“Als je op een behandelgroep komt, wil je mensen er niet bij betrekken, maar op een Eigen Kracht-conferentie zie je dat mensen om je geven.”

“Je ziet dat mensen om je geven.”

In Zuid-Holland loopt een kwalitatief onderzoek naar Eigen Kracht-conferenties bij suïcidale adolescenten. De onderzoekers hebben een artikel gepubliceerd in het Tijdschrift voor Psychiatrie over een van de onderzochte situaties. Het is een indrukwekkend verhaal, waarin de kracht van de jongere en zijn kring duidelijk wordt. Bij suïcidaliteit zijn een steunend netwerk en gevoel van verbondenheid helpend. Maar het netwerk weet vaak niet wat gaande is of kijkt aan de zijlijn toe en weet niet wat ze kunnen betekenen. Dit verhaal van de onderzoekers laat zien hoe het netwerk een rol kan spelen.

Doorbreken van eenzaamheid
Een jongen van 17 jaar was opgenomen nadat hij had geprobeerd zelfmoord te plegen. Dit was al de negende keer. Hij voelde zich eenzaam en had vaak ruzie met zijn ouders, die gescheiden waren. In periodes dat het slecht ging, was hij moeilijk te activeren. Hij trok zich terug, ging niet meer naar school, niet naar de therapie en deed niets met vrienden. Behandelaars probeerden uiteraard om dit te doorbreken, maar dat lukte maar deels. In het artikel van de onderzoekers wordt benoemd dat dit ook komt doordat hulpverlening zich op afstand voltrekt, vanuit een rol waarin het moeilijk is om naasten actief te betrekken. Daarom werd gedacht aan een Eigen Kracht-conferentie.

Van passief naar actief
De jongen reageerde eerst afwijzend. Hij schaamde zich en wilde niet met een grote groep over zijn problemen praten. Toen hij merkte dat een aantal mensen positief reageerde, werd hij actiever. Al tijdens de voorbereiding veranderde zijn gedrag van een passieve naar een actievere houding en dit zette zich voort. Uiteindelijk kwamen er 32 mensen, waar onder veel vrienden, naar de Eigen Kracht-conferentie. De systeemtherapeut gaf informatie over zijn situatie. Door deze informatie snapte het netwerk de problematiek beter en kregen ze een beeld van wat ze voor hem konden betekenen en hoe ze met de suïcidaliteit konden omgaan.

Minder suïcidaal
“Het grootste voordeel is dat mensen nu begrip hebben,” zegt de jongen. “Als je op een behandelgroep komt, wil je mensen er niet bij betrekken, maar op een Eigen Kracht-conferentie zie je dat mensen om je geven en dan is de stap veel makkelijker om te maken.” Betrokken behandelaars, netwerk en de jongen benoemden drie thema’s waardoor verandering kwam: zich minder tot last voelen/doorbreken van isolement, activering en duurzame resultaten. De jongen is daardoor minder suïcidaal geworden en profiteert meer van de therapie.

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.