"Het voelt als een keerpunt. We hebben zelfs gelachen."

“Met dit plan krijg ik een nieuwe kans”

“We hebben al vaak geprobeerd een plan te schrijven, samen met mijn vader, maar we kregen steeds ruzie. Nu lukte het wel,” vertelt een 28-jarige vrouw na haar Eigen Kracht-conferentie. Sinds 1 januari 2020 is de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) in werking. Net als in de Jeugdwet en Wmo staat hierin dat mensen recht hebben op het maken van een eigen plan van aanpak, in dit geval om verplichte zorg te voorkomen. Deze vrouw kreeg vanwege schizofrenie verplichte zorg en er was een zorgmachtiging voor haar afgegeven. Ze wilde hiervan af. Haar familie maakte zich zorgen. Iemand wees hen op het eigen plan van aanpak en dat wilden ze: een plan voor de toekomst.

Klein houden
“Zoals vaak merkte ik ook hier dat ze de kring klein wilden houden,” zegt de Eigen Kracht-coördinator. “Liever niet teveel mensen die zouden weten wat er speelt. De vrouw snapte dat ze steun en meedenkers nodig had, maar dacht dat niemand haar wilde helpen. Haar zus hielp om familie en vrienden te vragen, mensen die ze allebei wel vertrouwden. Tot de dag van de planbijeenkomst bleef de vrouw denken dat er niemand zou komen. Op het moment dat de bijeenkomst zou beginnen en acht mensen klaarzaten, was ze er dan ook niet. Haar zus is naar haar huis gegaan. Toen ze hoorde dat familie en vrienden op haar wachtten, ging ze pas mee.”

Zelfs gelachen
“De vrouw was erg gestrest in het eerste deel van de bijeenkomst,” vervolgt de Eigen Kracht-coördinator. “Ook bij de start van het besloten deel, waar de kring van persoonlijke betrokkenen met elkaar een plan maakt. Na het besloten deel vroegen ze mij er weer bij. Ze hadden een plan gemaakt, waarmee ze stap voor stap willen zorgen dat ze niet meer gedwongen opgenomen hoeft te worden. De vrouw presenteerde het plan zelf en zei: ‘Ik heb vandaag gezien dat anderen me willen helpen en dat ik een nieuwe kans krijg.’” Achteraf vertelt ze dat ze nog nooit zolang achter elkaar met haar beide ouders heeft gepraat. Dat lukte omdat er anderen bij waren. De sfeer was heel positief, zonder ruzie en dat zorgde ervoor dat ze tot rust kwam. De moeder: “Het voelt als een keerpunt. Er kwam zoveel goeds naar boven. Ze kon zichzelf zijn. We hebben zelfs gelachen. Onze dochter ziet het zitten en dat komt door de steun van de hele kring en het feit dat de kring actief blijft meekijken bij de uitvoering van het plan.

tekst: Hedda van Lieshout

 

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.