Een Eigen Kracht-plan: Wat nu?

In de voorbereiding naar de Eigen Kracht-conferentie kwamen er vragen, doelen en problemen naar voren. Deze hebben we tijdens onze Eigen Kracht-conferentie besproken. We zochten naar antwoorden op de vragen en naar oplossingen voor de problemen. Uiteindelijk hebben we acties opgesteld en deze vastgelegd in een plan. Maar hoe ga je daarna verder?

Ik hoor vaak dat mensen het moeilijk vinden om een vervolg aan het plan te geven. Dit is ook moeilijk. Maar uit ervaring kan ik wel een aantal tips geven om het makkelijker te maken voor iedereen die na een Eigen Kracht-conferentie verder wil met het plan.

In de conferentie kwamen veel vragen, problemen en doelen aan bod. Echt een enorme waslijst van dingen die we wilden bespreken. Allereerst hebben we een schifting gemaakt in al die vragen, doelen en problemen. Welke zijn nu belangrijk en welke kunnen later behandeld worden? Die kunnen bijvoorbeeld tijdens een evaluatie besproken worden, met een aanpassing van het plan. De belangrijkste punten om te bespreken blijven over voor de conferentie. Daarvoor wordt een actieplan opgesteld.

Bij al die acties is het belangrijk om te bekijken of ze haalbaar zijn. Kunnen ze nog opgedeeld worden in kleinere deelacties? Hoe kleiner een actie is, hoe sneller iemand geneigd is om deze uit te voeren. Als acties onduidelijk en groot zijn, zie je daar als een berg tegenop. Dat wil je niet. Zorg ook dat je niet teveel in één keer wil oplossen. Daarom is die schifting in acties die nu belangrijk zijn en acties voor later zo belangrijk.

Overleg over de voortgang of de situatie hoeft niet steeds in de hele groep. Het kan ook in kleinere groepjes en spontaan. Maak er geen verplichting van. Wij bespraken regelmatig dingen bij mijn schoonouders als we op bezoek waren. Of als ik een keer iemand aan de telefoon had.

We hadden met de hele groep evaluaties gepland na drie maanden en na zes maanden. Daar werd kort besproken hoe het afgelopen tijd was gegaan en of alle acties uitgevoerd waren. Daarnaast bekeken we de doelen die nog openstonden en bekeken we welke acties nodig waren om zo’n doel te behalen.

Zo werkten we beetje bij beetje toe naar ons einddoel. Al met al heeft het wel een jaar geduurd voordat wij ons einddoel echt behaald hadden. Dus een laatste tip: zorg niet dat je te snel en teveel wilt.

Jarno de Vroom-Zwikstra, Eindhoven
@Jarno_Zwikstra

Jarno blogt over zijn ervaringen met Eigen Kracht. Zijn partner kreeg een aantal psychoses. Jarno en zijn schoonmoeder vroegen een Eigen Kracht-conferentie aan om elkaar te kunnen steunen en voor betere samenwerking met de hulpverlening.