Actueel

Topsport

24 januari 2020 Blog

Een tijdje geleden belde de tante van een meisje van 11 jaar bezorgd op. “Mijn nichtje, een lief en vrolijk meisje, is een groot tennistalent. Maar het gaat niet goed met haar,” zo begon ze het gesprek. “Ze zit op een tennisvereniging, maar wil stoppen. Ze is steeds verdrietig.” Het bleek al een tijdje niet zo goed te gaan. Het nichtje was erg goed in tennis en de club had besloten om haar extra faciliteiten te bieden. Ze mocht altijd op de beste baan, kreeg een goede trainer en tijden werden voor haar aangepast.

Lees verder

Hulp voor de helpers

17 januari 2020 Blog

Een echtpaar zorgt al vier jaar voor twee pleegkinderen, een broer en zus. Het loopt allemaal goed, maar het paar is al op leeftijd en de man krijgt op een gegeven moment een nierziekte. “Toen werd het allemaal wat veel,” vertelt een Eigen Kracht-coördinator. “De ziekte had een grote invloed op hun leven, doordat hij vaak naar het ziekenhuis moest en minder energie had. De pleegzorgwerker maakte zich zorgen of ze de opvoeding voor de kinderen vol konden houden.

Lees verder

Zwart schaap

10 januari 2020 Blog

“Alles was geregeld," vertelt een Eigen Kracht-coördinator. “De bijeenkomst was gepland voor de volgende dag. Iedereen was op de hoogte. Er lag een vraag voor de bijeenkomst. De ruimte, de hapjes en drankjes waren besteld. Die dag sprak ik de 16-jarige jongen nog even voor wie het plan nodig was. Ineens vertelde hij dat hij het wel jammer vond dat zijn oom er niet bij kon zijn. Niemand had ooit een oom genoemd, hijzelf ook niet."

Lees verder

Een jaarplan met de familie

3 januari 2020 Blog

De vraag “wat voor werk doe je?” leidt bij mij vaak tot een leuk gesprek, omdat er in het verhaal over eigen kracht meestal herkenning zit. Zo ook afgelopen week op een feestje. Een vrouw vertelde: “Zoiets doen wij altijd zelf. Elk jaar rond oud en nieuw komen we met de familie bij elkaar om terug te kijken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Hier zijn we mee begonnen toen mijn man erg ziek was en ik het alleen niet goed redde."

Lees verder

Samen kerst vieren

20 december 2019 Blog

“Alles ging eigenlijk gewoon goed, totdat mijn vrouw plotseling ziek werd,” vertelt een vader. Het gezin, bestaande uit vader, moeder en drie kinderen, woont hier sinds acht maanden als expats. De ouders werken veel en de kinderen gaan naar een internationale school. Er woont geen familie in Nederland en er is weinig contact in de buurt. Begin december wordt de moeder plotseling opgenomen in het ziekenhuis en staat de vader er alleen voor.

Lees verder

IJzer smeden

13 december 2019 Blog

"Wij hebben in ons hoofd dat we de kring groter willen maken, maar daardoor willen we soms te snel te veel. Het is en blijft belangrijk om het tempo van de familiegroep te volgen en te doen wat nodig en helpend is in het moment,” zegt een collega. We waren gebeld door de jeugdreclassering over een jongen van 16 jaar die regelmatig met justitie in aanraking kwam. Hij woonde bij zijn moeder, met zijn broertje van 14 jaar. Met zijn vader was weinig contact. “Er was een plan nodig, omdat hij ook niet meer naar school ging. De moeder was de wanhoop nabij."

Lees verder

Zelf bepalen?

6 december 2019 Blog

“Ik dacht altijd dat bij een Eigen Kracht-conferentie iedereen erbij moest zijn en familie zich met alles ging bemoeien,” zei een deelnemer in een bijeenkomst over de Wet verplichte ggz. Ik vertelde daar over ervaringen met het maken van een eigen plan van aanpak door mensen met psychische problemen. Hij vervolgde: “Ik begrijp nu dat het gaat om zelf bepalen wat belangrijk is, voor jou. Ook in de mensen die erbij mogen zijn. Dat is echt anders dan ik dacht.”

Lees verder

Brandjes blussen

29 november 2019 Blog

“Ik begeleid deze familie al jaren en ken de moeder en haar kinderen heel goed en zij vertrouwen mij,” vertelt een medewerker van een jeugdteam. “Het was erg ingewikkeld, soms ging het een tijdje goed, maar dat duurde eigenlijk nooit lang. De moeder zorgde alleen voor de kinderen, al sinds ze heel klein waren. Inmiddels zijn de kinderen bijna volwassen. Eén van hen was gokverslaafd en had daardoor grote schulden. De ander spijbelde veel en dreigde van school gestuurd te worden."

Lees verder

Netwerkversterking door Eigen Kracht-conferentie

28 november 2019 Nieuws

Wat zegt het onderzoek van Erasmus Universiteit, TUDelft en MOOZ precies over Eigen Kracht-conferenties? Er is voor dit onderzoek gekeken of gezinnen met een keukentafelgesprek door wijkteams of met een Eigen Kracht-conferentie actief met hun eigen netwerk hun problemen oplossen.

Lees verder

Kracht van leerlingen

22 november 2019 Blog

Deze week sprak ik met een leerlingbegeleidster van een basisschool. We hadden het over de training ‘herstelgericht werken’ die op de school gegeven was en over de manier waarop ze met elkaar aan de slag waren gegaan: “Tijdens de training dacht ik steeds dat mijn manier van werken al heel herstelgericht was. Na de training en coaching merk ik in de praktijk dat ik zeker al heel veel doe, maar dat ik toch vaak oplossingen bedenk voor de kinderen en snel inspring als er iets gebeurt."

Lees verder