“De ouders wilden geen hulp, omdat ze dachten dat hulpverleners de kinderen uit huis halen en alles overnemen."

Podcast jeugdhulp over familiegroepsplan

Onlangs nodigde Mascha Struijk mij uit voor haar podcast ‘Professional vanuit je hart’. We hadden een boeiend gesprek over onder andere het groter maken van de kring. Ik luister regelmatig naar de inspirerende podcasts van Mascha. Eén van haar podcasts ging over Johnny, die in zijn leven te maken krijgt met veel hulpverleners en Mascha vertelt dit in die podcast stap voor stap. Bij iedere stap dacht ik: “Waarom vraagt deze hulpverlener niet naar de mensen die belangrijk zijn voor Johnny?” Daar praatten Mascha en ik nu over door. En ik dacht daarbij aan een andere jongen, die ook te maken had met veel hulpverleners.

Geen hulp
Deze jongen was zeven toen één van de vele hulpverleners, van het buurtteam, wel het gesprek aanging over zijn brede netwerk. Er waren al een paar jaar zorgen over hem en zijn drie zussen. De medewerker van het buurtteam zei: “Ik krijg nauwelijks contact met de ouders, ook omdat ze de taal niet goed spreken.” Wij hebben een Eigen Kracht-coördinator gezocht die Twi spreekt, de taal van deze Ghanese familie. De Eigen Kracht-coördinator: “De ouders wilden geen hulp, omdat ze dachten dat hulpverleners de kinderen uit huis halen en alles overnemen. Ik heb hen uitgelegd dat dit niet aan de orde was en dat ze zelf een plan mochten maken en dat de hulpverleners zouden steunen. Het bleek dat er al veel hulpverleners waren geweest, maar dat niemand echt verder kwam, omdat ze nooit hulp wilden accepteren.”

Enthousiast buurtteam
“Er was veel aan de hand, ook in de bredere familie,” vervolgt de coördinator. “Maar iedereen wilde komen, vooral voor de kinderen. De planbijeenkomst startte met een gebed. Daarna hebben de professionals hun zorgen gedeeld en verteld wat zij konden bieden. Vervolgens hebben wij de ruimte verlaten en hebben zij een plan gemaakt. Ze riepen ons terug toen het plan klaar was. Ik loop het dan door om te kijken of het nog concreter gemaakt kan worden. Ik ga niet in op de inhoud, want dat is niet mijn rol. Ik weet nog dat ik dacht: ‘De familie pakt wel dingen op, maar het zijn wel veel vragen aan de professionals.’ Maar de medewerker van het buurtteam reageerde heel enthousiast. Ze zei: ‘Wat fijn, de hulpvragen zijn duidelijk geworden. Eerst vroegen ze niets en accepteerden geen hulp. Nu weet ik wat ze willen, er is een plan. Hiermee kan ik eindelijk aan de slag, samen met de kring.’”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.