Actueel

Voorwaarde voor hulp is zelf beslissen (2)

12 oktober 2018 Blog

Voorwaarde voor hulp is zelf beslissen, zo luidde de titel van de vrijdagnieuwsbrief van 21 september. Ik noemde daarin onderzoek naar ‘keukentafelgesprekken’ en mijn reactie daarop in het NRC. De onderzoekers hebben ook weer op mijn opiniestuk gereageerd in het NRC en op sociale media en platforms als Sociale Vraagstukken woedt een levendige discussie.

Lees verder

Een Europese beweging

5 oktober 2018 Blog

De Eigen Kracht Centrale is nauw verbonden met organisaties in heel Europa die Eigen Kracht-conferenties (of Family Group Conferences, in het Engels) organiseren voor burgers in hun land. Eén keer per jaar komen we bij elkaar om ervaringen en kennis uit te wisselen en samen verder te ontwikkelen. We vormen met elkaar een beweging die staat voor het recht van burgers op het behouden van regie en het maken van een plan, samen met mensen die voor hen belangrijk zijn.

Lees verder

Iedereen heeft wel eens hulp nodig

28 september 2018 Blog

Deze week kwam een van mijn collega’s terug van een groepsreis naar Sardinië. Ze had een mooie tijd gehad, met een leuke groep mensen. Ze vertelde dat ze elkaar op een avond ervaringen vanuit hun werk deelden met elkaar. Toen zij vertelde over haar werk bij de Eigen Kracht Centrale, reageerde een van de anderen verrast: “Ik heb een keer deelgenomen aan een Eigen Kracht-conferentie en daar hebben we nu nog plezier van.”

Lees verder

Voorwaarde voor hulp is zelf beslissen

21 september 2018 Blog

Vorige week verscheen onderzoek naar zogenaamde keukentafelgesprekken. Een conclusie was dat mensen die ondersteuning nodig hebben, in de praktijk weinig hebben aan hun netwerk. In NRC stond een artikel over dit onderzoek van o.a. Evelien Tonkens. In onze praktijk zien wij elke dag hoeveel familieleden, vrienden, buren en collega’s voor mensen kunnen en willen betekenen. Zolang ze maar de kans krijgen om zelf te bedenken wat ze willen doen en zolang de kring groter is, zodat er meedenkers en eventueel meehelpers zijn.

Lees verder

Plan dankzij veranderde vraag

14 september 2018 Blog

Als een aanvraag voor een Eigen Kracht-conferentie binnenkomt, wordt meestal al een vraag benoemd waar een plan voor nodig is. Tijdens de voorbereiding verandert die vraag vaak. Bijvoorbeeld doordat mensen die worden uitgenodigd ook andere onderwerpen van belang vinden. Dit leidt meestal tot mooie gesprekken tussen mensen en soms tot herstel van verbindingen.

Lees verder

Brief na een conferentie

7 september 2018 Blog

Na een Eigen Kracht-conferentie zorgt de Eigen Kracht-coördinator dat iedereen het plan krijgt. Na een aantal weken heeft hij of zij contact om te horen hoe het gaat met de uitvoering van de afspraken. Onderzoek laat zien dat het over het algemeen goed loopt. Het komt voor dat een familie de Eigen Kracht-coördinator later nog iets laat weten. Een mevrouw met ALS die een conferentie had gehouden, schreef alle betrokkenen na negen maanden een brief om terug te kijken en te vertellen over de voortgang. De coördinator ontving de brief ook.

Lees verder

Opbrengst bedenk je nooit vooraf

31 augustus 2018 Blog

Een Eigen Kracht-conferentie start als er een plan nodig is. Er ligt een vraag waarover een groep mensen nadenkt en afspraken maakt. Onderzoek laat zien dat als het een kring lukt om samen te komen, ruim 96% tot een plan komt. “Maar soms laat het plan niet alles zien,” vertelt een Eigen Kracht-coördinator deze week. “Dan is er meer gebeurd, wat eigenlijk belangrijker is.” Ze vertelt over een Eigen Kracht-conferentie voor een vrouw en haar twee kinderen, van wie de oudste in een instelling woonde.

Lees verder

Verlichting bij hoge studiedruk

24 augustus 2018 Blog

Over toename van psychische problemen bij studenten wordt veel gepubliceerd. De Volkskrant kopte 13 augustus jl. nog ‘Studenten bezwijken onder prestatiedruk: de psychologen zijn niet aan te slepen.’ Als oorzaken worden toegenomen druk, zorg om schulden op te bouwen na het afschaffen van de basisbeurs en sociale media genoemd. Dit alles leidt tot vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen, angstaanvallen en soms tot verslavingen. Deze week sprak ik een tante die ernstige zorgen had gehad over haar nichtje, een tweedejaars studente economie.

Lees verder

Een natuurlijke voorzitter

17 augustus 2018 Blog

We krijgen vaak de vraag hoe we bepalen wie de voorzitter wordt in het besloten deel van een Eigen Kracht-conferentie. Ons antwoord is dat wij dit niet beslissen en dat dit ook niet hoeft. Een Eigen Kracht-coördinator vertelt hoe iedere kring het op zijn eigen manier aanpakt: “Bijvoorbeeld het opschrijven van afspraken. Soms heel uitgebreid, in schema’s met pijlen op verschillende flappen naast elkaar. Soms heel kort en puntsgewijs. Soms in de witruimten tussen de vragen van de conferentie. Soms in een schriftje van het kind, met dieren op de kaft."

Lees verder

Spannend voor iedereen

3 augustus 2018 Blog

Bij Eigen Kracht-conferenties ervaren deelnemers vaak spanning. Dan denk je al snel aan degene voor wie het plan is en aan familie en vrienden. Maar ook voor betrokken professionals is het vaak spannend. Bijvoorbeeld omdat ze de gestelde voorwaarden aan het plan moeten toelichten, omdat familie het niet eens is met eerder genomen besluiten, omdat ze de familie en vrienden niet kennen en/of omdat ze bang zijn dat er geen veilig plan komt.

Lees verder