Zusjes bij elkaar

De vrijdagverhalen laten elke week zien hoe belangrijk familie, vrienden en buren zijn. Er komt in de hulpverlening gelukkig steeds meer aandacht voor de kringen rond mensen. Toch worden in de praktijk de persoonlijk betrokkenen vaak nog vergeten. Zo tweette de Amsterdamse advocaat Korver deze week dat hij bezig was met een zitting uithuisplaatsing waar broer en zus gescheiden zijn. Met de vraag: “Leert de overheid dan nooit?” De familie had niet de kans gehad om een familiegroepsplan te maken, terwijl dat in de wet staat. Om bij de formatie van een nieuw kabinet aandacht te vragen voor de informele netwerken van kinderen, heeft een flink aantal pleitbezorgers, waaronder wij, in een brief aan informateur Hamer het belang van de kring voor kinderen benadrukt.

Contacten verwaterd 
In de brief staat ook een voorbeeld van de Eigen Kracht-conferentie van de zusjes Suus en Isa van 6 en 8 jaar. Deze familie kreeg wel de kans om een familiegroepsplan te maken op het moment dat de meisjes uithuisgeplaatst dreigden te worden. De ouders waren gescheiden, de moeder had grote financiële problemen en de betrokken jeugdbeschermer had zorgen over een vriend van haar die vaak in huis was. Buren lieten weten dat hij vaak schreeuwde en dat ze de meisjes hoorden huilen. De jeugdbeschermer vroeg een Eigen Kracht-conferentie aan en de Eigen kracht-coördinator merkte al snel dat de familie ook zorgen had, zowel over de vriend als over de financiële situatie. Een zus vertelt: “We wisten eerst niet wat we moesten doen. Toen we hoorden dat Suus en Isa mogelijk uithuisgeplaatst zouden worden, zijn we iedereen gaan verzamelen: ooms, tantes, neven, nichten en wat vriendinnen. Na de scheiding waren de contacten verwaterd, maar we houden nog steeds van mijn zus en de meiden.”

Nooit vergeten 
Binnen tien dagen was er een bijeenkomst. De jeugdbeschermer vertelde waar het plan aan moest voldoen: “De meisjes kunnen nu niet thuis wonen, maar hebben rust nodig en een veilige plek.” In het familiegroepsplan staat dat de meisjes tijdelijk bij een oom en tante gaan wonen. Hun moeder kan daar altijd langskomen en in het weekend kan zij daar ook slapen. De familie biedt veel steun aan de moeder, die aangeeft te willen breken met haar vriend. Ook komt er financiële steun op korte termijn en iemand die dit in orde maakt op langere termijn. De meisjes verwoorden het beste waarom we de kring om een gezin nooit mogen vergeten: “Je hebt de liefde nodig.”

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.