Werkwijze i.v.m. het coronavirus

Zwolle – 17 maart 2020

Ook de komende weken kunnen net als altijd Eigen Kracht-conferenties worden aangevraagd. Er zijn vast personen of gezinnen die juist nu een plan nodig hebben en voor wie verbinding met het netwerk van groot belang is. In dit bericht lichten we toe hoe we daar mee omgaan in deze tijd van sociale onthouding. 

De landelijke maatregelen in verband met het coronavirus treffen iedereen in het land en dus ook de medewerkers en het werk van de Eigen Kracht Centrale. Het persoonlijk in gesprek gaan met mensen over wat nodig is om een familiegroepsplan te maken en het samenbrengen van kringen om zo’n plan te maken, zijn op dit moment niet uit te voeren.

Het team van de Eigen Kracht Centrale heeft met elkaar afspraken gemaakt over hoe we de komende weken toch families kunnen helpen om tot oplossingen te komen, binnen de maatregelen die er nu zijn. Het blijft voor families belangrijk om plannen te maken, dus hebben we gezocht hoe we nog steeds iets voor hen kunnen betekenen.

De nadruk ligt daarbij op het activeren en ondersteunen van families om met elkaar in gesprek te gaan over wat er nu nodig is. Plannen voor de korte termijn om de tijd te overbruggen tot een planbijeenkomst met alle betrokkenen wel mogelijk is. We weten uit ervaring en onderzoek dat een deel van de families al met elkaar tot een plan komt als het netwerk geactiveerd wordt. Het activeren van gezinnen, families en bekenden doen we in deze uitzonderlijke periode via de telefoon of internet.

Wat betekent dit alles precies:

  1. Aanvragen voor Eigen Kracht-conferenties kunnen gewoon worden gedaan.
  2. Voorbereiding en activering t.b.v. een familiegroepsplanbijeenkomst gaan telefonisch, via Skype/Facetime of andere digitale middelen.
  3. Er worden voorlopig geen planbijeenkomsten gefaciliteerd.
  4. In situaties die snel om een oplossing vragen, faciliteren we op maat een digitale planbijeenkomst waar een noodplan gemaakt kan worden zodat het gezin de tijd tot een echte bijeenkomst kan overbruggen. 

Ad 1. Gemiddeld duurt een Eigen Kracht-conferentie van voorbereiding tot en met planbijeenkomst vier tot zes weken. We starten dus gewoon op, maar richten ons in eerste instantie op activering van het netwerk en plannen nog geen bijeenkomst.

Ad 2. Het activeren van het netwerk heeft prioriteit. Dit contact verloopt telefonisch of online en is meer dan anders gericht op het coachen van familie en bekenden in wat nu nodig is. We bezoeken geen mensen persoonlijk. 

Ad 3. Bijeenkomsten die al zijn gepland, worden uitgesteld. Het plannen van nieuwe data is voorlopig niet aan de orde. 

Ad 4. Een digitale bijeenkomst heeft niet de voorkeur, de kracht van een Eigen Kracht-conferentie is juist de persoonlijke ontmoeting en gedeelde ervaring. In ernstige situaties kan het echter nodig zijn dat er snel een (tijdelijke) oplossing komt. Als dat aan de hand is, faciliteren we dat op maat.

Op deze manier willen we binnen wat mogelijk is, blijven doen wat nodig is.

Heeft u vragen? Over deze aanpassingen of over de mogelijkheden van een familiegroepsplan in deze periode?

Voor vragen of direct een Eigen Kracht-conferentie aanvragen: 085 – 049 85 64.