“We zijn hier voor de kinderen en gaan samen ons best voor hen doen.”

Kantelpunt na een melding

“Iedereen was boos op elkaar,” vertelt een Eigen Kracht-coördinator over een situatie waarvoor wij gebeld waren. “Er waren drie jongetjes tussen de 3 en 8 jaar oud. Hun moeder, met niet aangeboren hersenletsel, had kort ervoor bij de politie een melding gedaan van mishandeling door haar man. Toen ik belde voor een afspraak, was ze met de kinderen bij haar ouders. Er was ondertussen ook een melding gedaan bij Veilig Thuis. Toen ik langskwam, wilde niemand denken aan een gezamenlijke bijeenkomst. Vooral de vader van de vrouw was stellig dat hij nooit meer in de buurt van zijn schoonzoon wilde komen. Ik mocht wel familie bellen en na veel moeite lukte het toch om een afspraak te maken voor een gezamenlijke bijeenkomst. Maar een dag ervoor bliezen ze het af.”

Spanning
“Twee dagen later werd ik gebeld door een zus van de vader. “Ik weet dat het moeilijk is en betwijfel of we er samen uitkomen, maar er moet iets gebeuren,” zei ze. Ondertussen had Veilig Thuis gesteld dat de vader de kinderen alleen onder begeleiding mocht zien. Het telefoontje van de zus bleek een kantelpunt. Zij had beide families gebeld om te zeggen dat er een plan moest komen voor de kinderen, omdat de kinderen hun moeder én vader nodig hebben. De families stemden in om te komen, maar er was weinig vertrouwen dat er iets uit zou komen. Tijdens het eerste deel van de bijeenkomst voelde ik de spanning. Toen namen de opa’s het woord: “We zijn hier voor de kinderen en gaan samen ons best voor hen doen.”

Knuffelen
“De beroepskrachten en ik zijn niet bij het besloten deel. Na ruim drie uur kwamen de opa’s naar buiten om te zeggen dat ze een plan hadden. De ouders gaan scheiden, maar zaten naast elkaar en hadden een omgangsregeling gemaakt waar ze allebei tevreden mee waren. De vader was al in behandeling voor zijn problemen. Ze spraken af dat hij elk weekend met de kinderen bij zijn ouders zou zijn. De moeder woont bij haar ouders, maar gaat op zoek naar een eigen woning, met hulp van haar broers. De opa’s zijn sleutelpersonen, zij houden de boel in de gaten en overleggen samen over alles. Jeugdbescherming ging akkoord met het plan en er is een evaluatiemoment afgesproken. Na de bijeenkomst zag ik een mooi beeld: drie kinderen aan het knuffelen met beide ouders.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.