"De vrouw bleek door haar verslaafde zoon financieel te worden uitgebuit. Hun omgeving wist wel dat ze financiële problemen had, maar niet wat er precies aan de hand was."

Hennepkwekerij op zolder

De Volkskrant schreef onlangs over een gedwongen huisuitzetting van een gezin met vijf kinderen vanwege een mogelijke hennepplantage. Deze week sprak ik een medewerker van een Zuid-Hollandse gemeente over een Eigen Kracht-conferentie die daar was georganiseerd rond een dreigende huisuitzetting vanwege een hennepkwekerij op zolder. Hij benoemde de spanning tussen handhaving, wonen en sociaal beleid. In de praktijk blijkt dat de situatie niet altijd zwart-wit is: “Mensen hebben soms geen weerstand tegen mensen uit de drugshandel die hun woning willen gebruiken als hennepkwekerij.”

Sluiten van woning
Hij ging verder: “Bij een vrouw van 69 jaar werd op zolder een hennepkwekerij ontdekt. Er werd een strafrechtelijke procedure gestart en de burgemeester wilde de woning sluiten. De vrouw bleek door haar verslaafde zoon financieel te worden uitgebuit. De mensen in hun omgeving wisten wel dat ze financiële problemen had, maar niet wat er precies aan de hand was. We zijn een Eigen Kracht-conferentie gestart waar een zus, goede vriendin en twee vrienden van haar en haar overleden man kwamen. Met de zoon was ook gesproken en hij was uitgenodigd, maar hij kwam niet. Het doel was om een plan te maken op basis waarvan de burgemeester zijn voornemen om de woning te sluiten niet zou uitvoeren.”

Perspectief
“In de bijeenkomst werd alles besproken. Ze maakten een plan waarin de vrouw geholpen werd om haar financiën op een rij te zetten en budgetbeheer en schuldenregelingen aan te vragen. Ook kwam er steun in de omgang met haar zoon en zorgden ze er met elkaar voor hij niet meer bij haar geld kon komen. Om het vertrouwen van de burgemeester te krijgen werd het wijkteam gevraagd om elke vier weken op zolder te kijken om herhaling te voorkomen. De woning is uiteindelijk niet gesloten. Mevrouw kreeg weer perspectief in haar leven en stond er niet meer alleen voor door de steun van haar vrienden.” De gemeenteambtenaar besloot: “Het beleid rond hennepkwekerijen is begrijpelijk, omdat het maatschappelijk onwenselijk is als mensen zo’n kwekerij thuis hebben. Een Eigen Kracht-conferentie kan in bepaalde gevallen helpen bij een oplossing ‘op maat’. Laat mensen een eigen plan maken om herhaling te voorkomen.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.