“Ik schrik dat de thuiszorgmedewerker zegt dat het echt slecht met haar gaat. Ze zegt zelf altijd dat het wel gaat.”

Angst voor corona

“Ik heb twee vaccinaties gehad, maar durf toch niet naar buiten en wil liever geen contact met mensen,” vertelde een vrouw van 76 jaar. Ze belde ons op advies van de medewerker van de thuiszorg, die zich zorgen maakte om haar. “Ze voelde zich vaak eenzaam en ik merkte dat het steeds slechter met haar ging. Ze at heel weinig en was erg broos,” vertelde deze medewerker. Een Eigen Kracht-coördinator maakte een afspraak om te videobellen op een moment dat de thuiszorgmedewerker bij haar was. De vrouw vertelde dat ze maar weinig contacten had. Na even doorvragen zei ze: “Ik wil mijn kinderen niet lastigvallen, want ze zijn druk. Vroeger kwam mijn oude buurvrouw vaak langs, maar ik ben verhuisd naar een aanleunwoning en toen begon corona en stopte alles.”

Patchworkclub
We mochten haar zoon bellen. Hij vertelde dat ze nog voorzichtig waren. Iedereen was bezorgd door de slechte gezondheid van hun moeder. “We proberen wel te bellen en te Skypen, maar dat vindt ze lastig. We weten niet goed wat we kunnen doen,” zei hij. “Ik schrik dat de thuiszorgmedewerker zegt dat het echt slecht met haar gaat. Ze zegt zelf altijd dat het wel gaat.” De zoon belde met zijn moeder en vertelde haar dat ze graag samen een plan wilden maken. “Dat vond ik fijn om te horen,” zei de vrouw later. “Maar ik wist nog niet wie daar verder bij konden zijn.” De zoon overlegde met zijn zussen en zwagers. De Eigen Kracht-coördinator belde de oude buurvrouw en die vertelde over de patchworkclub waar ze altijd heengingen en waar ze vriendinnen hadden.

Huisarts erbij
Na twee weken was er een bijeenkomst, waar een deel van de kring bij elkaar kwam. De vrouw zelf deed online mee, haar zoon was bij haar. Ook de andere ouderen deden mee via de computer. In het eerste deel was de huisarts erbij. Hij gaf informatie over de bescherming door de vaccinatie en vertelde wat wel en niet veilig was. Iedereen kon vragen stellen en dat hielp. “We hebben een plan gemaakt om op een veilige manier weer samen te komen, om de beurt. Het lukte om te zorgen dat er iedere dag contact zal zijn.” De vrouw zei zelf na de bijeenkomst: “Het lijkt alsof de wereld weer een beetje open gaat en dat doet me heel erg goed.”

 

tekst: Jolanda Stellingwerff

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.