“Bij een tijdelijke terugval is het belangrijk dat de vader en de jongen een beroep kunnen doen op hun omgeving voor hulp.”

Alleen met plan van het netwerk

Een betrokken netwerk als voorwaarde om weer thuis te kunnen wonen. Dat kwam deze week voorbij. Een jongen (14) woont sinds zijn elfde bij het gezin van een schoolvriendje. Zijn vader heeft psychische problemen en zijn moeder leeft niet meer. Lange tijd gaat het heel goed in het gezin, maar sinds de jongens naar de middelbare school gaan, zijn er spanningen tussen hen. Het beïnvloedt de schoolprestaties van beiden en maakt dat het schoolvriendje zich thuis onprettig voelt. Zijn ouders trekken aan de bel. De vader van de jongen heeft sinds een jaar een nieuwe relatie en is dankzij betere medicatie behoorlijk stabiel. De gezinsvoogd vindt terug naar huis daarom een optie, maar alleen als er een plan met back-up van het netwerk komt.

Logeerplek
“De vader is nu psychisch stabiel, maar een tijdelijke terugslag is reëel,” legt de jeugdbeschermer uit. “Op zo’n moment is het belangrijk dat de vader en de jongen een beroep kunnen doen op hun omgeving voor hulp.” De Eigen Kracht-coördinator merkt dat een grote groep vrienden en familie om de vader en de jongen heen staat. Sommige mensen zijn vaak teleurgesteld door het gedrag van vader, maar voor ondersteuning van de jongen denken ze graag mee. Twee mensen bieden aan om in moeilijke tijden een logeerplek te zijn voor de jongen, maar willen liever niet om tafel met de vader. Een kring van twaalf mensen is bereid mee te denken over een plan.

Emotioneel
In de bijeenkomst komt het gedrag van de vader uitgebreid aan bod. Zijn behandelaar legt uit hoe psychische klachten het dagelijks leven kunnen beïnvloeden en de vader beantwoordt vragen over zijn gedrag. Het gaat vooral over situaties uit het verleden, maar de meeste deelnemers willen graag antwoorden op al hun vragen en twijfels nu ze zo dicht betrokken raken bij de opvoeding van de jongen. Het is een emotionele bijeenkomst. De eerlijkheid van de vader en de aanwezigheid van zijn nieuwe vriendin zorgen ervoor dat de vader vertrouwen wint van de aanwezigen. Er komt een plan uit waar de jeugdbeschermer erg tevreden over is: “De jongen kan naar huis en twaalf mensen houden de vinger aan de pols. Er zijn verschillende adressen waar hij korter of langer kan logeren als zijn vader een terugslag heeft. Zo’n plan kan ik echt niet zelf maken met de tijd en mogelijkheden die ik heb.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.