“Wat kan er gebeuren? Wat gaat deze opa doen? Gaan de anderen iets doen?”

Crisis als opa belt

Een team jeugdbeschermers uit het midden van het land volgt een training over het familiegroepsplan. Aan het eind van de ochtend gaat opeens de telefoon van een deelnemer. Crisis! De middag ervoor bezocht deze jeugdbeschermer een gezin van wie de oudste twee kinderen onder toezicht staan. Er waren grote zorgen over de dochter en het gesprek ging over een mogelijke uithuisplaatsing. De ouders waren daar erg van geschrokken en de moeder had na het gesprek met haar ouders gebeld. Haar vader, de opa van de kinderen, had nu woedend de jeugdbescherming gebeld en bedreigingen geuit naar de medewerker.

Angst
Na dit telefoontje gebeurt er van alles in de groep. De jeugdbeschermer gaat weg, even later gaat de gedragsdeskundige weg en nog even later ook de teamleider. De overige deelnemers kunnen het alleen nog hebben over wat er aan de hand was. “Het ging vooral over angst,” vertelt mijn collega die de training gaf. “Wat kan er gebeuren? Wat gaat deze opa doen? Gaan de anderen iets doen?” De meesten herkennen het gevoel en met elkaar proberen ze oplossingen te bedenken. De veiligheid van de collega staat daarbij voorop. De trainer: “Ik vroeg toen of er iemand contact zocht met de opa, met de vader en met de moeder. En of er ook contacten waren met andere familieleden of bekenden.”

Contact
“Ze constateerden dat de kans klein was, omdat ze van hun eigen cliënten buiten de ouders vaak ook weinig anderen uit de familie- of vriendenkring kennen. Ze vroegen zich af hoe het zou lopen als ze wel familie hadden kunnen bellen of kunnen uitnodigen voor een gesprek. Hun eerste reactie was geweest om deze man weg te houden en de situatie nog onveiliger in te schatten voor de kinderen. Terwijl er misschien wel iemand in de familiekring is die kan ondersteunen, die deze opa kent en weet wat bij hem helpt en niet helpt. Iemand die met de opa kan praten vanuit het oogpunt dat de kinderen niet gebaat zijn bij ruzie. Iemand die bij een gesprek kan zijn met de opa en jeugdbescherming. Voor de veiligheid van de kinderen, van de jeugdbeschermer en eigenlijk van alle betrokkenen.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.