"Jullie zijn allemaal een grens overgegaan om hier te komen. Wat geweldig dat jullie dit doen."

Plan dankzij veranderde vraag

Als een aanvraag voor een Eigen Kracht-conferentie binnenkomt, wordt meestal al een vraag benoemd waar een plan voor nodig is. Tijdens de voorbereiding verandert die vraag vaak. Bijvoorbeeld doordat mensen die worden uitgenodigd ook andere onderwerpen van belang vinden. Dit leidt meestal tot mooie gesprekken tussen mensen en soms tot herstel van verbindingen. “Een betrokken hulpverlener stelde een conferentie voor om het contact tussen een vader en een meisje van 4 jaar te herstellen,” vertelt een Eigen Kracht-coördinator. “Er was al anderhalf jaar geen contact geweest.”

Dakloos
Bij de eerste afspraak was meteen al een hele groep mensen aanwezig. De moeder met beide opa’s en enkele tantes van het meisje. De coördinator: “Zij vertelden dat ze twijfelden over herstel van het contact en wilden vooral dat het goed zou gaan met het meisje. De vader was verslaafd en op dat moment dakloos. De familieleden vonden het te vroeg voor omgang, maar hadden wel een plan nodig.” De kring van mensen werd groter gemaakt met oma’s, twee nichten, drie vrienden en een buurvrouw. Gesteund door vrienden vond moeder het toch belangrijk dat de vader erbij zou zijn en ze zocht hem op.

Twijfel
“Ik mocht ook met de vader spreken,” vertelt de Eigen Kracht-coördinator. “Hij wilde wel komen, maar zag er wel tegenop. Hij had zijn ouders lang niet gezien. Voor hem was de vraag ‘hoe zorgen we dat het goed gaat met het meisje’ een goede vraag waarover hij wilde meedenken. Toen hij zou komen, wilde een van de opa’s niet meer. De kring wees deze opa op de vraag voor de conferentie en gaf aan dat ze hem nodig hadden als meedenker. Uiteindelijk kwam iedereen. De vader had een goede vriend mee als steun.”

Voor haar
De hulpverlener benoemde in het eerste deel van de conferentie goed de emoties van de aanwezigen. De coördinator: “Ze zei ‘jullie zijn allemaal een grens overgegaan om hier te komen. Wat geweldig dat jullie dit doen voor jullie dochter en kleindochter.’ Dit hielp enorm. Iedereen voelde het belang voor het kleine meisje. Door aanwezig te zijn, werd duidelijk dat ze er wilden zijn voor haar. De hulpverlener was oprecht blij met de kring en zei dat hij graag met hen wilde samenwerken. Het plan gaf niet alleen antwoord op de vraag ‘hoe zorgen we dat het goed gaat’, maar ging ook over de oorspronkelijke vraag: herstel van contact tussen vader en dochter en tussen vader en familie.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.