“Er gebeurde zoveel in het gezin dat we bang waren dat het uit de hand zou lopen. Daarom hebben we haar in een gesloten inrichting geplaatst."

Wachtlijsten

“We wisten echt niet wat we konden doen voor haar totdat haar begeleidster zei: ‘We moeten de kring groter maken.’” Dit vertelt de jeugdbeschermer van een meisje (17). Ze woont bij haar ouders, maar kon daar vanwege onveiligheid niet blijven. Haar ouders maken veel ruzie en haar vader heeft een verslaving. Het meisje liep steeds weg en werd aangehouden voor diefstal. De jeugdbeschermer: “Er gebeurde zoveel in het gezin dat we bang waren dat het uit de hand zou lopen. Daarom hebben we haar in een gesloten inrichting geplaatst. We wisten dat dit niet de beste plek was, maar hadden op dat moment geen andere mogelijkheid.”

Positief
“Ze had hulp nodig, maar er waren overal wachtlijsten. Dit is een crisisplek. Omdat ze bijna 18 wordt, zijn de mogelijkheden nog beperkter. Ik wist dat ze heel tevreden was over een begeleidster, dus die belde ik. Zij ging bij het meisje langs en daarna belde ze: ‘We gaan een Eigen Kracht-conferentie houden!’ Haar ouders en oma waren blij dat er iets positiefs gebeurde. Het meisje noemde ook twee tantes, maar die zeiden: ‘Laat ons erbuiten, er is te veel gebeurd, wij hebben ons best gedaan.’ Een buurvrouw, oom, tante en nicht van de andere familie wilden wel meedenken, maar zeiden: ‘We weten nog niet wat we kunnen bijdragen.’”

Toekomst
Op de bijeenkomst vertelde de jeugdbeschermer over de situatie. Ze zei dat het meisje graag naar een begeleidwonenproject wilde, maar dat er wachtlijsten zijn: “Op dit moment zijn er geen mogelijkheden. Ze wil graag op school blijven, maar vanuit de crisisplek kan dat niet.” De begeleidster vertelde dat ze haar blijft helpen, maar geen woonruimte kan bieden. Het meisje benadrukte dat ze echt wil werken aan haar toekomst. Nadat ze dat heeft gezegd, gaan de aanwezigen meedenken. Er komt een plan: het meisje mag voorlopig bij haar oom en tante wonen, daardoor kan ze op school blijven. Ze blijft op de wachtlijst voor begeleid wonen, maar als het goed gaat bij haar oom en tante, mag ze daar blijven. Haar nicht van 19 gaat helpen met school en neemt haar mee naar fitness. Elke zondag gaat ze naar haar oma. De ouders maken ook afspraken voor verandering, met steun van familie. De jeugdbeschermer: “Haar kring biedt wat wij niet kunnen bieden en daardoor kan de zorg gerichter hulp geven. Zij heeft haar kring én ons nodig.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.