“Zijn zussen hebben met hem gepraat over het belang voor zijn kinderen. Ze zeiden ook dat ze er voor hem zouden zijn."

Afhaken voor de planbijeenkomst

Alles was geregeld: de Eigen Kracht-conferentie stond gepland voor de volgende dag, iedereen was voorbereid en er was voldoende steun. Dat het zover was gekomen was bijzonder: de gescheiden ouders hadden elkaar al twee jaar niet gezien en gesproken. De scheiding was een nare strijd geweest. De twee dochters woonden bij hun moeder en gingen een keer per maand naar hun vader. De zus van de moeder bracht en haalde de meisjes, waardoor er geen contact was tussen de ouders. Sinds een aantal maanden ging het niet goed met de moeder, ze had last van depressie en kon de opvoeding niet goed aan. De vader was bezorgd en gaf aan voor de kinderen te willen zorgen.

Zussen
Dat vond de familie geen goed idee en daarom wilden ze met elkaar nadenken over wat er wel zou kunnen. Aanvankelijk wilde de vader dit niet. Hij wilde het voorleggen aan professionals en de familie er buiten houden. De Eigen Kracht-coördinator: “Zijn zussen hebben met hem gepraat over het belang voor zijn kinderen. Ze zeiden ook dat ze er voor hem zouden zijn. Dat zorgde ervoor dat hij toch mee wilde doen. Hij heeft goed nagedacht over wat hij nodig had en wat hij wilde zeggen. Zijn nieuwe partner wilde hij erbij. Ook de moeder heeft goed nagedacht in de voorbereiding. De kinderen zijn goed voorbereid en hadden mensen die hen zouden steunen. En toen belde de vader op de avond voor de planbijeenkomst en zei: “Ik kom toch niet.”

Niet overtuigen
“Ik moest mijn best doen om hem niet te overtuigen, dat is niet aan mij. Ik heb alleen gevraagd: ‘Wat zou dat betekenen voor de bijeenkomst?’ De kinderen hadden gezegd dat het voor hen belangrijk was dat hun vader er zou zijn. Ik heb hem gevraagd of hij iemand kon bellen om het te bespreken. Dat zou hij doen. De volgende ochtend belde hij terug. Hij had na ons telefoontje zijn zus gebeld en allebei zijn zussen waren langsgekomen. Hun boodschap: een plan maken zonder jou kan niet. Voor de kinderen besloot hij toch te gaan. Het was een bijzondere bijeenkomst, waar ze een plan maakten. De kinderen gaan voortaan elk weekend naar hun vader en er komt veel steun voor hun moeder. Ik zag opnieuw dat de kring het met elkaar oplost, als anderen het niet overnemen.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.