"Dan weet ik niet wat ik doe. Ik begrijp later dat ik heel vervelend ben geweest. Zo wil ik niet zijn."

Plan bij signalen van psychose

Zaterdag 17 september ’22 vierden we met onze Eigen Kracht-coördinatoren feest: 20 jaar Eigen Kracht Centrale en 22 jaar Eigen Kracht-conferenties. Met een prachtige, diverse groep mensen proosten we, zongen we, aten we en natuurlijk deelden we verhalen. Een onderzoeker had twintig jaar onderzoek bekeken. Een van de conclusies: de tevredenheidscijfers over Eigen Kracht-coördinatoren zijn al twintig jaar prachtig: constant rond de 8. We zijn enorm blij met en trots op onze coördinatoren! Omdat ze uitgaan van vertrouwen en doorvragen naar verbindingen, zonder zich met de inhoud bezig te houden. Zo ook in het verhaal van een alleenstaande moeder en haar eenjarige kind. 

Psychose
We waren gebeld door haar begeleider. De moeder vond het spannend, omdat niet iedereen wist wat er aan de hand was. “Ze had last van psychoses,” vertelt de Eigen Kracht-coördinator, “En ze zei dat ze zich tijdens een psychose erg vervelend gedroeg. Mensen wisten niet waar dat gedrag door kwam en zagen alleen dat gedrag. Ze vond het moeilijk om erover te praten. Bij mijn tweede afspraak had ze haar zus erbij gevraagd. Het lukte om een kring te maken, van familie, vriendinnen en twee buurvrouwen. Tijdens het eerste deel kwam een professional iets vertellen over psychoses. Daarna nam ze zelf het woord, zoals ze met haar zus had voorbereid.” 

Dak repareren
“Ze legde uit wat er gebeurt tijdens een psychose. Ze zei: ‘Dat overkomt  me. “Dan weet ik niet wat ik doe. Ik begrijp later dat ik heel vervelend ben geweest. Zo wil ik niet zijn. Ik deel dit nu, omdat ik me realiseer dat we het dak moeten repareren als de zon schijnt. Nu het goed gaat, moeten we een plan maken. Ik kan de psychoses niet voorkomen, maar we kunnen wel kijken hoe ermee om te gaan. Ik hoop vooral dat jullie er dan willen zijn voor mijn dochter.’ Ze vertelde daarna wat de signalen van een psychose zijn en vroeg mensen dan aan de bel te trekken. ‘Keer je alsjeblieft niet van me af, maar help dan mijn kind.’ Ze maakten een uitgewerkt plan hoe de buurvrouwen en vriendin meteen in actie kunnen komen bij signalen. En iedere dag zal er contact zijn met iemand van de familie. De hele kring zei: ‘We zullen er voor je zijn. Goed dat we elkaar op deze manier ontmoeten’. Ze maakten een appgroep. Door het delen van informatie konden ze steun bieden.” 

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.