"Hij heeft zijn neef van 18 gevraagd om hem te steunen. Die zit naast hem, helpt hem om iets te zeggen als hij dat zelf lastig vindt en gaat met hem naar buiten als hij er even uit wil.” 

Een planbijeenkomst met kinderen

“Ze hebben al genoeg meegemaakt, hier willen we ze niet bij hebben. Dan worden ze weer geconfronteerd met alle ellende.” Dat hoorde een Eigen Kracht-coördinator de afgelopen weken steeds in een grote familie die met elkaar een plan gaat maken voor twee kinderen van 11 en 13 jaar oud. Hun ouders gaan scheiden na een aantal jaren met veel ruzie en waarin ook sprake was van geweld. “Zou het niet prettig zijn voor de kinderen als ze zien en horen dat zoveel mensen bij elkaar komen om na te denken over hun toekomst?” was het antwoord van de Eigen Kracht-coördinator op de reactie van de familieleden.

Ruzie opzij  
Het antwoord zette de mensen aan het denken. Maar het belangrijkste argument voor de meeste familieleden om de kinderen er toch bij te laten zijn, kwam van een tante: “Hun vader en moeder zijn akkoord met het samen maken van een plan. Voor de kinderen is het fijn als ze meemaken dat hun ouders hun ruzie opzij kunnen zetten als het over hen gaat.” De kinderen zelf hebben ook een stem. Daarom praat de Eigen Kracht-coördinator met hen over wat zij belangrijk vinden en of ze erbij willen zijn: “De jongste wil liever niet, zij vindt het te spannend. De oudste wil juist heel graag. Hij heeft zijn neef van 18 gevraagd om hem te steunen. Die zit naast hem, helpt hem om iets te zeggen als hij dat zelf lastig vindt en gaat met hem naar buiten als hij er even uit wil.”

Niet de spanning 
Nu de familieleden de aanwezigheid van de kinderen toch een goed idee vinden, moeten ze eraan wennen dat het meisje er zelf niet bij wil zijn. “Het is best jammer dat zij nu niet ervaart dat er zoveel mensen voor haar broer en haar komen,” zei de tante. Met de Eigen Kracht-coördinator bedenkt ze iets om haar toch meer te betrekken. De coördinator: “Zij gaat de middag van de planbijeenkomst naar een vriendin. We hebben afgesproken met de ouders dat ze gebeld worden tegen het einde van de bijeenkomst. Dan komen ze haar brengen en wordt het plan gepresenteerd waar zij bij is. Zo heeft ze niet de spanning van de bijeenkomst, maar kan ze toch alle mensen zien en het resultaat.”

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.