Actueel

Rondje wereld: Bulgarije

7 augustus 2020 Blog

Het verhaal van deze week komt uit Bulgarije en gaat over Aleksandar van 12 met wie het op school niet goed ging. Zijn ouders zijn gescheiden en hij woont bij zijn moeder en stiefvader. “Hij had recent gehoord dat hij dyslectisch is en dat zou volgens school de reden kunnen zijn van zijn moeilijkheden,” vertelt mijn Bulgaarse collega. “Er was gevochten op school waarbij Aleksandar een klasgenoot flink had geschopt."

Lees verder

Rondje wereld: Japan

31 juli 2020 Blog

Hikikomori betekent ‘sociale terugtrekking’. Wikipedia benoemt dit als een Japans fenomeen waarbij een persoon, meestal een jongere, zich sociaal volledig terugtrekt. Mijn collega sprak een groep mensen in Japan over Eigen Kracht-conferenties en vroeg of ze situaties konden bedenken waarin samen een plan maken meerwaarde zou kunnen hebben: “Het duurde even voordat iemand iets zei en toen kwamen er eerst heel algemene voorbeelden. Ineens nam een man het woord.

Lees verder

Rondje wereld: Letland

24 juli 2020 Blog

We startten ons rondje verhalen over Eigen Kracht-conferenties vanuit de hele wereld vorige week in Singapore met het verhaal van Morris. Hij maakte met zijn familie een plan om voor te leggen aan de rechter, waar hij moest voorkomen voor verschillende overtredingen. Afgelopen week heeft de rechter het plan overgenomen, waardoor Morris niet naar een gesloten jeugdinrichting hoeft en met steun van zijn familie op een andere manier verantwoordelijkheid kan nemen voor zijn wandaden. Na deze update reizen we naar Letland, waar we midden in de trainingen zitten ter voorbereiding op het werken met Eigen Kracht-conferenties.

Lees verder

Rondje wereld: Singapore

17 juli 2020 Blog

De inspiratie voor onze vrijdagverhalen komt van Beyond Social Services uit Singapore, waar onder de titel ‘Another week beyond’ al jaren wekelijks ervaring wordt gedeeld. Mijn collega is op hun uitnodiging meerdere keren in Singapore geweest voor training over Eigen Kracht-conferenties. Dat wij hen op die manier ook weer geïnspireerd hebben, blijkt uit het verhaal dat zij vorige week deelden. Een 19-jarige jongen moest naar de rechtbank in verband met verdenkingen van relschoppen, veroorzaken van letsel, rijden zonder rijbewijs en verzekering. De reclassering adviseerde een gesloten jeugdinrichting.

Lees verder

Contact herstellen

10 juli 2020 Blog

“Een Eigen Kracht-conferentie zou een gepaste manier zijn om de familiegroep zelf de verantwoordelijkheid te geven om te komen tot een plan van aanpak,” zo stelde de kinderrechter in de zaak van een 14-jarige jongen. De jongen was onder toezicht gesteld en woonde in een instelling. De jeugdbeschermer vond het van belang dat de jongen weer in contact kwam met zijn familie. Het ging niet goed met hem en er was een plan nodig. “Het ging vooral om het herstel van familiebanden,” zegt de jeugdbeschermer.

Lees verder

Examenklas aan het woord

3 juli 2020 Blog

Onhandelbaar, ongeïnteresseerd, ongemotiveerd, waren enkele typeringen van docenten voor een examenklas. Een klas waarover werd gepraat in de docentenkamer, omdat niemand hen met plezier lesgaf. Een collega ondersteunde deze school om meer herstelgericht te werken en de docenten vroegen hem in gesprek te gaan met de leerlingen. Hij sprak met de docenten en bereidde een gesprek met de klas voor: “Ik zette de stoelen in een kring en nodigde de leerlingen uit om te komen zitten."

Lees verder

Webinar ‘de herstelgerichte school’

29 juni 2020 Nieuws

Gratis webinar op donderdag 9 juli '20 over de ervaringen met herstelgericht werken op scholen binnen het Erasmus+project dat de afgelopen paar jaar in zes Europese landen heeft plaatsgevonden.

Lees verder

Echt luisteren naar jongeren

26 juni 2020 Blog

“Jongeren kunnen zelf prima aangeven wat wel of niet helpend is als het, tijdelijk of langdurig, niet goed gaat. Daar moeten we naar luisteren,” zegt een collega naar aanleiding van een webinar dat hij deze week volgde. In een filmpje vertelden jongeren over hun ervaringen in de jeugd-ggz. “Ze vertellen daarin hoe belangrijk het is om gezien, gehoord en erkend te worden en om niet te worden gestigmatiseerd. Dat het niet om diagnoses gaat, maar om mensen. Dat maatwerk nodig is.

Lees verder

Webinar ‘De herstelgerichte school’

25 juni 2020 Agenda

Webinar 'De herstelgericht school' op donderdag 9 juli 2020.

Lees verder

Acht jaar plan in uitvoering

19 juni 2020 Blog

Na een Eigen Kracht-conferentie gaan mensen zelf verder met hun plan. De taak van de Eigen Kracht-coördinator zit erop. Er is nog contact na ongeveer een maand over hoe het gaat met het plan en onafhankelijke onderzoekers bellen na langere tijd voor onderzoek naar effecten. Vanwege onze rol is het passend dat wij ons terugtrekken, al kan een regiomanager altijd nog gebeld worden als er vragen zijn. Bijzonder is het dan ook dat deze week een man belde die acht jaar geleden een Eigen Kracht-conferentie meemaakte.

Lees verder