Actueel

Zusjes bij elkaar

11 juni 2021 Blog

In de praktijk de persoonlijk betrokkenen rondom een gezin vaak nog vergeten. Zo tweette de Amsterdamse advocaat Korver begin juni dat hij bezig was met een zitting uithuisplaatsing waar broer en zus gescheiden zijn. Met de vraag: “Leert de overheid dan nooit?” De familie had niet de kans gehad om een familiegroepsplan te maken, terwijl dat in de wet staat. Om bij de formatie van een nieuw kabinet aandacht te vragen voor de informele netwerken van kinderen, heeft een flink aantal pleitbezorgers, waaronder wij, in een brief aan informateur Hamer het belang van de kring voor kinderen benadrukt.  

Lees verder

Een planbijeenkomst met kinderen

4 juni 2021 Blog

“Ze hebben al genoeg meegemaakt, hier willen we ze niet bij hebben. Dan worden ze weer geconfronteerd met alle ellende.” Dat hoorde een Eigen Kracht-coördinator de afgelopen weken steeds in een grote familie die met elkaar een plan gaat maken voor twee kinderen van 11 en 13 jaar oud. Hun ouders gaan scheiden na een aantal jaren met veel ruzie en waarin ook sprake was van geweld.

Lees verder

Durven delen, ook als problemen langer duren

28 mei 2021 Blog

“Ik had veel hulp in de tijd van mijn scheiding, van mijn moeder en van mijn hele netwerk," vertelt een moeder van twee jongens (8 en 6 jaar). “De scheiding verliep heel naar en gewelddadig. Ik kon de hypotheek niet alleen opbrengen en daardoor moesten we het huis verkopen. Het ging erg slecht met me. Gelukkig kon ik met de kinderen bij mijn moeder wonen. In die periode kwamen vriendinnen vaak langs en mijn zussen vingen de kinderen op."

Lees verder

Voor een dichte deur

21 mei 2021 Blog

“Ik had een afspraak, maar stond voor een dichte deur. Ik belde, maar niemand nam op,” vertelt een Eigen Kracht-coördinator. Een wijkteammedewerker had een Eigen Kracht-conferentie voorgesteld aan een moeder van drie kleine kinderen. Er was een plan nodig omdat de moeder soms onverwacht werd opgenomen in een psychiatrische kliniek. De kinderen gingen dan meestal naar buren. De Eigen Kracht-coördinator was langs geweest en had verteld wat zij kon betekenen."

Lees verder

In vijf dagen een plan

14 mei 2021 Blog

Spoedaanvragen gaan vaak over mogelijke uithuisplaatsingen of huisuitzettingen. Een situatie waar ook snel een plan moest komen, ging over een jongen van 13 jaar. Een collega vertelt: "Hij woonde met zijn moeder, met wie het al een tijd niet goed ging door depressies. Er was geen contact meer met de vader. Toen de jongen niet meer op school kwam, werden mensen bezorgd. Toen bleek dat hij al een hele tijd niets anders deed dan gamen. Hij zat hele dagen in het donker op zijn kamer, tot ’s nachts. Zijn moeder zei dat het wel goed ging. Ze hoefde geen conferentie.”

Lees verder

Tevredenheid en kenmerken Eigen Kracht-conferenties 2020

13 mei 2021 Nieuws

Het rapport met jaarcijfers over alle Eigen Kracht-conferenties in 2020 is verschenen. Het gaat hierbij om cijfers rondom tevredenheid van deelnemers en kenmerken van de bijeenkomsten. Ondanks corona gingen de conferenties gewoon door. Veel voorbereidingen vonden digitaal plaats en een deel van de bijeenkomsten was online. In totaal leidde 82% van alle aanmeldingen tot een plan met afspraken.

Lees verder

Als familie voor elkaar zorgen

7 mei 2021 Blog

Een jeugdbeschermer belde ons vanwege zorgen over twee jongens van 10 en 8 jaar, die bij hun oma woonden. Ze merkte dat het voor oma zwaar werd en dat het met de jongens niet goed ging. De leerkracht van het oudste jongetje had gezegd dat ze zag dat hij niet lekker in zijn vel zat. Mijn collega: “De jeugdbeschermer wist dat een hele kring mensen betrokken was, een grote Kaapverdische familie, maar ze had geen idee wat ze deden en kon geen contact met hen krijgen.

Lees verder

Persoonlijke bronnen die het verschil maken

30 april 2021 Blog

“Regelmatig staan in de kranten schrijnende verhalen van gezinnen waar zorgen waren over de kinderen, maar waar geen passende oplossingen zijn gevonden. De gevolgen voor de kinderen, hun ouders en andere familieleden zijn heel ernstig. Vaak waren het familieleden of buren die aan de bel trokken. Toch worden die mensen uit het eigen netwerk zelden betrokken bij de oplossingen. "Terwijl zij het verschil kunnen maken,” zegt een collega. “We laten in ons systeem zoveel waardevolle bronnen liggen.”

Lees verder

Regie vanaf het eerste gesprek

23 april 2021 Blog

“Wordt het juiste gesprek wel gevoerd, dat vraag ik me vaak af,” zegt een Eigen Kracht-coördinator, naar aanleiding van een boeiend artikel in het VNG-magazine ‘Worstelen met vertrouwen’, waarvoor ze geïnterviewd is. Ze benoemt hierin het belang van vertrouwen in burgers en het omdraaien van besluitvorming, zodat mensen samen met hun kring zelf een plan maken. Ook vertelt ze over het werk dat ze ruim dertig jaar heeft gedaan bij de gemeente Groningen, onder andere als programmamanager Wmo en Vernieuwing sociaal domein.

Lees verder

In twee stappen naar een plan

16 april 2021 Blog

Bij het eerste telefoontje zei de medewerker van het wijkteam: “Het is belangrijk dat deze ouders samen een plan maken, maar ik zie het somber in. Ze blijven maar op elkaar mopperen en komen er niet uit. Toch is het de moeite waard om te kijken of ze samen met hun netwerken om de tafel kunnen.” Het ging over gescheiden ouders van twee jongens van tien en acht jaar. Er was geen omgangsregeling en de ruzies duurden voort.

Lees verder