"Hij liet de vader ook voelen dat hij welkom was en dat hij belangrijk was. Niet dwingend, maar respectvol.”

Afscheid van een Eigen Kracht-coördinator

We benadrukken altijd dat Eigen Kracht-coördinatoren gewone burgers zijn en vinden dat erg belangrijk. Tegelijkertijd vind ik coördinatoren bijzondere mensen, omdat ze gedreven zijn en werken vanuit een visie waarin diversiteit, verbondenheid en eigenaarschap van mensen centraal staan. Deze week moesten we afscheid nemen van een van de Eigen Kracht-coördinatoren: Guus Aulbers. Een heel bijzonder mens, die veel heeft betekend voor de Eigen Kracht Centrale. Guus had eigenschappen die erg helpend zijn bij de rol van coördinator: hij was vriendelijk, enthousiast, gedreven, vasthoudend en bovenal vertrouwde hij op het proces.

Energie
Een van de conferenties waar dit bleek, had als aanleiding een complexe echtscheiding. Er waren drie kinderen bij betrokken. De man en vrouw waren erg boos en wantrouwig. Ook over een Eigen Kracht-conferentie toen de gezinsvoogd dit voorstelde. De familie en vrienden en ook de professionals wisten niet goed meer wat ze konden doen. “Iedereen leek uitgeput,” vertelt de regiomanager. “Ze wilden niets meer, maar er moest wel een plan komen voor de kinderen.” Guus bezocht alle betrokkenen. “Het lukte hem om op een heel natuurlijke manier weer energie in de groep te krijgen. Hij liet de mensen weten er voor ze te zijn, maar bewaarde zijn onafhankelijkheid en liet vooral voelen dat hij vertrouwen had in hun kracht en mogelijkheden,” aldus de regiomanager.

Gedreven
Vlak voor de conferentie haakte de vader af. Gelukkig waren er bruggenbouwers aan beide kanten. “Guus zei tegen de vader dat hij zijn keuze respecteerde en dat hij vertegenwoordigd was door mensen die zijn verhaal zouden delen. Maar hij liet de vader ook voelen dat hij welkom was en dat hij belangrijk was. Niet dwingend, maar respectvol.” Dit maakte dat toen de conferentie plaatsvond, de vader er toch was. En dat er een passend en veilig plan gemaakt is, waar alle betrokkenen achter konden staan. “Toen Guus belde dat de conferentie klaar was en iedereen was gekomen, hoorde ik aan zijn stem dat hij glunderde,” zegt de regiomanager . “En dat was Guus: gedreven om het proces voor anderen zo goed mogelijk te faciliteren.”

We zullen Guus enorm missen, als Eigen Kracht-coördinator, als meedenker en als vriend. We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte.

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.