Actueel

Participatie? Dan wel zelf bepalen!

22 september 2017 Uncategorized

Tijdens Prinsjesdag sprak onze koning de troonrede weer uit. Op een bijeenkomst waar ik die dag een presentatie gaf, noemde iemand de participatiesamenleving waar de koning een aantal jaar geleden over sprak. Een deelnemer vertelde hoe moeilijk het is om in gesprek te gaan over dingen die iemand zelf zou kunnen. Mensen hebben het gevoel dat het om bezuinigen gaat en ze gebruikt worden om een deel van de taken van professionals uit te voeren.

Lees verder

“Nooit meer met haar in één ruimte.”

15 september 2017 Blog

Bij de voorbereiding van Eigen Kracht-conferenties komt het vaak voor dat iemand tegen de Eigen Kracht-coördinator zegt wel te willen meedenken, maar niet naar de bijeenkomst te komen “als hij of zij ook komt”. Zo ook vorige week: “Tuurlijk maak ik me zorgen om mijn nichtjes, maar ik heb mezelf beloofd om nooit meer met haar in één ruimte te zijn.”

Lees verder

“De samenwerking voelt nu veilig.”

8 september 2017 Blog

Bij gedwongen jeugdhulpverlening kunnen ouders en gezinsvoogd niet om elkaar heen: met een uitspraak van de rechter is verplichte hulpverlening een feit. Niet zelden leidt dit tot moeizaam samenwerken. “Vanaf het begin is het een strijd met vader en moeder. Ik maak mij zorgen over met name de jongste kinderen."

Lees verder

Steun voor de mensen eromheen

25 augustus 2017 Blog

Als het met iemand niet goed gaat, dan vragen we bij de Eigen Kracht Centrale altijd of er mensen zijn die kunnen meedenken over oplossingen. Zo ontstaat steun voor die persoon. Het gebeurt regelmatig dat niet alleen steun voor dat kind, die ouder(s) of die persoon nodig is, maar ook voor de mensen eromheen.

Lees verder

Van gedeelde zorgen naar gezamenlijke oplossing

18 augustus 2017 Blog

Zorgen om de veiligheid van een kind kunnen leiden tot drastische maatregelen. Soms zelfs als een kind nog niet geboren is. Dat overkomt een stel van wie het eerste kind uithuisgeplaatst is. Nu de vrouw opnieuw zwanger is, oordelen betrokken professionals dat de redenen voor de uithuisplaatsing nog altijd gelden.

Lees verder

Een klein zetje is genoeg

11 augustus 2017 Blog

Het is zo mooi als iemand met een klein beetje hulp zelf weer verder kan. Een paar weken geleden belt een oma op. Ze maakt zich zorgen over haar dochter, schoonzoon en kleinkinderen. Ze heeft gehoord over Eigen Kracht-conferenties en belt om een aanvraag te doen. Haar dochter is depressief.

Lees verder

Niet meer alles op mijn bordje

4 augustus 2017 Blog

Iets nieuws laten beklijven gaat eenvoudiger als je het zelf kunt ervaren. Zo is het in het dagelijks leven en in het werk is het niet anders. De training ‘Werken met het familiegroepsplan’ start met een presentatie, maar verder wordt vooral veel geoefend, vanuit de ervaringen van de deelnemers. Zo delen zij onder meer hoe lastig het voor hen is de regie bij mensen zelf te laten.

Lees verder

Een groot verschil als meer mensen ervan weten

28 juli 2017 Blog

Meneer Dekker, een 82-jarige weduwnaar, vergeet steeds vaker dingen en zorgt niet meer zo goed voor zichzelf en zijn huis. Zijn thuiszorgmedewerker heeft het erover gehad met meneer Dekker zelf en met zijn kinderen, maar ze vindt het moeilijk hen te vragen er iets aan te doen.

Lees verder

Ruimte voor de inhoud en voor jezelf

21 juli 2017 Blog

Er is de afgelopen paar jaar veel veranderd in het sociaal domein. Veranderingen vanuit de overheid en in wetgeving. Mensen die vanuit dat sociaal domein worden ondersteund merken daar iets van, maar de werknemers merken dat ook voortdurend. Ter ondersteuning krijgen zij veel trainingen aangeboden. Wat wij regelmatig horen, is dat dit voelt als extra ballast bovenop een hoge werkdruk.

Lees verder

Nieuwe data: ‘Werken met het familiegroepsplan’

20 juli 2017 Agenda

Het familiegroepsplan heeft gevolgen voor iedereen die werkzaam is in de jeugdzorg. In de training ‘Werken met het familiegroepsplan’ raak je vertrouwd met dit onderdeel van de Jeugdwet en ervaar je wat die gevolgen zijn voor de dagelijkse praktijk. Zo ontdek je waar je vanuit jouw rol kunt aansluiten.

Lees verder