"Dat jullie na zo’n lange tijd zonder contact toch hier zijn, geeft mij veel vertrouwen.”

Grote zorgen, toch een kans

Een jonge vrouw, 19 jaar, ligt in het ziekenhuis en staat op het punt om te bevallen van haar eerste kindje. Ze komt uit een loverboycircuit, heeft nauwelijks contact met haar familie en vroegere vrienden, geen inkomen en geen huisvesting. Reden genoeg voor zorgen en daarom is een jeugdbeschermer aangesteld. Deze wil de pasgeboren baby direct na de geboorte uit huis plaatsen. Toch wil hij de aanstaande moeder ook de kans geven om samen met familie en bekenden een plan te maken. Een familiegroepsplan, zoals in de Jeugdwet staat. “Zo kwam ik in beeld,” vertelt de Eigen Kracht-coördinator deze week.

Vertrouwen van jeugdbeschermer
De coördinator start bij de jonge moeder, net bevallen van een zoontje. Ze wordt tijdelijk opgevangen door vrienden van haar ouders. Op de vraag “wie vinden het belangrijk dat het goed gaat met jou en de baby”, komt eerst geen antwoord. Na enig doorvragen krijgt de Eigen Kracht-coördinator een paar namen. Ze gaat bij deze mensen langs en vraagt ook daar wie het belangrijk vinden dat het goed gaat met moeder en baby. Uiteindelijk komen dertien mensen bij elkaar in een buurtcentrum om een plan te maken. Ook de jeugdbeschermer is er. Hij deelt zijn zorgen, benoemt de krachten van moeder en vertelt de voorwaarden waar het plan aan moet voldoen om door hem te worden geaccepteerd. Zijn zorgen liggen vooral bij de pooier die nog steeds contact zoekt: “Ik vind het belangrijk dat jullie samen veilige oplossingen vinden voor moeder en zoon. Dat jullie na zo’n lange tijd zonder contact toch hier zijn, geeft mij veel vertrouwen.”

Breken met ‘foute vrienden’
De kring maakt, zonder jeugdbeschermer en coördinator, een plan. In dit plan staat onder meer dat de jonge vrouw definitief breekt met haar ‘foute’ vrienden, haar telefoonnummer wijzigt, een studie oppakt en op zoek gaat naar eigen woonruimte. Zolang ze geen woonruimte heeft, kan ze bij de vrienden van haar ouders blijven. Na zes weken belt de Eigen Kracht-coördinator een aantal mensen uit de kring om te vragen of het plan werkt. En ja, dat doet het. Deze week, enkele maanden later, belde ze de jeugdbeschermer. Moeder en zoon hebben eigen woonruimte gevonden en het samenwerken in de kring gaat zo goed dat hij de ondertoezichtstelling van de baby gaat beëindigen.

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.