Achteroverleunen

“Het was heel spannend om een grotere kring bij elkaar te hebben,” zei een wijkverpleegkundige bij een intervisiebijeenkomst. Het afgelopen jaar zijn medewerkers in de ouderenzorg getraind en ondersteund bij het doorvragen op het netwerk van hun cliënten. De meeste ouderen hebben namelijk naast goede thuishulp en goede zorg, ook mensen in hun omgeving nodig. De wijkverpleegkundigen en EVV-ers (Eerst Verantwoordelijke Verzorgende) brengen het nu in praktijk en in intervisiebijeenkomsten wisselen ze uit wat er goed gaat en waar ze tegenaan lopen. “Het is mooi als mensen naast onze zorg ook meer contacten hebben,” vertelt een wijkverpleegkundige. “Ik merk dat ze meer mensen hebben dan ze denken, nu ik leer om door te vragen.”

Kleindochter
“Voor een mevrouw was een plan nodig. Haar familie wilde eigenlijk dat ze opgenomen zou worden in een verpleeghuis, maar zij wilde dat niet en ook niet iedereen in de familie was het ermee eens. Samen met een collega heb ik een bijeenkomst georganiseerd met mensen die voor haar belangrijk zijn. Ik vond het moeilijk, want haar kinderen gingen in discussie. Ik heb dan de neiging om het te gaan regelen. In mijn hoofd hoorde ik steeds het advies uit de training: ‘achteroverleunen’ en ‘het is hún plan’. Het was gelukt om ook kleinkinderen erbij te krijgen en een kleindochter deed geweldig werk. Zij sprak haar ouders, ooms en tantes aan en zorgde dat ze steeds weer terugkwamen bij waar het over ging: een goed plan voor haar oma.”

Regie pakken 
“Ik merkte dat die grotere kring echt hielp, met twee kinderen alleen waren we er nooit uitgekomen. Ik merkte ook hoe moeilijk het was om niet zelf met oplossingen te komen en alles te gaan regelen. Als de kring er niet was geweest, was ik veel meer gaan doen. Nu kon ik wel vertellen wat wij kunnen bieden. Dat is echt belangrijk voor de familie, maar ze gingen veel zelf regelen. Ze kwamen niet overal uit en moeten nog een keer bij elkaar komen, maar dat kunnen ze zelf. Hoewel ik het lastig vond om vooral vragen te stellen en niet zelf de regie te pakken, zag ik wel dat het goed werkte om meer los te laten. Ik ga dit zeker vaker proberen.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.