Actueel

Plan bij signalen van psychose

23 september 2022 Blog

Zaterdag 17 september '22 vierden we met onze Eigen Kracht-coördinatoren feest: 20 jaar Eigen Kracht Centrale en 22 jaar Eigen Kracht-conferenties. Met een prachtige, diverse groep mensen proosten we, zongen we, aten we en natuurlijk deelden we verhalen. Een onderzoeker had twintig jaar onderzoek bekeken. Een van de conclusies: de tevredenheidscijfers over Eigen Kracht-coördinatoren zijn al twintig jaar prachtig: constant rond de 8.

Lees verder

Andere wending na gesprek familie

16 september 2022 Blog

We werden gebeld door een opbouwwerker over een vrouw die hij begeleidde: “Ze heeft moeilijke jaren gehad, met een vechtscheiding en veel persoonlijke, psychische problemen. Nu zou ze heel graag weer in contact komen met haar twee kinderen, die bij haar ex wonen.” Toen een Eigen Kracht-coördinator bij de vrouw kwam, vertelde ze dat ze haar leven weer op de rails had en een omgangsregeling wilde.

Lees verder

Vrienden bij de moskee

9 september 2022 Blog

Via een verpleeghuis waren we gevraagd om een Eigen Kracht-conferentie te organiseren voor een licht-dementerende, oudere man die bij hen woonde. Hij kreeg weinig bezoek en kon er zelf niet meer goed op uit. Een Eigen Kracht-coördinator ging bij hem langs. In het eerste gesprek vertelde hij dat hij weinig contact had met zijn familie. Zijn broers en zussen woonden in Marokko, waar hij ook vandaan kwam. Zijn vrouw was overleden en hij had één zoon, die een drukke baan had en niet vaak kwam.

Lees verder

Online symposium ’20 jaar bruggen bouwen’

4 september 2022 Agenda

U bent van harte welkom om online ons symposium 20 jaar bruggen bouwen bij te wonen op 6 oktober aanstaande. Een symposium waarbij we vieren wat er is én vooruit kijken. Tijdens de middag krijgen betrokkenen zelf het podium voor hun ervaringen met de bruggen die wij bouwen tussen families en beroepskrachten, binnen families, tussen daders en slachtoffers en in buurten.

Lees verder

Doorbreken van eenzaamheid en thuiszitten

2 september 2022 Blog

In Rotterdam loopt een project vanuit de gemeente waarbij Eigen Kracht-conferenties kunnen worden aangeboden aan mensen die een bijstandsuitkering ontvangen, meestal al vele jaren. Mijn collega: “Het is erg mooi om te zien wat er mogelijk is, maar de start is bijna altijd moeizaam. Wij krijgen gegevens door van iemand die akkoord is dat er een Eigen Kracht-coördinator langskomt. Als we dan bellen voor een afspraak, merken we dat er veel wantrouwen is."

Lees verder

Structuur in vakantietijd

26 augustus 2022 Blog

Na een rondje wereld, zijn we deze week weer terug in Nederland. Na een periode waarin velen genoten van vakantie. Al geldt dat niet voor iedereen. “Al binnen een week ging het goed mis,” vertelt een moeder van twee jongens van 14 en 15 jaar. Haar overbuurvrouw was bij haar langsgekomen, ze had gemerkt dat het niet goed ging. Zij was jaren geleden Eigen Kracht-coördinator geweest en vertelde de moeder hierover. Dat wilde ze wel proberen.

Lees verder

Rondje wereld: Zweden

19 augustus 2022 Blog

In deze vakantieperiode maken we een rondje door de wereld en delen we verhalen van onze collega’s uit andere landen. Deze week een verhaal uit Zweden. School had een zorgmelding gedaan bij de jeugdbescherming, omdat ze zorgen hadden over drie broertjes van 8, 10 en 13 jaar. De broertjes gedroegen zich heel anders dan normaal en het lukte hen niet goed om de lessen te volgen. De jeugdbeschermer besloot om geen onderzoek te starten, maar stelde in plaats daarvan een Eigen Kracht-conferentie voor. De familie ging hiermee akkoord.

Lees verder

Rondje wereld: Tsjechië

12 augustus 2022 Blog

In deze vakantieperiode maken we een rondje door de wereld en delen we verhalen van onze collega’s uit andere landen. Deze week een verhaal vanuit Tsjechië: ‘Een telefoontje vanuit een hospice.’ Een moeder van twee tienerdochters had nog maar een paar uur te leven toen de Tsjechische Eigen Kracht Centrale werd gebeld door een sociaal werker vanuit een hospice waar de moeder de laatste maanden van haar leven doorgebracht had. 

Lees verder

Rondje wereld: België

5 augustus 2022 Blog

In deze vakantieperiode maken we een rondje door de wereld en delen we verhalen van onze collega’s uit andere landen. Deze week een verhaal van onze zuiderburen. Bij een Eigen Kracht-conferentie gaat het niet alleen om een werkzaam plan, maar meer nog om de betrokkenheid bij het maken van dit plan. Dit zagen we heel mooi in het traject voor Betty en haar vier kinderen. Betty had veel gezondheidsproblemen en was daardoor na jaren de zin in het leven kwijt.

Lees verder

250 verhalen over samenkracht

29 juli 2022 Blog

Vijf jaar geleden begon ik met het delen van vrijdagverhalen. Dit is verhaal 250! Een mooi moment om alle families, beroepskrachten, Eigen Kracht-coördinatoren en collega’s die hun verhalen met mij hebben gedeeld te bedanken. Het is bijzonder om de verhalen van zoveel mensen te mogen verspreiden. Mijn dankbaarheid gaat ook uit naar Gerard van Ee van Beyond Social Services in Singapore.

Lees verder

De vakantietijd doorkomen

22 juli 2022 Blog

Het is vakantietijd. Voor de meeste mensen een fijne periode, waar ze lang naar uitkijken. Maar niet voor iedereen. Een moeder: “Voor ons is de vakantie al jaren de meest vreselijke tijd. Mijn dochter van 17 jaar heeft last van een dwangstoornis en psychoses. Met hulp van een therapeut gaat het over het algemeen redelijk goed. Wat haar heel erg helpt, is vaste structuur."

Lees verder