"Vooraf dachten we dat we niet zoveel konden betekenen. We konden vooral vertellen hoe ze vroeger was, wat ze leuk vond en waar ze goed en minder goed in was."

Als hulpverlener privé een Eigen Kracht-conferentie meemaken

Sinds 2000 zijn in Nederland al meer dan 10.000 plannen gemaakt met behulp van een Eigen Kracht-conferentie. Dat maakt dat ik ook buiten mijn werk wel eens mensen ontmoet die een Eigen Kracht-conferentie hebben meegemaakt. Of dat een hulpverlener voor het eerst een aanvraag doet omdat hij of zij privé deelnemer is geweest. Dat laatste gebeurde onlangs nog.

In de war
“Mijn pleegzus begon te drinken op haar viertiende,” vertelde de hulpverlener. “Op feestjes was ze als eerste stomdronken en ik heb haar zelfs wel eens op school betrapt op drinken. In die tijd kon je als tiener makkelijk aan alcohol komen. Op haar achttiende stopte de plaatsing en vertrok ze naar haar geboorteplaats. Jarenlang hoorden we niets meer. Tot mijn broertje haar tegen het lijf liep in Amsterdam. Ze was flink in de war. Ze herkende hem meteen en stak als een waterval onsamenhangende verhalen tegen hem af. Toen mijn broer vroeg waar ze woonde en of ze contact wilde houden, ging ze er vandoor. Je begrijpt dat we flink schrokken.”

Meedenken
“Nog geen jaar later werden mijn ouders gebeld door iemand die hen op verzoek van mijn pleegzus benaderde. Ze was opgenomen in een ggz-kliniek om af te kicken en voor een behandeling tegen psychoses. Ze wilde een plan maken voor als ze weer naar huis mocht en hoopte dat mijn ouders en misschien ook haar pleegbroers wilden meedenken over zo’n plan. Deze Eigen Kracht-coördinator kwam helemaal naar het oosten om ons uit te leggen hoe het werkte en wat er van ons werd verwacht. Natuurlijk wilden we meedenken.”

Iets betekenen
“Voorafgaand aan de conferentie hebben mijn ouders met mijn pleegzus gebeld. Mijn broer en ik zagen en spraken haar voor het eerst weer tijdens de Eigen Kracht-conferentie. Vooraf dachten we dat we niet zoveel konden betekenen. We konden vooral vertellen hoe ze vroeger was, wat ze leuk vond en waar ze goed en minder goed in was. Dat bleek te helpen bij het kiezen van dagbesteding en een toekomstige opleiding. Het contact is weer wat verwaterd, mijn ouders spreken haar nog af en toe. Haar leven is inmiddels een stuk stabieler geworden. Het was bijzonder om deel uit te maken van die omslag.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.