“Het was een van mijn eerste Eigen Kracht-conferenties. Een spannende, want er was weinig contact met de familie en de situatie was schrijnend."

Al tien jaar een vaste denktank

“Heb je even tijd?” vraagt de ambulant werker. “Ik wil je graag een verhaal vertellen.” Deze gezinsbegeleider werkt al meer dan tien jaar met Eigen Kracht-conferenties. “Voor mijn gevoel sta ik in gezinnen vooral aan de zijlijn, succesjes ontstaan als ouders zelf iets anders gaan doen. Vroeger ging ik in gezinnen waar weinig vooruitgang geboekt werd, zelf aan de slag. Door het werken met Eigen Kracht-conferenties heb ik gemerkt dat juist in de minst zelfredzame gezinnen het meeste mogelijk is als mensen zelf een plan maken met familie en bekenden.”

Complexe situaties
We ontmoetten elkaar ooit op een provinciale themadag over Eigen Kracht-conferenties. Met een collega kwam ze kijken of het iets was voor hun organisatie. Na een workshop waarin ouders vertelden over hun conferentie, was ze om. Diezelfde week nog deed ze haar eerste aanvraag. Inmiddels is het groter maken van de kring en het activeren van ouders tot het maken van een familieplan haar tweede natuur. Conferenties vraagt ze alleen nog aan in complexe situaties of als ouders of jongeren er zelf om vragen. Vorige week kwam ze in de stad een vroegere cliënt tegen.

Dertig meedenkers
“Het was een van mijn eerste Eigen Kracht-conferenties. Een spannende, want er was weinig contact met de familie en de situatie was schrijnend. Deze moeder had net haar man verloren en de opvoeding voor haar vier kinderen was haar teveel. Voor iedereen werd deze conferentie een succes. Zowel van de familie van de moeder, als van de vader wilden veel mensen meedenken over een plan voor de kinderen. Bijna dertig mensen dachten mee en dat gaf de moeder veel vertrouwen en steun.”

Eerlijk durven zijn
“Ze kwam heel blij op me af en vertelde hoe groot de invloed van de conferentie is geweest in haar leven. Niet al haar familieleden zijn nog zo betrokken, maar de zus van haar overleden man en haar twee broers zijn nog steeds haar vaste denktank. De kinderen zijn nu allemaal pubers en met haar werk erbij heeft ze haar handen af en toe vol. Het belangrijkste wat ze geleerd heeft van de conferentie is eerlijk durven zijn over wat ze nodig heeft en dat mensen dan voor je klaar staan.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.