“Zowel in het najaar als dit voorjaar heb ik met een aantal van jullie cursussen gevolgd. Ook zijn we naar films en musea geweest, dit vaak gecombineerd met een etentje.”

Brief na een conferentie

Na een Eigen Kracht-conferentie zorgt de Eigen Kracht-coördinator dat iedereen het plan krijgt. Na een aantal weken heeft hij of zij contact om te horen hoe het gaat met de uitvoering van de afspraken. Onderzoek laat zien dat het over het algemeen goed loopt. Soms wat minder. Dan helpt het om betrokkenen te wijzen op hun afspraken en hun ‘plan B’. Soms loopt het helemaal niet en kijken we wat nodig is. Daarna stopt onze bemoeienis en gaan familie en eventuele professionals verder met het plan. Het komt voor dat een familie de Eigen Kracht-coördinator later nog iets laat weten. Een mevrouw met ALS die een conferentie had gehouden, schreef alle betrokkenen na negen maanden een brief om terug te kijken en te vertellen over de voortgang. De coördinator ontving de brief ook.

Hulpgebieden
“Het is bijzonder om de brief te mogen lezen,” vertelt de Eigen Kracht-coördinator. “Om te lezen hoe het met haar gaat en hoe de afspraken lopen.” De afspraken gingen over verschillende hulpgebieden: hulp bij dagelijkse activiteiten, sociale activiteiten en ontlasting van de mantelzorger. De dagelijkse activiteiten lukken nog altijd deels zelf en in andere gevallen helpt de mantelzorger. Daarover schrijft de vrouw: “Ook hiervoor kon ik met één van jullie een afspraak maken of het gewoon tijdens een spontaan bezoekje regelen.” Over de sociale activiteiten: “Zowel in het najaar als dit voorjaar heb ik met een aantal van jullie cursussen gevolgd. Ook zijn we naar films en musea geweest, dit vaak gecombineerd met een etentje.” De mantelzorger is een aantal keer tien dagen weggeweest en toen kreeg de vrouw hulp van anderen.

Kop koffie
Ze beschrijft dat het lichamelijk zwaar is: “Ik lever steeds weer een beetje in.” De afspraken lopen door en ontwikkelen zich verder. Ze laat weten het fijn te vinden als mensen uit haar kring bellen of langskomen voor een kop koffie. Ook hoopt ze op een vervolg van de afspraken rond de sociale activiteiten: “Ik wil graag weer de vervolgcursus doen. Vind je het leuk om één of meer keren mee te gaan of mij alleen in de regiotaxi er naar toe te begeleiden, laat het alvast weten.” De Eigen Kracht-coördinator zegt: “Het is heel prettig om te zien dat het plan nog steeds werkt en dat ze profijt heeft van de afspraken die toen gemaakt zijn. Ik heb veel bewondering voor haar en haar kring.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.