De bijeenkomst is emotioneel. Er is boosheid en verdriet.

“Ik kan weer verder.”

Als twee verhalen over dezelfde gebeurtenis lijnrecht tegenover elkaar staan, kom je er niet uit. Ook is het dan moeilijk om hulp te vragen. Twee collega’s waren betrokken bij een situatie waarin het de mensen uiteindelijk toch lukte er samen uit te komen.

Buurtfeest
De aanleiding was al een tijd geleden, namelijk na de jaarlijkse kerstboomverbranding op het pleintje in de buurt. Een kleine buurt in een grote stad, waar families al generaties wonen en elkaar door en door kennen. Maanden later vertelt een meisje haar moeder dat ze na dit buurtfeest is aangerand door een buurjongen. Haar familie gaat naar de jongen, maar hij ontkent. Verder gebeurt er niets. Het is haar verhaal tegen zijn verhaal.

Geroddel
Al gebeurt er niets, iedereen heeft er last van. Het meisje heeft last, omdat de jongen ontkent. De jongen, omdat hij wordt aangesproken door familie van het meisje. De families, omdat ze door elkaar worden gezien als leugenaars. Over en weer wordt er gefluisterd en geroddeld. De familie van de jongen gaat op zeker moment met de auto naar een supermarkt in een andere wijk, om buurtgenoten te ontlopen. Omdat de last langzamerhand te groot wordt, verlangt iedereen naar een oplossing.

Geen garanties
Een Eigen Kracht-coördinator start met de voorbereiding. De ene partij wil alleen meedoen als de ander toegeeft wat er gebeurd is. De andere partij wil verontschuldigingen voor de valse beschuldiging. “Ik kan geen enkele uitkomst garanderen,” antwoordt de coördinator steeds. “Ik kan jullie alleen vragen om te komen, je verhaal te vertellen en mee te denken over hoe jullie verder kunnen.”

Steun
De bijeenkomst is emotioneel. Er is boosheid en verdriet. Maar door de grotere kring met steunfiguren en bruggenbouwers en de veilige structuur van de bijeenkomst, lukt het ieder om zijn of haar verhaal te vertellen en naar elkaar te luisteren. Uiteindelijk komt de waarheid boven tafel. Het doel van alle betrokkenen was om verder te kunnen zonder de last. Doordat de jongen en het meisje allebei open zijn, komt er van beide kanten steun en respect. En… een oplossing. De avond na de bijeenkomst stuurt het meisje een appje naar de Eigen Kracht-coördinator: “Ik kan weer verder.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.