"Nu ook weer bij een moeder van drie kinderen. Alles wat ik bedenk wordt enthousiast ontvangen, maar werkt vervolgens niet.”

Niet meer alles op mijn bordje

Iets nieuws laten beklijven gaat eenvoudiger als je het zelf kunt ervaren. Zo is het in het dagelijks leven en in het werk is het niet anders. De training ‘Werken met het familiegroepsplan’ start met een presentatie, maar verder wordt vooral veel geoefend, vanuit de ervaringen van de deelnemers.

Kwestie in het midden
Zo delen zij onder meer hoe lastig het voor hen is de regie bij mensen zelf te laten. Een gezinsbegeleider wist onlangs direct een voorbeeld: “Ik heb vaak het gevoel dat alles op mijn bordje ligt. Nu ook weer bij een moeder van drie kinderen. Alles wat ik bedenk wordt enthousiast ontvangen, maar werkt vervolgens niet. Ik heb al zoveel bedacht, het lijkt wel mijn probleem.” De trainer pakt een stift en zegt: “Stel je voor dat deze stift de kwestie is. Hoe zou het zijn om deze in het midden te leggen?” Ze legt de stift tussen de gezinsbegeleider en een deelnemer die de moeder speelt. De overige deelnemers denken actief mee over hoe deze moeder weer eigenaarschap van het probleem gaat voelen. Met hun aanwijzingen ontstaat een ander gesprek tussen de moeder en de begeleider.

Eerst de mensen, dan de oplossing
In de dagelijkse praktijk gaat de gezinsbegeleider zonder meedenkers op huisbezoek. Of kan dat misschien anders? “Er zijn twee vriendinnen en haar broer die de situatie kennen en met wie ze erover praat,” zegt de gezinsbegeleider. “Kun je,” vraagt de trainer, “deze mensen uitnodigen vóór je met oplossingen komt? De kwestie in het midden, betrokken mensen erbij, dan krijgt de moeder verschillende invalshoeken. Die heeft ze nodig om tot goede oplossingen te komen.”

Snel en effectief
De deelnemers hebben allemaal het idee dat zowel hun cliënten als hun organisaties verwachten dat zij met snelle en effectieve oplossingen komen. Pas daarna komt ruimte om te denken aan het sociale netwerk voor steun. Hen meteen betrekken vraagt een andere werkvolgorde. De gezinsbegeleider in de training wil het graag oefenen: “Op deze manier heb ik er nog nooit naar gekeken, maar dit is voor iedereen waardevol. Bovendien ligt het probleem zo niet alleen op mijn bordje.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.