Actueel

Sleutelrol voor opa

13 mei 2022 Blog

“We kregen een vraag voor een jongen van 16 jaar, maar uiteindelijk ging het over het hele gezin”, vertelt een Eigen Kracht-coördinator. De jongen woonde in een jeugdinstelling, maar daar moest hij weg. Zijn begeleider stelde een Eigen Kracht-conferentie voor om te kijken waar hij heen zou kunnen. De ouders vonden het een goed idee en de jongen wilde het wel proberen, dus de Eigen Kracht-coördinator ging langs.

Lees verder

Een plan voor terug naar huis

6 mei 2022 Blog

Op 12 mei '22 vindt in de Tweede Kamer een debat plaats over uithuisplaatsingen van kinderen, mede naar aanleiding van de toeslagenaffaire. Wij hopen dat alle kennis en ervaring over het belang van kringen rondom kinderen in dit debat wordt meegenomen. Er zijn zoveel mogelijkheden voor kinderen om terug te komen in hun eigen netwerk, zolang we aandacht hebben voor de verbindingen met familie, vrienden en buren. Onlangs vertelde een Eigen Kracht-coördinator nog over een situatie die laat zien hóe dat kan.

Lees verder

Animatiefilm over de Eigen Kracht-conferentie

3 mei 2022 Nieuws

De Noorse animatiefilm van Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet over de Eigen Kracht-conferentie van Mina is nu eindelijk ook in het Nederlands te bekijken. Duidelijke uitleg voor kinderen en de mensen om hen heen over het maken van een familiegroepsplan als er iets aan de hand is in hun leven waardoor gewone dingen als school en sporten niet meer vanzelf gaan.

Lees verder

Wijzigen van het plan

29 april 2022 Blog

“Na de bijeenkomst was iedereen tevreden met het plan. Ook de betrokken jeugdbeschermer had het goedgekeurd. Drie weken later belt de moeder: ‘We hebben de hulpverlening niet meer nodig’,” aldus een collega. Daar kon de familie niet zomaar over besluiten, omdat de kinderen onder toezicht gesteld waren van een jeugdbeschermer en deze daardoor medezeggenschap had. De ouders waren een half jaar geleden gescheiden, na jaren van ruzie. De kinderen waren toegewezen aan de vader. De moeder was bij haar ouders gaan wonen.

Lees verder

Een heel ander plan

22 april 2022 Blog

Het afgelopen jaar heb ik veel trainingen mogen geven aan medewerkers in ouderenzorg, over het groter maken van kringen rond ouderen en regie laten bij mensen zelf. Wat opvalt is de enorme liefde voor het vak en voor ouderen. Maar ook het enthousiasme om meer mogelijkheden te ontdekken om netwerken te betrekken. “We weten wel dat familie, vrienden en buren belangrijk zijn”, vertelde een verpleegkundige in een verzorgingshuis.

Lees verder

Een kans op terugplaatsing

15 april 2022 Blog

“Bij dit gezin waren drie jonge professionals betrokken die nog niet zo lang werkten, waaronder een jeugdbeschermer,” vertelt een Eigen Kracht-coördinator. Ze vertelde mij enthousiast over de open houding van deze beroepskrachten. Ze zei: “De jeugdbeschermer nam het over van een collega en hoorde toevallig over Eigen Kracht. Haar reactie: ‘Wat een mooie filosofie, dat zou een kans kunnen zijn voor dit gezin.’”

Lees verder

Contact vanuit een gesloten afdeling

8 april 2022 Blog

We werden gebeld door een medewerker van een ggz-instelling. Ze wilde graag een Eigen Kracht-conferentie voorstellen aan een van haar cliënten. Hij verbleef al een tijd op de gesloten afdeling. Zijn broer kwam op bezoek, maar ze wist dat hij een groter netwerk had. Ze merkte dat hij er veel last had dat er nauwelijks contact was. “Er is ook veel gebeurd," zei ze. “Het is voor mensen vaak moeilijk om hier te komen en het contact te blijven onderhouden als iemand hier lang is."

Lees verder

Stap voor stap het beter maken

1 april 2022 Blog

“Er moet morgen een plan liggen,” zei een jeugdbeschermer op donderdagochtend. Mijn collega vroeg: “Mag het ook in het weekend?” Waarop zij verbaasd antwoordde: “Werken jullie dan ook in het weekend?” Ja, Eigen Kracht-conferenties zijn regelmatig in het weekend of ’s avonds, altijd op een moment wanneer het de groep van betrokkenen past. In dit geval vond mijn collega een Eigen Kracht-coördinator die meteen op donderdag kon starten en de vrijdag helemaal beschikbaar had.

Lees verder

Vragen bij een familiehereniging

25 maart 2022 Blog

“Ze wilden een plan maken, maar dat is niet gebeurd. Wat er wel gebeurde was uiteindelijk mooier,” vertelt een Eigen Kracht-coördinator over een bijeenkomst. We waren gebeld door de tante van een meisje van 15. Deze tante zorgde sinds een aantal jaar voor haar. Toen zij klein was konden de ouders door allerlei problemen niet voor haar zorgen. Ze was toen bij haar opa en oma gaan wonen.

Lees verder

Een gezamenlijk belang

18 maart 2022 Blog

Vanmorgen blikte ik met een collega terug op een dag die we deze week hadden met alle collega’s. Een mooie dag, omdat we eindelijk weer echt bij elkaar konden zijn, konden uitwisselen en samen verder konden denken over de toekomst. Onze principes zijn eenvoudig: maak de kring groter, laat regie bij mensen zelf en sluit aan bij wat voor iemand belangrijk is.

Lees verder