"Voor de mensen was het belangrijk om echt te horen wat er speelt. Omdat je aan mijn vrouw niets ziet van de ziekte, was er ook onbegrip."

Acht jaar plan in uitvoering

Na een Eigen Kracht-conferentie gaan mensen zelf verder met hun plan. De taak van de Eigen Kracht-coördinator zit erop. Er is nog contact na ongeveer een maand over hoe het gaat met het plan en onafhankelijke onderzoekers bellen na langere tijd voor onderzoek naar effecten. Vanwege onze rol is het passend dat wij ons terugtrekken, al kan een regiomanager altijd nog gebeld worden als er vragen zijn. Bijzonder is het dan ook dat deze week een man belde die acht jaar geleden een Eigen Kracht-conferentie meemaakte. “We hebben er nog steeds baat bij,” vertelt hij. “In de periode voor de conferentie waren we aan het overleven. Mijn vrouw heeft ME/cvs (myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom) en we hadden op dat moment twee kleine kinderen. Ik was aan het werken en zorgen. Er was nooit tijd voor rust of iets leuks.”

Ons verhaal
“Een vriendin vertelde toen over Eigen Kracht-conferenties en daardoor konden we met een groep van familie en vrienden een plan maken. Onze vraag ging vooral over praktische hulp als koken, de was vouwen, een logeerplek voor de kinderen. We hadden wel hulp van mensen om ons heen, maar spraken alles één-op-één af. Het verschil dat de Eigen Kracht-conferentie maakte, was dat we nu in één keer ons verhaal konden doen voor de hele groep en onze vraag konden stellen. We moesten ons er echt toe zetten, om het hele verhaal te delen en om hulp te vragen. Hulp geven is makkelijker dan hulp vragen. Voor de mensen was het belangrijk om echt te horen wat er speelt. Omdat je aan mijn vrouw niets ziet van de ziekte, was er ook onbegrip. Nu konden we het uitleggen.”

Verschuivingen
“Voor ons hielp het om de vraag concreet te maken: wat willen we nou echt? Veel mensen bieden van alles aan en vaak past dat net niet, maar dat is moeilijk om te zeggen. Door in een keer óns verhaal en ónze vraag te delen, had iedereen dezelfde informatie. Het leidde tot een plan en we kozen één coördinator uit de groep. Acht jaar later hebben we nog steeds een jaarrooster, met een groepje mensen per onderdeel en een vangnet voor acute hulp. In de loop van de jaren hebben er wel verschuivingen plaatsgevonden, maar de grootte van de groep is stabiel. We hebben met elkaar een goede balans gevonden.

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.