"Ik wilde eigenlijk niets meer met hen te maken hebben, maar misschien moet dat toch wel."

Sleutelrol voor opa

“We kregen een vraag voor een jongen van 16 jaar, maar uiteindelijk ging het over het hele gezin”, vertelt een Eigen Kracht-coördinator. De jongen woonde in een jeugdinstelling, maar daar moest hij weg. Zijn begeleider stelde een Eigen Kracht-conferentie voor om te kijken waar hij heen zou kunnen. De ouders vonden het een goed idee en de jongen wilde het wel proberen, dus de Eigen Kracht-coördinator ging langs: “Toen ik bij de jongen kwam, wilde hij niets. Hij wist dat hij daar niet kon blijven, maar had geen idee wat dan. Eigenlijk wilde hij wel naar huis, maar hij wist niet hoe dat kon. Ik moest maar eerst met zijn ouders praten.”

Geen aanknopingspunten
“Toen ik bij de ouders kwam, bleek er veel aan de hand te zijn. De ouders hadden vaak ruzie en er dreigde een uithuisplaatsing van de twee zusjes van de jongen vanwege mogelijk huiselijk geweld. De ouders wilden graag meewerken aan een plan, maar ze konden niemand bedenken die mee zou kunnen denken. Ze gingen er over nadenken. Ook na dit gesprek ging ik weg zonder aanknopingspunten om verder te gaan. Twee dagen later kreeg ik een appje van de jongen: ‘Misschien kun je mijn opa en oma vragen.’ Ik belde hem en hij vertelde dat ze ruzie met elkaar hadden, maar dat hij vroeger heel vaak bij zijn opa was en dat zijn opa had gezegd dat hij altijd mocht langskomen. ‘Ik wilde eigenlijk niets meer met hen te maken hebben, maar misschien moet dat toch wel’, zei de jongen.”

Regels
“Ik belde en de opa zei meteen: ‘Het is een goede jongen. Er is daar thuis veel gebeurd en hij is op het verkeerde pad gekomen. Maar het blijft onze oudste kleinzoon, natuurlijk komen we.’ De oma belde haar dochters en die namen contact op met de ouders. De vader had twee neven gevraagd. Deze kring maakte een plan voor de jongen, de meisjes en de ouders. De jongen mocht bij opa en oma wonen, ‘maar wel met mijn regels’, zei opa erbij. Hij benoemde de regels en de jongen ging akkoord. De meisjes zouden thuis blijven wonen, maar de twee tantes gingen veel steun bieden aan de moeder. De ouders zochten samen hulp voor hun problemen en een neef ging de vader helpen. Opa speelde een sleutelrol in de hele bijeenkomst. Hij was blij weer betrokken te zijn. En dat waren de jeugdbeschermers ook die het plan goedkeurden.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.