"Ik ben er altijd voor haar geweest, maar op een gegeven moment kon ik het niet meer aan, het maakte iedereen kapot."

Andere wending na gesprek familie

We werden gebeld door een opbouwwerker over een vrouw die hij begeleidde: “Ze heeft moeilijke jaren gehad, met een vechtscheiding en veel persoonlijke, psychische problemen. Nu zou ze heel graag weer in contact komen met haar twee kinderen, die bij haar ex wonen.” Toen een Eigen Kracht-coördinator bij de vrouw kwam, vertelde ze dat ze haar leven weer op de rails had en een omgangsregeling wilde. De Eigen Kracht-coördinator: “Er bleek verbinding tussen de families te zijn en de vrouw noemde haar ex en mensen uit haar en zijn familie. Ik startte bij haar familie. Toen ik hen vroeg of ze wilden meedenken, kreeg het verhaal een andere wending.”

Ex
“Ze zeiden ze dat er veel meer speelde en dat ze eerst aan haar eigen leven moest werken. Ik vroeg haar familie om ze dit met haar wilden bespreken en dat deden ze. De vrouw zei daarna: ‘Ik zal nog meer aan mijn problemen werken, maar ik wil een bijeenkomst over mijn kinderen.’ Ik ging naar haar ex en zijn familie. Haar ex zei: ‘Dat gaat te snel, er moet eerst echt nog wat gebeuren. Ik ben er altijd voor haar geweest, maar op een gegeven moment kon ik het niet meer aan, het maakte iedereen kapot. Ze doet haar best, maar het is nog niet genoeg.’ Toen ik weer een afspraak had met de vrouw, waren haar broer en zus bij haar. De keuze werd: een bijeenkomst over het op de rit krijgen van haar leven óf over contact met de kinderen.”

Stappen
“Soms kunnen meerdere vragen in één bijeenkomst, maar hier besloten ze om te splitsen. Haar broer zei: ‘We kunnen beter als stap 1 een plan voor jou maken. Dat is denk ik de enige manier om uiteindelijk alle opties open te houden.’ De vrouw vond het lastig, maar haar familie overtuigde haar. En zo was er twee weken later een bijeenkomst om een plan te maken voor haar. Hier hoefde de jeugdbeschermer niet bij te zijn, want het ging niet over de kinderen of omgang. Wat heel mooi was: haar ex, zijn broer en schoonzus kwamen ook, als steun. Met elkaar maakten ze een plan om te zorgen dat zij haar leven nog meer op de rails kan krijgen. Met veel steun, maar ze moet ook aan de slag met haar problemen. Onderdeel van het plan is een vervolgbijeenkomst na vier maanden, om te praten over de kinderen.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.