culturen,” vertelt een Eigen Kracht-coördinator. “Dat was nooit een probleem, tijdens het huwelijk was de vrouw in de buurt van de familie van haar man gaan wonen en hun kind groeide op in die familie, waarvan iedereen bij elkaar in de buurt woonde. De man kreeg last van psychosen en raakte verslaafd."

Lees verder

Goede moeders

16 juli 2021 Blog

Begin juli '21 was de indrukwekkende documentaire ‘Goede moeders’ op tv. Daarin wordt verloskundige Sylvia von Kospoth gevolgd die veel vrouwen begeleidt van wie oudere kinderen uithuisgeplaatst zijn. Volgens het beroepsprotocol moet zij de zwangerschap dan melden bij Veilig Thuis, zodat een risico-inschatting kan worden gemaakt. De vraag is wat de gevolgen daarvan zijn en hoe je het belang van moeder en kind voorop stelt. De documentaire deed veel stof opwaaien.

Lees verder

Verder na detentie: werkbezoek minster

9 juli 2021 Blog

Op 30 juni '21 was demissionair minister voor Rechtsbescherming Dekker voor een werkbezoek in Penitentiaire Inrichting (PI) Nieuwersluis. Hij bezocht verschillende afdelingen en sprak met gedetineerden. Herstelconsulente Marian Nieuweboer vertelt: “Tijdens het bezoek was er onder andere aandacht voor de cursus Puinruimen, die ik geef. Bij één van de sessies van Puinruimen is altijd de Eigen Kracht Centrale als gastspreker aanwezig. Hieruit is voor een gedetineerde een Eigen Kracht-conferentie voortgekomen die erg succesvol is gebleken."

Lees verder

Afhaken voor de planbijeenkomst

2 juli 2021 Blog

Alles was geregeld: de Eigen Kracht-conferentie stond gepland voor de volgende dag, iedereen was voorbereid en er was voldoende steun. Dat het zover was gekomen was bijzonder: de gescheiden ouders hadden elkaar al twee jaar niet gezien en gesproken. De scheiding was een nare strijd geweest. De twee dochters woonden bij hun moeder en gingen een keer per maand naar hun vader. De zus van de moeder bracht en haalde de meisjes, waardoor er geen contact was tussen de ouders.

Lees verder

Gewoon opa en oma zijn

25 juni 2021 Blog

Een oma belde. Samen met haar man zorgt zij voor de kinderen (7 en 9 jaar) van haar dochter, sinds de dochter een aantal jaar geleden overleed. Haar schoonzoon, de vader van de kinderen, was ziek en niet in staat voor de kinderen te zorgen. Hij woonde weer bij zijn ouders. De opa en oma werden de officiële pleegouders en op zich liep dat goed. Maar in coronatijd werd het zwaarder, omdat de kinderen veel thuis waren en er minder steun was.

Lees verder

Stoppen met drank en pillen

18 juni 2021 Blog

“Soms lijkt het alsof iedereen boos is en er alleen ellende is. Als het dan lukt om mensen samen te brengen, dan blijkt dat mensen van elkaar houden en dat er ook goede dingen zijn,” vertelt een Eigen Kracht-coördinator na een Eigen Kracht-conferentie. “Bij de aanvraag leek het alsof de conferentie alleen over een meisje van 14 jaar ging. De zorgen waren groot, vooral omdat ze met vrienden omging die veel alcohol dronken en pillen slikten. Ze was al een paar keer flink ziek geworden."

Lees verder

Zusjes bij elkaar

11 juni 2021 Blog

In de praktijk de persoonlijk betrokkenen rondom een gezin vaak nog vergeten. Zo tweette de Amsterdamse advocaat Korver begin juni dat hij bezig was met een zitting uithuisplaatsing waar broer en zus gescheiden zijn. Met de vraag: “Leert de overheid dan nooit?” De familie had niet de kans gehad om een familiegroepsplan te maken, terwijl dat in de wet staat. Om bij de formatie van een nieuw kabinet aandacht te vragen voor de informele netwerken van kinderen, heeft een flink aantal pleitbezorgers, waaronder wij, in een brief aan informateur Hamer het belang van de kring voor kinderen benadrukt.  

Lees verder

Een planbijeenkomst met kinderen

4 juni 2021 Blog

“Ze hebben al genoeg meegemaakt, hier willen we ze niet bij hebben. Dan worden ze weer geconfronteerd met alle ellende.” Dat hoorde een Eigen Kracht-coördinator de afgelopen weken steeds in een grote familie die met elkaar een plan gaat maken voor twee kinderen van 11 en 13 jaar oud. Hun ouders gaan scheiden na een aantal jaren met veel ruzie en waarin ook sprake was van geweld.

Lees verder

Durven delen, ook als problemen langer duren

28 mei 2021 Blog

“Ik had veel hulp in de tijd van mijn scheiding, van mijn moeder en van mijn hele netwerk," vertelt een moeder van twee jongens (8 en 6 jaar). “De scheiding verliep heel naar en gewelddadig. Ik kon de hypotheek niet alleen opbrengen en daardoor moesten we het huis verkopen. Het ging erg slecht met me. Gelukkig kon ik met de kinderen bij mijn moeder wonen. In die periode kwamen vriendinnen vaak langs en mijn zussen vingen de kinderen op."

Lees verder