“Ik wil hulp bij het verzorgen van mijn dieren, want ik red dat niet meer alleen.”

“Ze doen alsof er niets aan de hand is.”

“Ik maak me zorgen over de gezondheid van mijn vader, maar hij wil alleen over zijn dieren praten.” Een bezorgde dochter vertelt dat haar vader beginnende dementie heeft en daardoor steeds vaker dingen vergeet. Soms komt hij niet meer uit z’n woorden en bepaalde dagelijkse handelingen lijken hem moeilijker af te gaan. “Hij wil het er niet over hebben en ook mijn stiefmoeder doet of er niets aan de hand is. Maar zij heeft lichamelijke kwalen en kan het ook niet alleen aan.” De vrouw vraagt of wij haar kunnen helpen een plan te maken voor haar vader.

Verschillende vragen
De vader vindt het prima als een Eigen Kracht-coördinator langskomt. “Ik heb zeker een plan nodig,” zegt hij. “Ik wil hulp bij het verzorgen van mijn dieren, want ik red dat niet meer alleen.” Hij is hobbyboer en heeft kippen, schapen, een ezel en een koe. Hij wil hier graag wat hulp bij om het vol te houden en noemt enkele namen. De Eigen Kracht-coördinator gaat bij deze mensen langs en ze zeggen allemaal toe om mee te denken en misschien ook wel te helpen. Niemand begint echter over de dementie.

Meedenken
De man heeft twee broers in het buitenland. In eerste instantie zijn hun namen niet genoemd, vanwege het idee dat ze door de afstand toch niets kunnen betekenen. Als de coördinator hen belt, blijken zij de zorgen van de dochter te delen en in hun maag te zitten met het feit dat ze zo ver weg wonen. Ze willen graag meedenken: één besluit naar Nederland te komen, de ander zal via Skype meedoen. Eén van hen heeft regelmatig contact met een buurvrouw, die zich ook zorgen maakt. Na overleg met de man, wordt deze buurvrouw ook uitgenodigd.

Recht doen aan alle zorgen
Tijdens de bijeenkomst is er aandacht voor de vraag van de man over de verzorging van zijn dieren, maar zijn broers en dochter vertellen ook hun zorgen over zijn gezondheid. Dan zegt de man: “Ik weet dat ik niet meer alles kan voor mijn dieren en dat dit door de ziekte komt.” Zo ontstaat dan toch de mogelijkheid om met elkaar een plan maken dat recht doet aan de vragen en zorgen van alle betrokkenen.

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.