“Wat een broer of zus zegt, daar kunnen geen honderd hulpverleners tegenop."

Bruggen bouwen

Op 6 oktober ’22 was ons (online) symposium ’20 jaar bruggen bouwen’, waarin we het twintigjarig bestaan vierden van onze stichting en 22 jaar Eigen Kracht-conferenties. Een feestje én een vooruitblik naar de toekomst. Na een welkomstlied, een welkomstwoord, een start door onze pioniers en een eerbetoon aan de Eigen Kracht-coördinatoren, nam gastvrouw Carrie ons mee langs allerlei terreinen: jeugdbescherming, geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg, strafrecht, bijstand en langs onderzoeken en wetten. Er zijn heel veel verhalen gedeeld door familieleden, Eigen Kracht-coördinatoren, professionals, politici en onderzoekers. Uit de verhalen kwam het belang van een kring van familie, vrienden en buren naar voren: “Wat een broer of zus zegt, daar kunnen geen honderd hulpverleners tegenop.” “Het veranderde echt toen we met meer mensen bij elkaar kwamen.” “Je hebt nooit maar twee contactpersonen.” “We ontdekten het belang van een netwerk.”

Te laat 
Staatssecretaris van Ooijen (Jeugd en preventie) benoemde in een videoboodschap het belang van het familiegroepsplan en gaf aan dat er veel te weinig gebruik wordt gemaakt van deze mogelijkheid. Dit ondanks alle verhalen en de onderzoeksresultaten over Eigen Kracht-conferenties, die al twintig jaar zeer stabiel goed zijn, zoals een onderzoeker liet zien. “Onbekend maakt onbemind,” zei een jeugdbeschermer. Een vrouw vertelde over de effecten van de Eigen Kracht-conferentie die haar gezin had gehad toen ze tiener was. Het ging toen niet goed thuis, ze was al twee keer uithuisgeplaatst geweest en na de conferentie gebeurde dit opnieuw: “De conferentie kwam eigenlijk te laat, maar heeft toch veel effect gehad. Het heeft me kracht gegeven om door te gaan. De relatie met mijn moeder en opa en oma is erg verbeterd. Het gaat nu heel goed met mij en de conferentie heeft daar een rol in gespeeld. Maar ook goede hulpverleners en dat wil ik graag laten zien.” Jeugdbeschermers lichtten toe hoe zij in hun werk ruimte bieden voor een Eigen Kracht-conferentie.

Toeslagenaffaire 
Bij een moeder die slachtoffer is van de toeslagenaffaire was deze ruimte er helaas niet. Door de grote schulden en haar zorgen vroeg ze jeugdzorg om hulp. Met als gevolg dat haar kinderen uithuisgeplaatst werden en jeugdbescherming op enig moment zelfs aangaf dat zij niet meer naar huis konden. Een vriend vertelde haar over de mogelijkheid van een Eigen Kracht-conferentie en die heeft ze met beide handen aangegrepen. Ze heeft met haar kring een plan gemaakt en eind deze maand wonen beide kinderen weer formeel helemaal thuis.

Ik wil hier graag alle mensen die hun verhalen hebben gedeeld op het symposium heel hartelijk bedanken!   

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.