Actueel

Nieuwe Eigen Kracht-coördinatoren gezocht

1 augustus 2019 Nieuws

Na de zomer is er weer een driedaagse training voor nieuwe Eigen Kracht-coördinatoren. De data zijn 28, 29 september en 4 oktober. Alle Eigen Kracht-conferenties worden georganiseerd door Eigen Kracht-coördinatoren. Deze mensen zetten zich vanuit levenservaring en maatschappelijke betrokkenheid in voor anderen.

Lees verder

Kind heeft recht op steun familiegroep

16 augustus 2019 Nieuws

Zeventien samenwerkende organisaties in Europa die allemaal werken met Eigen Kracht-conferenties/family group conferences roepen de VN Kinderrechtencommissie op om het recht van kinderen en hun families om bij hulpvragen altijd te starten bij het bredere sociale netwerk, beter te beschermen en promoten. In 2019 zijn de VN Conventie voor de Rechten van het Kind (1989) en de Nieuw-Zeelandse ‘Young Persons and their Family Act’ (1989) allebei 30 jaar oud. Dit jubileum vormt de aanleiding voor deze oproep.

Lees verder

Mijn rol als Eigen Kracht-coördinator

16 augustus 2019 Blog

Eigen Kracht-coördinator Mieneke Muntendam over haar rol tijdens een Eigen Kracht-conferentie: “Ik hoef mijn onafhankelijkheid gelukkig niet te ‘verkopen’. Aan niemand. Ik ben onafhankelijk. Dat weet en voel ik en straal ik uit. Mensen – families, hun eigen kring en professionals – voelen en zien dat ook. Dat geeft mijzelf rust en ruimte en alle mensen waarmee ik te maken heb rond een Eigen Kracht-conferentie ook."

Lees verder

Regels in de weg

9 augustus 2019 Blog

“Soms zitten regels een plan in de weg,” vertelt een collega na een Eigen Kracht-bijeenkomst. Een familie zocht met elkaar een woonoplossing voor een vrouw van 19 jaar. Zij ging op haar 17e met ruzie bij haar moeder weg om te gaan samenwonen met haar vriend. Haar moeder had nog twee kleine kinderen om voor te zorgen. Ruim een jaar was er nauwelijks contact tussen moeder en dochter.

Lees verder

Stap voor stap

2 augustus 2019 Blog

“We hadden het zo goed voorbereid. Er was een plan nodig voor de kinderen, iedereen zou komen. Maar de dag voor de bijeenkomst liet de moeder weten dat zij en haar familie niet zouden komen. Wat nu?” Aan het woord is een Eigen Kracht-coördinator die een Eigen Kracht-conferentie heeft voorbereid voor een familie in het noorden van het land. De ouders van vier kleine kinderen waren gescheiden en hadden nauwelijks contact met elkaar. Er was veel woede en verdriet bij de ouders en families.

Lees verder

Nieuwsbrief: mannelijke Eigen Kracht-coördinatoren gezocht

26 juli 2019 Nieuwsbrief

Eind juli '19 verscheen een nieuwsbrief met de volgende onderwerpen: mannelijke Eigen Kracht-coördinatoren gezocht, project ‘Een brug naar toekomstperspectief’ en boek over hulp en Eigen Kracht-conferentie.

Lees verder

Vakantietijd

19 juli 2019 Blog

"Om ons heen maakte iedereen vakantieplannen. Ik probeerde me te bedenken hoe ik de zomerweken door kon komen,” vertelde een moeder die op advies van de fysiotherapeute van haar zoon belde over een Eigen Kracht-conferentie. “Ik ben alleenstaand en heb twee zonen, 13 en 10 jaar. De zoon van 10 heeft een lichamelijke en verstandelijke beperking, dat houdt me gebonden aan huis. We hebben weinig contact met familie. De oudste doet veel activiteiten bij buurthuizen, maar dat stopt in de vakantie."

Lees verder

Dertien jaar later

12 juli 2019 Blog

Vorige week kreeg een collega een bijzondere e-mail. Daarin stond onder meer: “Waarschijnlijk ben ik wel bekend bij jullie, aangezien ik voorkom in het voorlichtingsfilmpje. Nu ben ik 25 en ik ben een boek aan het schrijven. Dit gaat over mijn leven in een zorginstelling. Omdat ik een Eigen Kracht-conferentie heb gehad, komt dat natuurlijk ook voor in mijn boek.”

Lees verder

“Ik wil mijn ervaring delen om anderen te ondersteunen”

12 juli 2019 Blog

Angelique schrijft boek over haar leven in zorginstellingen: “Ik wil mijn ervaring delen om anderen te ondersteunen. Ik woon op een zorgboerderij van stichting Ambiq. Op mijn 12e maakte ik een Eigen Kracht-conferentie mee en toen ik 19 was, heb ik met Eigen Kracht een filmpje gemaakt over hoe het toen met mij ging."

Lees verder

Zelf een plan maken

5 juli 2019 Blog

“We dachten allemaal dat mijn nichtje gewoon aan het puberen was. Ze was al een tijd erg teruggetrokken, viel enorm af, maar haalde voldoendes en was niet té dun. Een gesprek over hoe het met haar ging, liep vaak op ruzie uit. Maar dat vonden we heel normaal bij haar leeftijd. Er ging dan ook een schok door de familie toen school belde dat ze met een ambulance naar het ziekenhuis was gebracht vanwege drugsgebruik.”

Lees verder