"Ik had er geen vertrouwen in dat het anders zou kunnen. Het lukte me ook niet om met de moeder te praten over haar netwerk, dat voelde niet passend."

Brandjes blussen

“Ik begeleid deze familie al jaren en ken de moeder en haar kinderen heel goed en zij vertrouwen mij,” vertelt een medewerker van een jeugdteam. “Het was erg ingewikkeld, soms ging het een tijdje goed, maar dat duurde eigenlijk nooit lang. De moeder zorgde alleen voor de kinderen, al sinds ze heel klein waren. Inmiddels zijn de kinderen bijna volwassen. Eén van hen was gokverslaafd en had daardoor grote schulden. De ander spijbelde veel en dreigde van school gestuurd te worden. Ik had grote zorgen om hen en sprak daarover met een collega. Mijn collega wees me erop dat ik steeds als er iets mis ging, heel hard ging werken.”

Doorbreken
“Die collega zei: “Jij bedenkt oplossingen en gaat aan de slag. Zo blus je al jaren hun brandjes. Je zou kunnen proberen er meer mensen bij te betrekken.” Ik zag dat niet zitten, ik vond de situatie te complex en had er geen vertrouwen in dat het anders zou kunnen. Het lukte me ook niet om met de moeder te praten over haar netwerk, dat voelde niet passend. Toen stelde mijn collega voor om een Eigen Kracht-conferentie aan te vragen, om dat te doorbreken.” De jeugdteammedewerker vroeg haar collega mee naar de moeder om het te bespreken en de moeder ging akkoord. Ze heeft twee broers, een nicht, een buurvrouw en een goede vriend van de familie die zich allemaal zorgen maken en willen meedenken.

Blinde vlek
Er kwam een plan waarin het netwerk moeder en zonen steunt, helpt bij zoeken van goede dagbesteding en financiële steun biedt. Daarnaast was hulp nodig van een aantal professionals. “Dit is een half jaar geleden,” vertelt de jeugdteammedewerker. “De situatie is nu stabieler en een van de professionals is al gestopt. De andere hulp wordt afgebouwd. Ik ben er zelf veel minder tijd aan kwijt, eigenlijk alleen nog op de achtergrond.” Dit jeugdteamlid onderschrijft een aantal conclusies van het recent verschenen onderzoek van de Erasmus Universiteit naar netwerkversterking waarvan wij de resultaten m.b.t. Eigen Kracht-conferenties op een rij hebben gezet. In haar woorden: “In een complexe situatie denk ik niet snel aan het netwerk en dat is onterecht. Ik heb een blinde vlek. Als ik wel verder kijk, blijkt zelfs dat het aantal professionals na enige tijd kan verminderen. En dat is toch waar we naar streven.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.