“Ik wil absoluut geen familie bij mijn bijeenkomst.”

Zelf bepalen?

“Ik dacht altijd dat bij een Eigen Kracht-conferentie iedereen erbij moest zijn en familie zich met alles ging bemoeien,” zei een deelnemer in een bijeenkomst over de Wet verplichte ggz. Ik vertelde daar over ervaringen met het maken van een eigen plan van aanpak door mensen met psychische problemen. Hij vervolgde: “Ik begrijp nu dat het gaat om zelf bepalen wat belangrijk is, voor jou. Ook in de mensen die erbij mogen zijn. Dat is echt anders dan ik dacht.” Deze opmerking deed me denken aan een situatie waarin een man die last had van psychoses via zijn psychiater bij ons kwam. Het eerste wat hij zei: “Ik wil absoluut geen familie bij mijn bijeenkomst.”

Ontworsteld
Deze man had zich naar eigen zeggen ontworsteld aan zijn familie en “was klaar met de bemoeizucht en bezorgdheid van zijn ouders en zussen”. Hij wist twee dingen: hij had een plan nodig om te voorkomen dat hij opgenomen zou worden als het misging en familie moest zich daarbuiten houden. De Eigen Kracht-coördinator begon bij de buren die hij wel noemde. Dit echtpaar ving hem weleens op en hij vertrouwde hen. De coördinator ging samen met de man naar hen toe. Zij noemden nog wat vrienden die ze via hem hadden leren kennen. Zo werd de kring wat groter. Uiteindelijk waren er vijf mensen om mee te denken.

Tussenpersoon
Met elkaar maakten ze een plan waarin stond wat voor de man belangrijk was, op momenten dat het niet goed ging, maar ook in het dagelijks leven. Tijdens de planbijeenkomst zeiden de buren: “We hebben ook wel eens contact met je zus en zij maakt zich echt zorgen.” Afgesproken werd dat er een tweede bijeenkomst kwam, met een deel van de familie, de buren en een goede vriend. Niet om een plan te maken, want dat plan voelde klaar voor de man. Wel om te vertellen over het plan en hen te laten weten dat hij het goed redde zonder hen en dat ze geen zorgen hoefden te hebben. In deze ontmoeting werd afgesproken dat de buurvrouw een soort tussenpersoon zou zijn en op verzoek van de man de familie op de hoogte zou houden en andersom. Dit gaf iedereen rust. En de man bleef zelf bepalen hoe hij het wilde.

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.