Toen hij terugkwam zag hij dat de banden waren opengesneden, het zadel eraf was en het frame was beschadigd.

250 verhalen over samenkracht

Vijf jaar geleden begon ik met het delen van vrijdagverhalen. Dit is verhaal 250! Een mooi moment om alle families, beroepskrachten, Eigen Kracht-coördinatoren en collega’s die hun verhalen met mij hebben gedeeld te bedanken. Het is bijzonder om de verhalen van zoveel mensen te mogen verspreiden. Mijn dankbaarheid gaat ook uit naar Gerard van Ee van Beyond Social Services in Singapore. Hij deelt al vele jaren verhalen over zijn werk. Rob van Pagée, oprichter van de Eigen Kracht Centrale, gaf trainingen in Singapore en wees me op de verhalen. Zo zijn wij gestart en inmiddels delen vele collega’s in Europa hun ‘friday stories’. In deze vakantieweken deel ik verhalen uit andere landen. Startend in Singapore.

Incident met nieuwe fiets
Twee moeders werkten samen in een vrijwilligersproject, maar praatten na een incident niet meer met elkaar. De 8-jarige zoon van de één had op een middag de fiets van de dochter van de ander gepakt. Hij speelde buiten met z’n broertje en die wilde op zijn step een rondje rijden. Het leek hem leuk om mee te gaan op een fiets, maar die had hij niet mee. Hij koos een prachtige nieuwe fiets van een vriendinnetje, waarvan hij de code van het cijferslot wist. Na een paar rondjes moest hij naar huis. Hij liet de fiets achter zonder slot. Toen hij terugkwam zag hij dat de banden waren opengesneden, het zadel eraf was en het frame was beschadigd. Het meisje was erg verdrietig, haar vader deed aangifte. Camerabeelden lieten zien wie het gedaan had en de politie nam de zaak in behandeling.

Herstel
Ondertussen werd een herstelconferentie gehouden met de jongen, het meisje, hun families en andere betrokkenen. Iedereen kwam en ze begonnen met een rondje om te zeggen waarom ze er waren. Toen hielden ze een ronde waarin ze positieve dingen van de jongen benoemden. Hiermee wilden ze onderstrepen dat hij ‘meer is dan een fietsendief’, ondanks zijn fout. Toen kreeg het meisje het woord. Ze vertelde hoe verdrietig ze was over de fiets. De jongen zei meteen ‘sorry’ tegen haar en de ouders. De ouders vertelden hoe teleurgesteld ze waren in hun zoon en hoe het hun speet. Toen zei de vader van het meisje dat hij spijt had van de aangifte: “We hadden dit gewoon met elkaar moeten oplossen. We moeten zorgen voor elkaar en ik wil dat het goed gaat met al onze kinderen.” De moeder van het meisje zei: “Ik wil dat het hierna klaar is en het weer gewoon wordt.” Toen iedereen nog wat dronk, gingen de kinderen samen spelen. Aan het eind was er een warm afscheid.

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.