"De ouders vonden het eerst lastig om hun kring groter te maken, maar toen het eerste familielid aangaf graag mee te willen denken, waren ze de schroom voorbij."

Rondje wereld: Japan

Hikikomori betekent ‘sociale terugtrekking’. Wikipedia benoemt dit als een Japans fenomeen waarbij een persoon, meestal een jongere, zich sociaal volledig terugtrekt. Mijn collega sprak een groep mensen in Japan over Eigen Kracht-conferenties en vroeg of ze situaties konden bedenken waarin samen een plan maken meerwaarde zou kunnen hebben: “Het duurde even voordat iemand iets zei en toen kwamen er eerst heel algemene voorbeelden. Ineens nam een man het woord: ‘Ik heb grote zorgen over mijn kinderen. Ze zijn 12 en 14 jaar en gaan al heel lang niet meer naar school. Ze hebben ook geen contact met anderen en zien eigenlijk alleen mijn vrouw en mijzelf. Het zou goed zijn om voor hen een plan te maken.’”

Open vraag
“We spraken met de groep over de vraag die centraal zou kunnen staan bij een bijeenkomst voor deze kinderen: Waarvoor moet een plan worden gemaakt? Als eerste werd genoemd: ‘hoe kunnen we zorgen dat de kinderen weer naar school gaan?’ Anderen vonden dat ook een goede vraag. Het is een open vraag, het is een vraag waarover je een plan kunt maken en er zijn allerlei oplossingen mogelijk. Maar de vader zei heel resoluut: ‘Nee, dat is niet de vraag. Daarin zit al een oplossing, namelijk dat de kinderen weer naar school moeten en dat is niet de kern. Voor ons is de vraag: ‘Hoe kunnen we de kinderen interesseren in het leven, in dingen doen, in actief worden?’”

Motiveren 
“Ze zijn nog diezelfde avond, na de bijeenkomst, gestart met het organiseren van een bijeenkomst rond deze vraag. Ze dachten na over mensen die mee konden denken, familie en specialisten die meer konden vertellen over hikikomori en over het motiveren van kinderen. De ouders vonden het eerst lastig om hun kring groter te maken, maar toen het eerste familielid aangaf graag mee te willen denken, waren ze de schroom voorbij. Mensen wilden meedenken omdat ze zich uitgenodigd voelden door de vraag. Deze vraag paste bij dit gezin. Wij leerden daar weer van hoe belangrijk het is om de vraag te laten stellen door de mensen om wie het gaat. Zij weten wat voor hen belangrijk is en waar ze een plan voor nodig hebben. En zij weten ook wie over die vraag kunnen meedenken.

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.