“De wijkteammedewerker deed het erg knap. Ze had goede timing. In beide situaties was het duidelijk dat er nú iets moest gebeuren en dat een kring nodig was."

Grotere kring als het complex is

“Jullie doen precies waar ik geen tijd voor heb,” zei een medewerker van een wijkteam deze week tegen mijn collega. “In veel situaties kan ik prima zelf de kring groter maken, maar als het complex is, dan is dat onmogelijk en daar vullen jullie ons goed aan.” Deze medewerker deed in korte tijd twee aanvragen voor Eigen Kracht-conferenties in zeer verschillende situaties: een alleenstaande moeder met drie kleine kinderen die door ziekte dreigt om te vallen en een echtpaar dat met twee kinderen en grootouders samenwoont. Bij hen was door verslaving grote onenigheid ontstaan. De voorbereidingen liepen verschillend: de zieke moeder vond het heel moeilijk om mensen erbij te vragen, terwijl in het grote gezin bij de eerste afspraak er al vier mensen bij waren. Bij hen moest echter eerst een en ander uitgesproken worden voordat ze samen wilden nadenken over een plan.

Timing wijkteammedewerker
Mijn collega: “De wijkteammedewerker deed het erg knap. Ze had goede timing. In beide situaties was het duidelijk dat er nú iets moest gebeuren en dat een kring nodig was. Ze zag daarbij de noodzaak van de gezinnen. Op het moment dat zij voelen dat verandering nodig is, stelt zij dit voor. Ze zag het als haar rol om de mensen in de gelegenheid te stellen zelf na te denken wat er nodig is. Daarbij konden ze ook gebruik maken van haar hulp. De alleenstaande moeder kwam met een aantal mensen samen. Met elkaar maakten zij een praktisch schema van hulp voor haar en haar kinderen (oppas, koken, uitjes en financiële hulp). Het andere gezin kwam samen met een kring van twintig mensen. Er werden dingen uitgesproken en daarna maakten ze een plan met steun om van de verslaving af te komen, maar vooral om thuis prettiger samen te leven.”

Context
“Deze professional heeft oog voor het belang van de context. Hulpverlening kent grenzen en alle losse stukjes worden niet zomaar aan elkaar verbonden. Beide gezinnen waren tevreden over de hulpverleners, maar er was geen verbinding van de hulpverleners met het netwerk. Daardoor werkte de hulp onvoldoende. Doordat een Eigen Kracht-coördinator tijd kon nemen om verbindingen te leggen met het netwerk en de mensen in de gelegenheid stelde om samen na te denken over wat nodig was, kon de hulpverlening eindelijk aansluiten bij de omgeving van de gezinnen.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.