"Ik heb niemand. Alleen twee vriendinnen en mijn vriend."

Aannames

Vorige week nam één van onze Eigen Kracht-coördinatoren afscheid met een feestelijke avond met de collega’s uit de regio. Ze deden een ronde waarin ieder een verhaal deelde waaraan hij of zij speciale herinneringen had. “Ik weet nog goed hoe ik me tijdens een van de Eigen Kracht-conferenties bewust werd van aannames die ik heb,” vertelde de coördinator die afscheid nam. “Daar heb ik veel van geleerd.” Die conferentie ging over een plan voor een 17-jarig meisje dat bevallen was van een zoontje en in een instelling verbleef.

Adresboekje
“Het meisje woonde eerst bij haar opa en oma. Dat was omdat haar moeder vanwege een verslaving niet voor haar kon zorgen en haar vader was weggegaan toen ze nog heel klein was. Het meisje kreeg contacten waar haar opa en oma niet blij mee waren en ze bleef steeds vaker weg van huis. Toen raakte ze zwanger en kreeg ruzie met haar grootouders. Ze kon daar niet blijven en kwam terecht in een instelling. Ik ging als Eigen Kracht-coördinator op bezoek en ze vertelde: ‘Ik heb niemand. Alleen twee vriendinnen en mijn vriend.’ Toen ik vroeg naar contacten van vroeger, haalde ze uit haar tasje een klein adresboekje. Daar stonden telefoonnummers in van drie tantes, zussen van haar moeder. Ik belde de tantes en die wisten niet van het bestaan van dit nichtje. Ze waren verrast en vonden het goed als ik langs kwam.”

Chique
“Ik reed naar het adres dat ze hadden opgegeven, waar ze alle drie zouden zijn. Toen ik aankwam dacht ik dat ik een fout had gemaakt. Het was een heel chique buurt, met enorme huizen. Ik merkte dat ik een bepaald idee had over de familie en daar paste dit niet bij. Ik belde aan en werd zeer hartelijk ontvangen. De tantes hadden niets geweten van wat er speelde. Ze waren blij en zeiden: “Natuurlijk willen we helpen.” Het contact werd gelegd en de tantes kwamen naar de planbijeenkomst, net als de vriendinnen, de vriend en zijn ouders. Er werd een plan gemaakt over een woonplek en een school met oppas voor de baby. Moeder en kind kunnen iedere vakantie bij de tantes logeren en ze gaat sporten en uit met de vriendinnen. Dan past een tante op. Zo bleek dus weer hoe anders iets kan zijn dan hoe we in eerste instantie denken.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.