"Ze is er wel hoor, ik praat veel met haar. Zal ik vragen of ze de deur wil opendoen?"

Betrokkenheid van elkaar zien

“Er was veel gebeurd, maar de betrokkenheid was enorm groot,” vertelt een Eigen Kracht-coördinator over een bijeenkomst voor een vijftienjarig meisje. “Het ging niet lekker tussen het meisje en haar vader en stiefmoeder. Ze woonde daar sinds haar moeder een jaar eerder was overleden. In dat jaar had ze veel meegemaakt. In het nieuwe gezin, maar ook op school. Hulpverleners hadden er zorgen over. Toen ik bij haar thuiskwam, voelde ik meteen die betrokkenheid. Ze wilden meewerken en gaven een lijst met namen en telefoonnummers.”

Buurvrouw
“Het meisje had een volwassen broer en zus en die waren erg negatief over de situatie thuis. Ze waren blij dat ik kwam en dat ze hun verhaal konden doen. Ze vertelden dat hun zusje alleen maar op haar kamer zat te gamen en vipen. Ze hadden veel kritiek op hun familie en niet veel vertrouwen in een bijeenkomst. Toen ik weer bij het meisje kwam, deed ze niet open. Terwijl ik aanbelde, kwam een buurvrouw naar buiten. Ze zei: ‘Ze is er wel hoor, ik praat veel met haar. Zal ik vragen of ze de deur wil opendoen?’ Ze ging via de achterdeur naar binnen. Zo kwam ik weer in gesprek. Ik vroeg het meisje of de buurvrouw misschien ook mee zou mogen denken. Ze had er niet aan gedacht, maar was er blij mee. Ook haar vader vond dat een goed idee.”

Voorgesprek 
“Ik had een voorgesprek met de broer, zus en hulpverleners. De hulpverleners hadden een positieve invloed. Ze kozen geen kant en toonden zich betrokken naar iedereen. Door hun verhaal begonnen anderen ook de betrokkenheid van de vader te zien en te benoemen. Zo kwam er ruimte en konden ze, samen met opa’s, oma, ooms en nichten in een bijeenkomst een plan maken. In het eerste deel spraken de hulpverleners vertrouwen uit in de mogelijkheden van de kring. Dat hielp. Er was veel aandacht voor waar het meisje heen kon als het niet goed ging en wat ze dan zou doen. De broer hield streng in de gaten dat het plan voor haar veilig was. De buurvrouw bleek belangrijk. Nichtjes gingen met haar sporten. De ooms steunden oma, waardoor die weer meer met het meisje kon doen. Ondanks de heftige gebeurtenissen, was er veel liefde en steun. Daardoor konden ze samen verder.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.