"Tijdens de gesprekken werd duidelijk dat de mensen aan wie gedacht was: familie en vrienden van de vader, daarbij misschien wel steun konden krijgen van familie van moederskant.”

Betekenis van een kinderrecht

In 2019 zijn de VN Conventie voor de Rechten van het Kind en de Nieuw-Zeelandse ‘Young Persons and their Family Act’ allebei 30 jaar oud. Beide wetten zijn baanbrekend geweest voor de positie van kinderen en gezinnen. Zeventien samenwerkende organisaties in Europa, allemaal werkend met Eigen Kracht-conferenties/family group conferences, zagen in dit jubileum aanleiding voor een brief aan de Verenigde Naties om het recht op de agenda te zetten van kinderen en hun families om bij hulpvragen altijd te starten bij het bredere sociale netwerk. Hoeveel dit recht kan betekenen voor een kind werd ook afgelopen weken weer zichtbaar.

Veiligheid
Vlak voor de zomer deed een jeugdbeschermer een aanvraag voor een vader en zoon (9). De jongen was uithuisgeplaatst. Doordat zijn vader ging samenwonen met zijn vriendin, was er thuis een nieuwe situatie. De jeugdbeschermer wilde graag van de vader en zijn familie en vrienden een familiegroepsplan voor terugkeer van de jongen naar huis. Als voorwaarde voor veiligheid noemde de jeugdbeschermer het door meerdere volwassenen bewaken van een duidelijke, dagelijkse structuur.

Moederskant
“Voor iedereen die gevraagd werd om mee te denken was deze voorwaarde begrijpelijk,” vertelt de Eigen Kracht-coördinator. “Al tijdens de voorbereiding waren er ideeën over. Maar tijdens die gesprekken werd ook duidelijk dat de mensen aan wie gedacht was: familie en vrienden van de vader, daarbij misschien wel steun konden krijgen van familie van moederskant.” Uit de gesprekken had de coördinator gehoord dat er sinds het overlijden van de moeder al jaren geen contact meer was met die familie.

Hele familie
De jeugdbeschermer schrok aanvankelijk toen ze hoorde dat er contact gemaakt zou worden met de grootouders. Oude wonden openhalen, leek haar een slecht idee. De Eigen Kracht-coördinator: “Juist haar voorwaarde over structuur had de vader en zijn familie aan het denken gezet. Zouden de grootouders, voor wie structuur erg belangrijk is, niet een rol willen hebben?” De zus van vader legde contact. Een week voor de planbijeenkomst was er eerst een ontmoeting tussen vader, zoon en de grootouders. Daarna besloten de grootouders om ook mee te denken over het plan. De jeugdbeschermer: “Het is met recht een plan van de hele familie van de jongen. De rol van de grootouders is bescheiden, passend bij de afstand die er jaren was. Maar ze hebben weer een plek in zijn leven en zijn betrokken bij zijn terugkeer naar huis.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.