"Het is ook een soort overgangsritueel van een periode waarin hij gepamperd werd naar een periode waarin hij voor zichzelf moet zorgen."

De grens van achttien jaar

Eén van de knelpunten die gemeenten signaleren bij de evaluatie van de Jeugdwet is de leeftijdsgrens 18-/18+. Voor kinderen die in een jeugdzorginstelling verblijven, houdt de hulp meestal op als ze achttien jaar worden. Daarom is dit regelmatig een vraag voor een Eigen Kracht-conferentie. Het helpt om een goed plan te hebben, liefst al rond het zeventiende jaar. Deze week was er een Eigen Kracht-conferentie voor een jongen in een residentiele instelling die komende zomer achttien wordt.

Nu gaat het goed, maar straks…
Al sinds zijn zevende woont hij niet meer bij zijn ouders. Na hun scheiding ontstonden er andere problemen en lukte het hen niet meer om goed voor hun zoon te zorgen. Hij werd bij een pleeggezin geplaatst, maar liep daar weg. Vele plaatsingen volgden. De afgelopen drie jaar woonde hij op een leefgroep. Zijn begeleider vertelt: “Dat gaat redelijk goed, de situatie is nu stabiel. Maar straks wordt hij achttien en kan hij hier niet blijven. Er is een plan nodig.” De begeleider overlegde met de jongen en zijn moeder, met wie nog contact is.

Niet goed weten
Samen met de begeleider heeft de jongen de afgelopen jaren weer contact gezocht met een aantal ooms. De Eigen Kracht-coördinator bezocht hen en vroeg of ze wilden meedenken over een plan: “Deze familieleden vertelden dat er meer mensen zijn die zich betrokken voelen, maar nooit goed weten wat ze kunnen doen. De jongen wist dit niet en het deed hem duidelijk goed.” Zo werd de kring groter.

Overgangsritueel
“Tijdens de bijeenkomst hebben we nagedacht over de veranderingen als hij achttien wordt. Hij moet een andere woonplek, dus daar hebben we een plan voor gemaakt. Maar het gaat ook over een soort overgangsritueel. Van een lange periode waarin er voor hem werd gedacht, waarin hij gepamperd werd en niet zelf kon beslissen, naar een nieuwe periode waarin hij voor zichzelf moet gaan zorgen,” vertelt een oom. “Daar willen we hem bij helpen, samen met zijn begeleider.” Er is een plan gemaakt om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Hij ontdekte bovendien voor het eerst sinds lange tijd dat er mensen voor hem willen zijn.

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.